Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Αθήνα
Σημαντικές επιτυχίες κατέγραψε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2010, εξιχνιάζοντας 131 υποθέσεις που αφορούσαν αδικήματα όπως, παιδική πορνογραφία, συκοφαντική δυσφήμηση, παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2010, οι αστυνομικοί του τμήματος εξιχνίασαν 131 υποθέσεις σημαντικού κοινωνικού χαρακτήρα και συνέλαβαν 20 κατηγορουμένους. ‘Εχουν, δε, σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος 111 ατόμων.
Αναλυτικότερα, σε 15 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, συνελήφθησαν πέντε άτομα και κατηγορούνται άλλα οκτώ. Σε 28 υποθέσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα και έχει σχηματιστεί δικογραφία για άλλα 14. Για 44 υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμησης έχουν συλληφθεί τρία άτομα και έχει σχηματιστεί δικογραφία για άλλα 36. Για απάτη κατηγορούνται 35 άτομα και έχουν συλληφθεί άλλα τρία σε συνολικά 42 υποθέσεις. Τέλος, για δύο υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, συνελλήφθη ένα άτομο και κατηγορούνται άλλα τρία.
Χαρακτηριστικές υποθέσεις, που χειρίστηκαν το Α? εξάμηνο του 2010 οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, όπως επισημαίνει το αρχηγείο της αστυνομίας, ήταν οι εξής:
– Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων, που κατηγορήθηκαν για «Εγκληματική Οργάνωση-Απάτη κατ? επάγγελμα» και «Κατάχρηση δημοσίου χρήματος» ύστερα από καταγγελία που διαβιβάστηκε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το ΙΚΑ. Η οικονομική ζημιά που διαπιστωμένα έχει υποστεί ο Ασφαλιστικός Οργανισμός μέσα σε έναν χρόνο ανέρχεται σε 411.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η γενικότερη οικονομική ζημιά ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
– Συνελήφθησαν τρία άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση του φαινομένου της οργανωμένης μορφής δορυφορικής πειρατείας μέσω Ίντερνετ, κατηγορούμενα για παράβαση διατάξεων «περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ? επάγγελμα – περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ? εξακολούθηση – περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Από τη δράση τους το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι υπέστη οικονομική ζημιά, η οποία για τα έτη 2008 και 2009 ανέρχεται σε 31.520.000 ευρώ.
– Σε αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων εντοπίστηκε και συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός, σε online διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
– Συνελήφθη 32χρονος που είχε αναρτήσει, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, άσεμνες φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και προφίλ με τα προσωπικά της στοιχεία.
– Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω Ίντερνετ. Ο κατηγορούμενος έστελνε συκοφαντικά δημοσιεύματα και μηνύματα μέσω διαδικτύου σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους σε Λυρικό Θέατρο στο Μιλάνο με σκοπό να τον πλήξει επαγγελματικά και να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Γενική Διεύθυνση του Λυρικού Θεάτρου, στο οποίο εργάζεται.
– Δικογραφία σχηματίστηκε, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε βάρος δύο πολιτών, που παρενοχλούσαν σεξουαλικά μέσω τηλεφώνου δύο ανήλικες κοπέλες. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κατηγορούμενοι ήταν έγκλειστοι σωφρονιστικού καταστήματος.
– Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην καταπολέμηση των παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω Ίντερνετ, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 11 ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι έξι.
Επισημαίνεται τέλος, ότι από το 2007 έως και το 2010, στο πλαίσιο της πάταξης του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε στοχευμένες και οργανωμένες επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 340 ατόμων. Επιπλέον, τονίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προώθησε προς διερεύνηση στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 420 δικογραφίες, οι οποίες αφορούσαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο διαδίκτυο, εκ των οποίων, από τις αρχές του έτους διερευνήθηκαν ψηφιακά οι 338.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα