Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ουάσιγκτον
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS και στον δημοσιογράφο Paul Solman έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις βίαιες αντιδράσεις στη χώρα μας μπροστά στις αλλαγές που προωθούνται, απάντησε:  
“Είναι προφανές ότι, μπροστά μας έχουμε μία τεράστια πρόκληση, το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την οικονομία μας, να αλλάξουμε την κοινωνία μας, θα έλεγα. Πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση, ανάμεσα σε κάποιες πράξεις βίας, που αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία – πρόκειται για πολύ δυσάρεστα γεγονότα, που είναι όμως μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν, με κανένα τρόπο, τις ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες είναι κατανοητές – και στο γεγονός ότι, πολύ μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού, η πλειοψηφία θα έλεγα, αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία”.
Ως κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι: “Θα έλεγα, πρώτα απ’ όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιο τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι’ αυτό άλλωστε αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια. Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη “σκιώδη οικονομία”, την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα.
Για τα μέτρα που ελήφθησαν ο πρωθυπουργός δήλωσε: Όπως η περικοπή των μισθών. Μειώσαμε τους μισθούς κατά 20%, ακόμη και κατά 30%, σε κάποιους τομείς του Δημοσίου, ενώ μειώσαμε και τις συντάξεις. Αυτά ήταν πολύ δύσκολα μέτρα.
Προφανώς, γι’ αυτό το λόγο είναι δυσαρεστημένοι οι άνθρωποι και πονάνε. Παρόλο που υπάρχουν διαδηλώσεις, έχουμε όμως και σημαντική υποστήριξη.
Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι είναι πατριωτικό καθήκον αυτό, ότι πρέπει να προχωρήσουμε, να αλλάξουμε την οικονομία μας, να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να ασχοληθούμε με το χρέος μας.
Δύο νόμοι, που ψηφίζουμε αυτή την εβδομάδα, αφορούν αφενός στη δημιουργία μιας Αρχής δημοσιονομικής σταθερότητας, η οποία θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό μας στη Βουλή, ένα αυτόνομο όργανο, που θα εξασφαλίζει μεγάλη διαφάνεια και, αφετέρου, μια ουσιαστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που θα καταστήσει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό μας σύστημα”.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι η Βουλή θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του τολμά να φέρνει αλλαγές που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε τα τελευταία 30 χρόνια.
«Ναι, θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα