Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου και ουκ ολίγα έχουν ακούσει τα αυτιά μου, κινούμενος και δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά, ως δημοσιογράφος, στα Χανιά, από το 1996 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, έχω γνωρίσει λογιών – λογιών ανθρώπους:

? Aνθρώπους που ο λόγος τους είναι συμβόλαιο. Ό,τι σου πουν, αυτό είναι. Δεν θα σε γελάσουν ποτέ. Δεν θα σου κάνουν το μαύρο, άσπρο. Δεν θα σε «κρεμάσουν». Αλλά και ανθρώπους που σε κοιτούν στα μάτια, σου λένε το τάδε ή το δείνα και σου ορκίζονται -στη ζωή τους, στην Παναγία, στα παιδιά τους (!)- πως ό,τι σου λένε είναι αλήθεια, αν και εσύ γνωρίζεις ότι είναι ψέμα! Και αν δεν το γνωρίζεις μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις, αν… ψαχθείς!

? Ανθρώπους εργατικούς, που δεν κοιτούν το ρολόι κάθε τρεις και λίγο, αλλά και «κηφήνες», που έχουν αναγάγει σε… τέχνη τη λούφα και παραλλαγή.

? Ανθρώπους που είναι λάτρεις του γράμματος του νόμου, αλλά και ανθρώπους που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο πνεύμα του νόμου.

? Ανθρώπους που δεν θα τους γνώριζε ούτε ο μπακάλης της γειτονιάς τους αν δεν ήταν μέλη του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι έχουν δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, χωρίς κομματικά ή άλλα «δεκανίκια».

? Ανθρώπους οι οποίοι πατούν «επί πτωμάτων» για να ανελιχθούν (στην πολιτική, στην εργασία, κ.λπ.), αλλά και ανθρώπους κιμπάρηδες, με αρχές και αξίες, που πάνω απ? όλα τους ενδιαφέρει να μην αδικήσουν -εσκεμμένα κάποιον συμπολίτη τους.

? Ανθρώπους του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλά και ανθρώπους που επιδιώκουν στην πράξη τον διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων.

? Ανθρώπους που επιλέγουν, ως επί το πλείστον, να δρουν στο προσκήνιο, αλλά και ανθρώπους που έχουν μάθει να κινούνται κυρίως στην «ασφάλεια» του παρασκηνίου.

? Ανθρώπους που όταν σταμάτησαν να ασχολούνται με τα κοινά ήταν πλουσιότεροι απ? όταν ξεκίνησαν, αλλά και ανθρώπους που όταν σταμάτησαν να ασχολούνται με τα κοινά ήταν φτωχότεροι.
Απ? όλα έχει ο… μπαξές. Το επισημαίνω, με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων -και επίσημα- των όποιων υποψηφιοτήτων, αλλά και των μελών που θα απαρτίζουν τον συνδυασμό κάθε υποψήφιου.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας την επόμενη πενταετία. Αυτή είναι η κρίσιμη απόφαση. Πέραν, λοιπόν, της επιλογής του επικεφαλής ενός συνδυασμού, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επιλογή των συνεργατών του, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Και αυτό γιατί, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα κληθούν, την επόμενη ημέρα, να συνδιοικήσουν, ουσιαστικά, τους Δήμους και την Περιφέρεια, άρα να λάβουν κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις για τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας.

Επομένως, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, κριτήριο επιλογής του ενός ή του άλλου υποψήφιου δεν μπορεί, κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, να είναι μόνο η όποια συγγένεια, η όποια κοινωνική σχέση ή η όποια σχέση άλλου τύπου. Καλούμαστε να επιλέξουμε εκείνους οι οποίοι εκτιμούμε ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής τους -στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο- είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν των μεγάλων προκλήσεων, αλλά και δυσκολιών του «Καλλικράτη». Καλούμαστε να επιλέξουμε, δηλαδή, τους άριστους και όχι τους -για όποιους λόγους- αρεστούς. Θα το πράξουμε; Επιτρέψτε μου να διατηρώ τις αμφιβολίες μου. Τουλάχιστον σ? ένα βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, κοντός ψαλμός αλληλούια…

“Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία”

Kαι το όνομα αυτού, «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία». Περί του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη ο λόγος. Συνδυασμός που θα έχει σήμα τον χάρτη του νέου Δήμου, όπως διαμορφώθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», καθώς και τα ονόματα των 7 συνενούμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Χανίων, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμειών, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας.

O κ. Αρχοντάκης αναμένεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην ανακοίνωση του ονόματος του συνδυασμού, του σήματος, καθώς και ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, οι οποίοι στελεχώνουν τον συνδυασμό του. Συνεργάτες του μιλούν για εκπλήξεις και για «πολύχρωμο» ψηφοδέλτιο. Ίδωμεν…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα