Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αθήνα
Έφτασε η “ώρα της κρίσης” για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, ζήτημα το οποίο θα ξεκαθαρίσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Εκπαίδευση στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, η σύνταξη του νέου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα γίνει στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, ενώ θα ολοκληρωθεί ως το 2012. Βάσει του Πλαισίου θα κατηγοριοποιηθούν στην αγορά εργασίας της χώρας τα διπλώματα, οι τίτλοι σπουδών και τα πιστοποιητικά που θα διαθέτουν οι πολίτες.
Οι εκπρόσωποι των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ή αμερικανικά πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενταχθούν στο έκτο επίπεδο του Πλαισίου Προσόντων όπου κατατάσσονται οι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα τους κατατάξει στο τέταρτο ή στο πέμπτο επίπεδο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το in.gr, η διαφωνία για το θέμα μπορεί να φτάσει στη Δικαιοσύνη, καθώς οι εκπρόσωποι των κολεγίων έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εάν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις τους. Πάντως, αρμόδιο για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την αδειοδότηση των κολεγίων θα είναι πλέον το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).
Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ρόλο γενικού συντονιστή όλων των υπηρεσιών Διά Βίου Μάθησης στη χώρα, ενώ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), όπως είναι οι ειδικότητες, το περιεχόμενο, η διάρκεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των σπουδών τους.
Παράλληλα, θα στηριχθούν οι θεσμοί του ευρωδιαβατηρίου (έγγραφο με τα προσόντα κάθε ευρωπαίου πολίτη), της Κάρτας Διά Βίου Μάθησης του Πολίτη (όπου οι πολίτες θα εγγράφουν γνώσεις και ικανότητες), ενώ ιδρύεται Μητρώο Φορέων Διά Βίου Μάθησης στη χώρα μας.

Στη σύνοδο των ΤΕΙ η Διαμαντοπούλου
Για αναβάθμιση των ΤΕΙ έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της κατά την 42η σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ στην Καλαμάτα.
“Αυτό που έγινε σαφές από τη δική μας πλευρά είναι ότι χρειαζόμαστε Τεχνολογικά Ιδρύματα αναβαθμισμένα, που θα έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει διακριτός ρόλος για τα Πανεπιστήμια, διακριτός ρόλος για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, προκειμένου να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη”, ανέφερε η υπουργός. “Δηλαδή, διεθνοποίηση, νέο διοικητικό μοντέλο, νέα οργάνωση του τρόπου σπουδών και συνεργασία με τα υπόλοιπα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ώστε να προχωρήσουμε σε μια λειτουργική ενοποίηση”, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων και αν γίνεται διαχωρισμός σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα η υπουργός απάντησε: “Η χώρα έχει ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με δύο άξονες: τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις, η δημιουργία νέων, θα συσχετιστεί με το νέο τρόπο οργάνωσης των σπουδών. Δεν θα πάμε σε Σχολές. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών, θα γίνουν συνεργασίες και αυτό θα εξεταστεί σε κάθε περιφέρεια. Γι? αυτό και προτείναμε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, που θα συμπεριλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, ώστε να δούμε πρώτα σε κάθε περιφέρεια πώς θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ενοποιήσεις των Ιδρυμάτων”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα