Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Υπέρ της γενικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αποφευχθεί η έκρηξη του συστήματος και να υποστηριχθούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών: «Το να βεβαιωθούμε ότι τα χρόνια που βρίσκεται κάποιος στη σύνταξη δεν
θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σχέση με τον χρόνο εργασίας του θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων, αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί αύριο.
“Αυτό σημαίνει να αυξήσουμε την ηλικία στην οποία σταματά κάποιος να εργάζεται και αρχίζει να επωφελείται της σύνταξής του», προστίθεται στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η παράταση της περιόδου εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα επιτρέψει να καταγράψουμε δύο οφέλη: καλύτερες συνθήκες ζωής και πιο βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα» υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5 χρόνια, κατά μέσο όρο, στις χώρες της Ε.Ε. και οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2060 θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα αύξηση, κατά επτά έτη. Ταυτόχρονα, καταγράφονται πολύ χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας. Ως αποτέλεσμα, ενώ σήμερα αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι για κάθε άτομο άνω των 65 ετών στην Ευρώπη, μέχρι το 2060 η αντιστοιχία αυτή θα είναι δύο προς ένα.
Το 2008 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. ήταν τα 61,4 χρόνια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα