Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ Α? ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010
Στο 0,2% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης
Βρυξέλλες
Στο 0,2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο α? τρίμηνο του 2010, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αυξήθηκε κατά 0,2%, 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα, η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 1%, έναντι 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Σε ετήσια βάση, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5%.
?
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΣΕ
Ρεαλιστικό το ελληνικό
πρόγραμμα εξυγίανσης
Βρυξέλλες
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας είναι ρεαλιστικό και αποτελεί μία καλή βάση για την οικονομική ανάκαμψη, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Τσουκαλά. «Βλέποντας μπροστά, το οικονομικό και χρηματοοικονομικό πρόγραμμα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση […] αντιπροσωπεύει μια στέρεη βάση για μια πιο θετική προοπτική», είπε ο κ. Τρισέ.
«Το πρόγραμμα βασίζεται σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές υποθέσεις και εκτός των απαραίτητων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, περιλαμβάνει μια πολύ αυστηρή και αναλυτική ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε στην επιστολή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Μεσοπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα συμβάλουν στη στήριξη της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Περιορισμοί στα μπόνους
τραπεζιτών και χρηματιστών

Παρίσι
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, για πρώτη φορά, ένα κείμενο που θέτει περιορισμούς στα μπόνους που λαμβάνουν οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν το σχέδιο την επόμενη Τρίτη, ενώ οι περιορισμοί στα μπόνους θα ισχύσουν από την αρχή του 2011.
Έτσι από το 2011 μόνο το 30% του μπόνους, ή το 20% για πολύ μεγάλα ποσά, θα πληρώνεται αμέσως, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πληρώνεται σε μία περίοδο το λιγότερο τριών χρόνων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.
Στην περίπτωση μάλιστα που οι τράπεζες επωφεληθούν κρατικής βοήθειας, στο κείμενο προβλέπεται ότι καμία επιπλέον αμοιβή «δεν θα πληρώνεται στα στελέχη αυτής της τράπεζας, εκτός κι αν μπορεί να δικαιολογηθεί».
«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτοί οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα μπόνους θα αλλάξουν την κουλτούρα των μπόνους και θα δώσουν τέλος στα υπερβολικά ρίσκα», σχολίασε η Αρλίν Μακάρθι, υπεύθυνη του Ευρωκοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις.

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ψηφίστηκε το ν/σ για το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Αθήνα
Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών για την Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ν/σ έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων του, κατά πλειοψηφία με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «αποκούμπι για την κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ώστε όπως είπε, να μην δοκιμαστεί κατά τρόπο επικίνδυνο από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και πιέσεις αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.
«Σκοπός του Ταμείου δεν είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αλλά να διατηρηθεί η σταθερότητα του ταμειακού τους συστήματος και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση κάποια από αυτές», τόνισε ο κ Σαχινίδης.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις βουλευτών διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα να μοιράζουν οι τράπεζες αποδόσεις με ζημιές σε προνομιούχες μετοχές.
Τέλος, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ανοικτός στις προτάσεις, σχόλια και επισημάνσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ν/σ μέχρι τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.

ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ
Και χειρόγραφες θεωρημένες
αποδείξεις από τα ταξί
Αθήνα
Χειρόγραφες θεωρημένες αποδείξεις θα μπορούν να εκδίδουν στους πελάτες τους οι οδηγοί ταξί στις περιπτώσεις μη λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού λόγω βλάβης, συντήρησης, πλήρωσης και αντικατάστασης φορολογικής μνήμης ή μη έγκαιρης εγκατάστασης νέου μηχανισμού που έχει ήδη αγοραστεί.
Παράλληλα, θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν θεωρήσει το βιβλίο εσόδων-εξόδων, είτε προσερχόμενοι οι ίδιοι στις εφορίες είτε μέσω τρίτου προσώπου με απλή εξουσιοδότηση.
Αυτό ορίζει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου οι οδηγοί ταξί υπάγονται σε καθεστώς β΄ κατηγορίας βιβλίων του ΚΒΣ και σε καθεστώς ΦΠΑ και είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις μέσω ταμειακής μηχανής.

DSGI Ελλάδος:
Επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ
Αθήνα
Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ τη διετία 2010 – 2011 “απαντά στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τον κλάδο ηλεκτρικών ειδών” η DSGI Ελλάδος (Κωτσόβολος – Electroworld – Dixons), όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Chris Matthews στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.
Ειδικότερα, η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις που αφορούν κυρίως την αναβάθμιση βασικών σημείων λιανικής πώλησης σε υπερσύγχρονα καταστήματα, την ενίσχυση του δικτύου και την ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας στο διαδίκτυο, με στόχο τη διαρκή ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της. Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος που υλοποιεί η εταιρεία, ήδη έχει προχωρήσει με τη μετατροπή εννέα καταστημάτων Κωτσόβολος σε υπερσύγχρονα καταστήματα.
Μέρος αυτού του προγράμματος αφορά στη μάρκα Electroworld, για την οποία ξεκινά μια νέα, δυναμική ψηφιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, η Electroworld, μετατρέπεται σε ένα αποκλειστικά ψηφιακό brand με τεράστια προοπτική, καθώς γίνεται προσβάσιμο σε υπάρχοντες και νέους πελάτες της εταιρείας από όλη την Ελλάδα.
Οπως αναφέρθηκε, ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για την Electroworld, με ένα νέο, αναβαθμισμένο site στο Διαδίκτυο, που αξιοποιεί την τάση για αυξημένη προτίμηση στο online shopping, καθώς και τη διεθνή εμπειρία του Group στον τομέα αυτό, με παρουσία σε περισσότερες από 26 χώρες. Φιλοδοξία της διοίκησης είναι, όπως ανέφερε ο κ. Chris Matthews, να αναδείξει το Electroworld online στο 1ο ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει νέες, δυναμικές συνθήκες συνεχούς ανάπτυξης και κερδοφορίας για την Κωτσόβολος.
Για το έτος 2009 – 2010, ο όμιλος κατέγραψε συνολικές πωλήσεις 456,3 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 5,7%.

ΟΤΕ: Διαδικτυακή εξόφληση
λογαριασμών
Αθήνα
Τη δυνατότητα να εξοφλούν τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου, παρέχει ο ΟΤΕ στους πελάτες τους. Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή υπηρεσία, “Ηλεκτρονική Πληρωμή Λογαριασμού”, που είναι διαθέσιμη από χθες στο ηλεκτρονικό κατάστημα του ΟΤΕ, το oteshop.gr.
Για τη νέα υπηρεσία δεν απαιτείται οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής χρήστη (registration) σε κάποια υπηρεσία ή στο online κατάστημα του ΟΤΕ. Ο πελάτης με απλά βήματα, εισάγοντας τον κωδικό που αναγράφεται στον έντυπο τηλεφωνικό λογαριασμό που λαμβάνει, μπορεί να τον πληρώσει εύκολα και με ασφάλεια, με χρέωση πιστωτικής κάρτας (VeriSign Secured).

Στο 49,4% η συμμετοχή
των ξένων επενδυτών
Μικρή υποχώρηση παρουσίασε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 49,4% από 49,5%. Τον Ιούνιο οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές 87,5 εκατ. ευρώ.
Η συνολική εκροή κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2010, έφτασε στο 1,06 δισ. ευρώ. Η συνολική εισροή κεφαλαίων από τους Έλληνες επενδυτές κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2010 έφτασε στο 1,01 δισ. ευρώ Τoν Ιούνιο, η συνολική αξία συναλλαγών έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ (μειωμένη κατά 31% σε σχέση με τον Μάιο και 52% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009). Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στα 56,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 7,2% από τον Μάιο και κατά 31,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.
Τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 2.373 νέες μερίδες επενδυτών, έναντι 3.043 νέων μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

ΒΡ: Αναζητά επενδυτές στα Η.Α.Ε.
Αμπού Ντάμπι
Ο γενικός διευθυντής του ομίλου British Petroleum Τόνι Χέιγουορντ που φαίνεται πως αναζητεί επενδυτές προκειμένου να προστατεύσει τον όμιλο από μια ενδεχόμενη επιθετική εξαγορά, βρέθηκε χθες στο Αμπού Ντάμπι.
“Πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη”, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση για το πρόγραμμα της επίσκεψης αυτής στο Αμπού Ντάμπι, την έδρα της Αρχής Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι (ADIA). Η ADIA , η ιδιοκτήτρια της τοπικής κυβέρνησης στο Αμπού Ντάμπι, που είναι το πλουσιότερο από τα επτά μέλη της ομοσπονδίας των Εμιράτων, θεωρείται η μεγαλύτερη αρχή κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (Sovereign Wealth Funds/SWF) στον κόσμο, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια, η αξία των οποίων εκτιμάται σε τουλάχιστον 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τύπος αποδίδει από την Κυριακή στην ΒΡ, η οποία έχασε το ήμισυ της αξίας της μέσα σε δύο μήνες (σήμερα ανέρχεται σε 64 δισεκατομμύρια στερλίνες -77 δισεκατομμύρια ευρώ), την πρόθεση να προσεγγίσει κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής, ώστε να τα ενθαρρύνει να πάρουν μια συμμετοχή ή να ενισχύσουν τη σημερινή συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της, προκειμένου να αντισταθεί σε μια ενδεχόμενη επίθεση από ανταγωνιστή.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Κατοχύρωση κερδών

Σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των προχθεσινών υψηλών κερδών προχώρησαν χθες οι επενδυτές, οδηγώντας την αγορά σε ήπια πτωτική κίνηση. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.491,76 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 11,31 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,75%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 707,57 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.763,71 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,38%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 294,44 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,52%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.618,11 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,66%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.891,76 μονάδες, με πτώση 0,66%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές της Βιοχάλκο (+3,60%), της Jumbo (+2,55%) και της ΔΕΗ (+1,42%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (-3,06%), της Coca Cola (-2,59%) και του ΟΤΕ (-2,29%).
Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 83 πτωτικά και 63 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +10,00%, Unibios +10,00%, Τζιρακιάν Προφίλ(κ) +9,76% και Νάκας +9,41%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Alsinco -9,76%, Αφοί Κορδέλλου -9,38%Moda Bango -9,30% και Cyclon -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 71,041 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 1.753.697 τεμάχια, Alpha Bank με 1.363.701, Eurobank με 1.351.260 και MIG με 1.233.037 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 15,959 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με 10,008, ΟΠΑΠ με 6,403 και Alpha Bank με 5,804 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 61,427 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα