Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΣΤΟΝ Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗ

Με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα θα καλυφθούν οι ανάγκες της Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Σκουλάκη, στην οποία ζητούσε τη μόνιμη παρουσία πυροσβεστικού ελικοπτέρου στα Χανιά
Όπως τονίζεται στην απάντηση του κ. Βούγια, «η Κρήτη, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα καλυφθεί από δύο (2) μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα που θα σταθμεύουν στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ενώ, σε περίπτωση εκτεταμένου συμβάντος και σχετικού αιτήματος, δύνανται να συμμετέχουν στην εναέρια πυρόσβεση, με εντολή του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης, πυροσβεστικά αεροσκάφη του εθνικού εναέριου στόλου που σταθμεύουν στην Αθήνα, καθώς και μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα που σταθμεύουν στην Αθήνα και στη Ρόδο».
Σε ό,τι αφορά την αντιπυρική θωράκιση του Ν. Χανίων ο κ. Βούγιας ενημερώνει τον κ. Σκουλάκη ότι «στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, κάθε έτος συντάσσονται σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για όλες τις περιοχές της χώρας και φυσικά για το νομό Χανίων, που αφορούν στην οργάνωση, τη διαχείριση, και το συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και περιλαμβάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία της πυρκαγιάς, καθώς και η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων, τη διάθεση μικτών εποχικών περιπόλων, συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, Ο.Τ.Α. κ.λπ. και τη δεδομένη στιγμή έχουν επικαιροποιηθεί και ήδη αποσταλεί στους κατά νόμο αποδέκτες τους. Στο πλαίσιο δε αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και προβαίνει άμεσα σε οποιαδήποτε επίγεια ή εναέρια επιχειρησιακή δράση, προκειμένου να θωρακίσει από πλευράς δασοπροστασίας και την περιοχή των Χανίων».
Πέραν των παραπάνω ο αρμόδιος υφυπουργός κάνει γνωστό πως «η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για το συντονισμό των δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας, εξέδωσε εγκύκλιο με συντονιστικές οδηγίες σχετικά με την εμπλοκή των φορέων σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, καθώς και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από δασικές πυρκαγιές, με το κείμενο της εγκυκλίου να βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (HYPERLINK:”http://www.gscp.gr” www.gscp.gr).
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Παράλληλα, ο κ. Βούγιας αναφέρεται στην ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνοντας ότι «στο νομό Χανίων λειτουργούν 4 πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 2 πυροσβεστικά Κλιμάκια, που επεμβαίνουν με τα διαθέσιμα οχήματά τους σε οποιαδήποτε πυρκαγιά λάβει χώρα στην περιοχή ευθύνης τους. Σε φυσιολογικές συνθήκες ετοιμότητας, δηλαδή όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 1, 2 και 3, συνολικά στο Ν. Χανίων διατίθενται 9 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα και στελεχώνονται 6 πυροφυλάκια που εποπτεύουν επικίνδυνες δασικές περιοχές. Παράλληλα, αναχωρούν και από τις εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών Υπηρεσιών και έτερα οχήματα για συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης».
Επίσης τονίζεται πως «ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας, διατίθενται μικτά εποχούμενα περίπολα με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας με απώτερο σκοπό την άμεση αναγγελία οποιασδήποτε πυρκαγιάς και τη γρήγορη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ έχει προγραμματισθεί να περιπολεί-επιτηρεί ορεινούς δασικούς δρόμους προσωπικό με μοτοσυκλέτες. Επιπλέον, καθημερινά ορίζονται επιχειρησιακοί αξιωματικοί, οι οποίοι διενεργούν περιπολίες στον τομέα ευθύνης τους και είναι επιφορτισμένοι για την άμεση μετάβασή τους στον τόπο της πυρκαγιάς και την επιτυχέστερη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Εφόσον απαιτηθεί, τα εν λόγω μέτρα ενισχύονται και από ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 3ης ΕΜΑΚ που εδρεύει στο Ηράκλειο».

Νέο πλαίσιο για τους εθελοντές
της Πολιτικής Προστασίας

Παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το νέο πλαίσιο για τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και στη Γ. Γ. Νέας Γενιάς το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διενέργεια κοινών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων στον τομέα της πρόληψης, καταστολής και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ειδικά των δασικών πυρκαγιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα