Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Νέα λιμενικά έργα μεγάλης κλίμακας -τα οποία θα περιλαμβάνουν ευρείας έκτασης υποθαλάσσιες εκσκαφές και νέα κρηπιδώματα- θα πρέπει να σχεδιαστούν προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν πλοία μεγάλου μεγέθους στα νοτιοδυτικά παράλια του Νομού Χανίων απαντά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στη σχετική αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Ο Χανιώτης πολιτικός στην αναφορά του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ένα νέο πλοίο που σήμερα ελλιμενίζεται στη Σούδα, θα είναι έτοιμο να δρομολογηθεί τον Απρίλιο του 2011. Το νέο σκάφος θα καλύψει το 80% του συνολικού μεταφορικού έργου και η απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα ασφαλούς ελλιμενισμού και προσεγγίσεων στους νοτιοδυτικά των Χανίων λιμένες, που τώρα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Αναλυτικά η υπουργός στην απάντησή της αναφέρει:
«Στις περιοχές Σκάλα Παλαιόχωρας – Σούγια – Αγία Ρουμέλη, θέση “Μασχάλη” Λουτρό – Καραβέ της Νήσου Γαύδου, το βάθος των υφισταμένων κρηπιδωμάτων δεν υπερβαίνει τα -4,00 μ. από την Μ.Σ.Θ. Στη θέση “Πλάκα” της Αγίας Ρούμελης το βάθος του προβλήτα μόνο στο μέτωπο αυτού είναι στα -4,50 μ. από τη μέση στάθμη θάλασσας (Μ.Σ.Θ.). Στον λιμενίσκο Μαύρης Λιμνώνας τα κρηπιδώματα στην εξωτερική λιμενολεκάνη (κατά μήκος του προσήνεμου μώλου και στη ράμπα πρόσδεσης των Β/Γ ? Ο/Γ πλοίων) έχουν βάθος -5,00 μ. από τη μέση στάθμη θάλασσας αλλά δεν υπάρχει κύκλος ελιγμών προκειμένου να προσεγγίσει πλοίο μήκους 76,61 μ. Προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίου τέτοιου μεγέθους σε όλες τις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να σχεδιαστούν νέα έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα περιλαμβάνουν ευρείας έκτασης υποθαλάσσιες εκσκαφές καθώς και κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων σε βάθος έδρασης τουλάχιστον στα -5,50 μ. από τη Μ.Σ.Θ.
Αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την αμοιβή των μελετών θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση αυτών σε ιδιωτικό γραφείο μελετών. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξευρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη δημοπράτηση και εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων.
Σημειώνεται ότι εξετάζεται η δυνατότητα διασφάλισης των ανωτέρω πιστώσεων μέσω κοινοτικών ή και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Ο ακριβής χρόνος που θα απαιτηθεί για τη σύνταξη ? έγκριση των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων δεν μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρία χρόνια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα