Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ

Στρασβούργο
Το Ταμείο Διάσωσης, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για τη διάσωση των τραπεζών τους, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Προκειμένου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για τη στιβαρότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως οι λεγόμενες “δοκιμασίες πίεσης” για την έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις θα πρέπει να δημοσιεύονται. Ο Ρεν σημείωσε πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η δημοσίευση των δοκιμών αυτών, που αναμένεται αργότερα εντός του μηνός, αποκαλύψει κάποιο πρόβλημα.
“Χρειάζεται να διαθέτουμε χρηματικά αποθέματα έτοιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν τρωτά σημεία”, τόνισε ο Ρεν, μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
“Τα πρώτα κονδύλια θα είναι εκείνα για τη σταθερότητα των εθνικών προϋπολογισμών και στη δεύτερη γραμμή άμυνας θα έχουμε τα ποσά για την ευρωπαϊκή οικονομία”, συμπλήρωσε. Η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να “συνδυασθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με τη συνδρομή του ΔΝΤ”, το οποίο έχει υποσχεθεί να συμβάλει με 250 δισ. ευρώ στον κολοσσιαίο μηχανισμό στήριξης των 500 δισ. ευρώ (440 δισ. από τις κυβερνήσεις και 60 δισ. από την Κομισιόν) που αποφάσισε η ΕΕ τον Μάιο.
Ωστόσο, ο Ρεν τόνισε πως η βοήθεια θα δίνεται υπό όρους στις χώρες που θα υποβάλλουν επικαιροποιημένα προγράμματα λιτότητας “που θα εστιάζονται κυρίως στην αναπροσαρμογή του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση των πιθανών αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα