Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΥΣ

Μείωση της κερδοφορίας έως 67%, καθώς και πτώση του τζίρου έως 30%, διαπιστώνουν οι περιπτερούχοι στον κλάδο των καπνικών προϊόντων μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της MRB Hellas, που διερεύνησε τη γνώμη τους αλλά και τη γνώμη του κοινού σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα καπνού και το κάπνισμα που παρουσιάστηκε χθες.
Στην ομιλία του σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, Ιωάννης Πλακόπουλος, έκρινε αναποτελεσματικές τις τελευταίες αυξήσεις στα τσιγάρα και προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη την αναθεώρηση του πλαισίου φορολόγησης (μείωση των συντελεστών φορολόγησης) από το Υπουργείο Οικονομικών. Μια τέτοια ενέργεια, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης, θα περιορίσει τη ζήτηση για φθηνότερα τσιγάρα, στριφτά, λαθραία, με αποτέλεσμα και το κράτος να μη χάνει έσοδα, αλλά και το λιανεμπόριο και ο ευρύτερος κλάδος του καπνού να μην «απειλείται με αφανισμό», αφού έχει ήδη εκμηδενιστεί το περιθώριο κέρδους του.
Επίσης, ο Ι. Πλακόπουλος επεσήμανε ότι οι περιπτερούχοι δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαβούλευση και με το Υπουργείο Υγείας, λόγω της πρόθεσης του Υπουργείου να απαγορεύσει τη διαφήμιση και τις προωθητικές ενέργειες καπνικών προϊόντων σε ενήλικες καπνιστές στα περίπτερα. Αυτό, όπως τόνισε, θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντικατάσταση παλαιών κουβουκλίων των περιπτέρων τους και ένα ετήσιο έσοδο, που τους καταβάλλουν και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι καπνοβιομηχανίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας προς το ευρύ κοινό, προέκυψε ότι το 28% των ερωτηθέντων καπνιστών δηλώνουν ότι, αν αυξηθούν και άλλο οι τιμές των τσιγάρων, θα στραφούν στα φτηνά και τα στριφτά τσιγάρα, ενώ ένας στους δύο καπνιστές απαντούν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν να ενημερώνονται στα περίπτερα από τις καπνοβιομηχανίες για νέα σήματα τσιγάρων, ειδικές τιμές προσφορών ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία.
Από τα ευρήματα της έρευνας προς τους περιπτερούχους, το 72% κρίνει αρνητικά τη διαβούλευση μεταξύ των περιπτερούχων και του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις στη φορολογία – τιμές των τσιγάρων, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, (20% θετικά), ενώ 54% κρίνει αρνητικά την αντίστοιχη διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας (31% θετικά). Επίσης, το 12% απάντησε ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, τους έχουν προσεγγίσει συχνότερα, απ? ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, για να τους προωθήσουν λαθραία τσιγάρα. Στην ερώτηση, τι θα συμβεί στην επιχείρησή τους, σε μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, 56% απάντησε ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους και 43% ότι θα κλείσει η επιχείρησή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα