Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.:

Βρυξέλλες
Μονόδρομο αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.
Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής δημόσιας συζήτησης για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις. Πρόκειται για τη λεγόμενη “πράσινη βίβλο για τις συντάξεις”, η οποία αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των Επιτρόπων Λάζλο Άντορ (απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις), Όλι Ρεν (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά και υπηρεσίες).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της Επιτροπής ότι ενώ το 2008 υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) για κάθε πολίτη της ΕΕ ηλικίας 65 χρονών και άνω, μέχρι το 2060, η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε δύο προς έναν.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι αν δεν γίνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το 2060 η Ελλάδα θα επωμιστεί τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις, μετά το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 2060, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα ανέρχονται στο 12,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% του ΑΕΠ που θα είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και 2,2% του ΑΕΠ ο μέσος όρος στην “ΕΕ των 27”.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κρίση του χρέους στην ΕΕ και τα υπερβολικά ελλείμματα που παρουσιάζουν πολλά κράτη-μέλη, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων τους.
“Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Η επιλογή που έχουμε είναι φτωχότεροι συνταξιούχοι και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές εισφορές ή περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης είναι να εξασφαλίζει ότι τα γηρατειά δεν είναι συνώνυμο της φτώχειας. Αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε και ο διάλογος που ξεκινάμε σήμερα πρέπει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να λάβουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα είναι κατάλληλα για τον σκοπό αυτό”, δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος, Λ. Άντορ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η “πράσινη βίβλος” καλύπτει πολλά και διαφορετικά θέματα. Ειδικότερα, η πράσινη βίβλος στοχεύει στην πραγμάτευση των ακόλουθων ζητημάτων:
-εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων
-επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου
-εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα
-ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου
-διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συντάξεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δικό τους εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα