Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών από την πορεία των φορολογικών εσόδων που σημείωσαν επιδείνωση τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο ο μέσος ρυθμός αύξησης να υποχωρήσει στο 7,3%, έναντι 8,3% του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου και έναντι ετήσιου στόχου 11,7%.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα “Τα Νέα”, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του εξαμήνου, που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τώρα με 5 κινήσεις, ώστε να αντιμετωπίσει με καλύτερες προϋποθέσεις τις νέες εξετάσεις απέναντι στην τρόικα στα τέλη Ιουλίου.
«Τον Ιούλιο θα πάμε καλύτερα», διαβεβαιώνει την εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών. Η αισιοδοξία του εδράζεται στην πρακτική εφαρμογή σειράς διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά και σε μέτρα όπως η στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η είσπραξη φόρων ακινήτων και βέβαια η έναρξη φοροκυνηγητού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά το πέρας των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ίσχυαν ώς το τέλος Ιουνίου.
Ειδικότερα, τα έσοδα τον Ιούλιο αναμένεται να αυξηθούν χάρη στις εξής κινήσεις:
1. Αποκτούν διευθυντές οι Εφορίες. Την περασμένη εβδομάδα άρχισε η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών με διευθυντές και υποδιευθυντές. Η αρχή έγινε από τις Εφορίες των Ιονίων Νήσων και έως το τέλος του μήνα, όπως εκτιμούν εφοριακοί, θα έχουν τοποθετηθεί 800 διευθυντές και υποδιευθυντές.
Μόνο και μόνο από τη στελέχωση των υπηρεσιών και την ανάγκη των νέων επικεφαλής να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους -αφού σε έναν χρόνο θα κριθούν- εφοριακοί εκτιμούν πως θα υπάρξει αύξηση εσόδων της τάξεως του 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία στις τρεις Εφορίες μέχρι σήμερα παρέμενε χωρίς διευθυντή ή υποδιευθυντή εξαιτίας καθυστερήσεων στη στελέχωση ενώ σε ορισμένες άλλες τα κενά υπήρχαν ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια. «Είναι προφανές ότι αν λείπει το κεφάλι, δεν λειτουργεί το σύστημα» προσθέτουν.
2. Εισπράττονται οι φόροι. Επειτα από χαρακτηριστική καθυστέρηση το Δημόσιο αρχίζει να εισπράττει τους φόρους ακινήτων εκ των οποίων προσδοκά φέτος την είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ. Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε ειδοποιητήρια σε 434.694 φορολογουμένους που οφείλουν ΕΤΑΚ 2009 και έκτακτη εισφορά, καλώντας τους να καταβάλουν έως το τέλος Ιουλίου φόρους 75 εκατ. ευρώ.
3. Αυξήθηκε ο Φ.Π.Α. Καταλύτη στην αύξηση των εσόδων αναμένεται να αποτελέσει η νέα τσουχτερή αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α., η οποία θα φανεί κυρίως μέσω των καυσίμων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μόνο από την τελευταία αύξηση του Φ.Π.Α. προσδοκά πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ, ενώ αρχίζουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή 23% από το 2011, εξέλιξη που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 1 δισ.
4. Καταργήθηκαν οι διευκολύνσεις. Επιτάχυνση των εισροών εσόδων αναμένει το οικονομικό επιτελείο και από την κατάργηση της τμηματικής καταβολής του Φ.Π.Α. από 1ης Ιουλίου. Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι υπόχρεοι αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. μπορούσαν να εξοφλήσουν τον φόρο καταβάλλοντας ποσοστό 30% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τώρα πρέπει να πληρώνουν εφάπαξ τα οφειλόμενα.
5. Αρχισε κυνήγι για τα ληξιπρόθεσμα. Οδηγίες για το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών με πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τη δεξαμενή των 32 δισ. που αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στο τέλος Ιουνίου έληξε η περίοδος ανοχής λόγω των ρυθμίσεων που ίσχυαν για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους (διαγραφή προσαυξήσεων στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης). Τώρα οι Εφορίες έχουν λάβει οδηγίες να κυνηγήσουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προβλέπει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα