Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

ΜΕΤΑ τους «Ρομπέν» των σουπερμάρκετ έχουμε κι άλλες ευφάνταστες μορφές οργανωμένης αντίδρασης εναντίον της ακρίβειας. Όπως για παράδειγμα, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας (http://www.otoposmou.gr) που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ακριβές τιμές των προϊόντων πρότειναν ο κάθε πελάτης των σουπερμάρκετ να ψωνίζει ό,τι θέλει να ψωνίσει βάζοντας κανονικά τα ψώνια στο καροτσάκι και να το αφήνει στο ταμείο απλήρωτο! Το «Αφήστε το στο Ταμείο», μέχρι να πέσουν οι τιμές, είναι μια δράση που μεταφέρεται και σε άλλες πόλεις της χώρας, με επιτυχία.
Η ΟΜΑΔΑ εξηγεί πως η επιλεκτική επιβολή φόρων σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, το ατιμώρητο των φοροφυγάδων, η δραστική μείωση του εισοδήματος αλλά και τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών, αποτελούν θρασύτατη πρόκληση για τους απλούς πολίτες που συσσωρεύουν θυμό. Απευθύνει δε -η ομάδα- στον υπουργό Οικονομικών της χώρας το παρακάτω απλό ερώτημα: «Γιατί, κ. υπουργέ, επιτρέπετε το ίδιο προϊόν να πωλείται στην Ελλάδα 40% – 80% ακριβότερα απ΄ ότι στη Γερμανία; Γιατί δεν προστατεύετε τους πολίτες σας κύριε Υπουργέ;»? Και πως είναι δυνατόν με λιγότερα λεφτά, να πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα; Δεν είναι παράλογο; Δεν είναι ποιο παράλογο απ? τη δράση διαμαρτυρίας των καταναλωτών Πιερίας;

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΡΗΣΕΙΣ – ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
«Είμαστε στον σωστό δρόμο», είπε ο κ. πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» (4-7-10) προσθέτοντας ότι «ναι, υπάρχει φως στο τούνελ»!
[-Για την ώρα εμείς δεν βλέπουμε κανένα «φως στο τούνελ». Είμαστε στο κατάμαυρο σκοτάδι. Δεν ξέρουμε καν, αν είμαστε και στο «σωστό δρόμο» που υπαινίσσεται ο κ. πρωθυπουργός. Τεχνητή αισιοδοξία του ή μήπως ο κ. Γ. Παπανδρέου βλέπει πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε;]

«Να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τους θεσμούς» επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, αναλύοντας τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάστηκαν, μέχρι τώρα. (1-7-10)
[-«Νοοτροπία» και «θεσμοί», τα δυο κλειδιά της σωτηρίας μας. Αν βέβαια αυτό γίνει κατανοητό από όλους μας? Αλλά, δυστυχώς, πάντα υπάρχουν οι «ξύπνιοι» (που έχουν δική τους νοοτροπία και θεσμούς) και οι υπόλοιποι, τα «κορόιδα», που πληρώνουν τα σπασμένα όλων?]

«Θέλουμε μια Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα και που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο και αδιέξοδο καταγγελτισμό» (Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της νεοδημιουργηθείσας «Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς»)
[-Ωραίες και σωστές κουβέντες από έναν που ισχυρίζεται ότι είναι «ανανεωτικός» της Αριστεράς? Αλλά, ποιος πιστεύει σήμερα στην Αριστερά του «καταγγελτισμού» και όχι των προτάσεων; Έτσι δεν διαμορφώθηκε και πολιτεύτηκε αυτή ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια; Πόση «ευθύνη» έδειξε (και δείχνει) απέναντι στο λαό αυτά τα κρίσιμα χρόνια;]
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Η ελπίδα
δε μένει
πια εδώ!

ΤΟ ΟΤΙ παίρνονται σκληρά και πρωτοφανή μέτρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλοι τα αισθανόμαστε στο πετσί μας. Το ότι θα παρθούν κι άλλα, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει. Αυτό όμως που αμφισβητείται σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Δε βλέπουμε αλλαγές και δεν υπάρχει ελπίδα για την ώρα?

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι -σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση (της Κάπα Research, «Το «Βήμα», 4-6-10) τα συναισθήματα που κυριαρχούν τους πολίτες δεν είναι πια η υπομονή και η καρτερικότητα, αλλά η οργή, η απογοήτευση κι ο φόβος. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί τις νέες διατάξεις στο ασφαλιστικό άδικες, έστω κι αν τις χαρακτηρίζει μερικώς αναγκαίες! Φυσικά, το κύμα οργής που επικρατεί σιγά – σιγά, αν η κυβέρνηση δεν προλάβει να το αναστρέψει με ορισμένα κατευναστικά μέτρα, κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει?

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά ειδικότερα το συναίσθημα θυμού, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη μια «συλλογική οργή». Δηλαδή, μια συλλογικά συνειδητοποιημένη οργή με περιεχόμενο και πολιτικές προεκτάσεις, ώστε να μαζικοποιηθεί. Που να ξέρει, δηλαδή, τι φταίει, αλλά και το τι πρέπει να γίνει. Σήμερα ο θυμός παραμένει προσωπική υπόθεση του καθενός μας, πολλές φορές μάλιστα είναι «συγκεχυμένος» ως προς τα αίτια και τα δυνητικά αποτελέσματά του. Δεν βλέπουμε δε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του θυμού, ούτε καν κάνει κάποια προσπάθεια ώστε αυτός να διοχετευτεί αλλού.

?ΕΚΕΙΝΟ που κυρίως πρέπει να μας ανησυχεί επίσης είναι ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία έχει επιπτώσεις στο όλο πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) που βρίσκεται στο ναδίρ της αποστροφής του λαού. Έτσι, βάσει της πιο πάνω δημοσκόπησης (Κάπα Research), πρώτη φορά τα δυο κόμματα εξουσίας (ΠαΣοΚ – ΝΔ) δεν υπερβαίνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνάει το 40%! Αυτή η εικόνα μάλλον δηλώνει πως ο κόσμος περιμένει μια «μεσσιανική» λύση για την έξοδό μας από την επιτήρηση της τρόικας. Χωρίς όμως, να διαφαίνεται κάτι το ελπιδοφόρο στον ορίζοντα?

ΓΙΑ ΤΟ λόγο αυτό κάθε απόπειρα -αυτή την ώρα-δημιουργίας «νέου (ή νέων) κόμματος (κομμάτων)» δε νομίζουμε ότι ευνοείται από τις συγκυρίες. Η επιφυλακτικότητα είναι το άλλο χαρακτηριστικό του ψυχισμού των Ελλήνων ψηφοφόρων οι οποίοι δεν διστάζουν να υποθέσουν πως «όλοι τους το ίδιο είναι». Είτε για τον Φ. Κουβέλη πρόκειται, είτε για τη Ντόρα, είτε για τον οποιοδήποτε? Παλιά υλικά, παλιές πολιτικάντικες νοοτροπίες, παλιές αποτυχημένες συνταγές

Η ΛΕΞΗ, λοιπόν, ελπίδα μάλλον έχει μεταναστεύσει από τη χώρα μας για αλλού?
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,
επιτέλους, «έσπασε τη σιωπή του» ο κ. Κ. Καραμανλής! Φυσικά, δια του alter ego του, του κ. Π. Παυλόπουλου που «εξήγησε» στη «Real Νews», το? αίτιον της σιωπής του πρώην πρωθυπουργού στο Συνέδριο της Ν.Δ.:
«Στην πολιτική -είπε ο κ. Προκόπης- υπάρχουν στιγμές όπου οι συμβολισμοί και τα νοήματά τους κάνουν τα λόγια περιττά και ανώφελα. Άλλωστε, ο Κ. Καραμανλής δεν ρέπει προς τα πολλά λόγια».
?Μα, εμείς δεν θέλουμε «πολλά λόγια», ούτε και «συμβολισμούς»! Λίγα λόγια και σταράτα θέλουμε. Θα τα έχουμε;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα