Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΛΙΤΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Η προσπάθεια, διά μέσου των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σλοβακίας, για απευθείας αεροπορική σύνδεση Χανιά – Μπρατισλάβα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν χθες οι δήμαρχοι των Δήμων Πλατανιά και Χόλιτς.
Το πρωτόκολλο υπεγράφη στο δημαρχείο Πλατανιά, παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπροσωπείας από τη Σλοβακία, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη της Περιφέρειας Τρνάβα, Τίμπορ Μίκος και τον δήμαρχο του Δήμου Χόλιτς, Σντένκο Τσάμπαλ.
Το πρωτόκολλο αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος το φθινόπωρο στη Σλοβακία, όπου θα γίνει και η σχετική τελετή.
Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι δύο Δήμοι στοχεύουν:
? Στην ενίσχυση των σχέσεων -φιλικών, αδελφικών- στον ευρωπαϊκό χώρο μεταξύ των κατοίκων.
? Στην προετοιμασία και επίτευξη συμφωνιών για την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων.
? Στην ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα -διοικητικό, επιχειρηματικό, οργάνωσης, οικολογίας, τουριστικών σχέσεων ανταλλαγή παραδοσιακών προϊόντων και πληροφοριών- για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
? Στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων στους δύο Δήμους με στόχο την ανάδειξη, προβολή και ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν την Κρήτη και τη Σλοβακία και των δυνατοτήτων ανάπτυξης ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων.
? Στην ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς της αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η διοίκηση, η επιμόρφωση – εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, συντήρησης και ανάπτυξης χώρων πρασίνου, η διεκδίκηση και αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα αθλητικής υποδομής, κοινωνικής μέριμνας κ.ά.
? Στην ανταλλαγή επισκέψεων ομάδων πολιτών των δύο Δήμων, με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, με σκοπό οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν προσωπικές φιλίες στην αδελφοποιημένη πόλη τους, να γνωρίσουν σύγχρονους τρόπους ζωής και την καθημερινή ζωή άλλων ανθρώπων, να εξοικειωθούν, τέλος, με τον τοπικό πολιτισμό και την παροχή τοπικών υπηρεσιών.
? Στην προβολή των τουριστικών περιοχών και των ενδιαφερόντων των δύο Δήμων με σκοπό την ανταλλαγή των πληθυσμών για τουριστικούς λόγους.
? Στην προσπάθεια, δια μέσου των κυβερνήσεων των δύο Δήμων, για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Χανιά – Μπρατισλάβα για τουριστικούς σκοπούς.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο περιφερειάρχης της Περιφέρειας Τρνάβα, Τίμπορ Μίκος τόνισε ότι «είμαι πολύ ικανοποιημένος που παρευρίσκομαι στην υπογραφή ενός σημαντικού πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών, αλλά και για το πώς να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των λαών».
Ο κ. Μίκος επεσήμανε, ακόμη, πως «ξέρω πολύ καλά ότι έρχονται πολλοί συμπατριώτες μου στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να φέρουμε και τους Έλληνες στην Τρνάβα για να γνωρίσουν τα φημισμένα “σπα” και τις υπηρεσίες που μπορούμε εμείς να παρέχουμε».
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μίκος σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών, κυριότερη από τις οποίες είναι η αγάπη για την ελευθερία».
Ο δήμαρχος του Δήμου Χόλιτς, Σντένκο Τσάμπαλ υπογράμμισε ότι «θέλουμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τόσο μεγάλες δυνατότητες όπως έχετε εσείς εδώ στο όμορφο νησί της Κρήτης. Έχουμε όμως στην περιοχή μας πολλά θεραπευτικά “σπα” και πολλά αξιοθέατα και μπορούμε να αποτελέσουμε ελκυστικό προορισμό για τους Έλληνες επισκέπτες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσάμπαλ τόνισε ότι στη Σλοβακία «έχουμε σημαντική ιστορία ως χώρα, αλλά όχι τόσο σημαντική όσο η δική σας, αφού εδώ, στην Ελλάδα, ξεκίνησε ο πολιτισμός».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, καθώς και για τα οφέλη από αυτή τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια είναι, και έχουν μιλήσει οι πρέσβεις των δύο χώρων και σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, να κάνουμε μια απευθείας αεροπορική σύνδεση Μπρατισλάβα – Χανιά. Νομίζω ότι είναι μια καλή προσπάθεια που θα βοηθήσει και το τουριστικό προϊόν και φυσικά τις σχέσεις των δύο χωρών», σημείωσε ο κ. Τσαγκαράκης.
Τέλος, ο τουριστικός πράκτορας, Σταύρος Πατεράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μαζί με τον δήμαρχο έχουμε πάει μια φορά στη Σλοβακία και τώρα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον δήμαρχο που τους κάλεσε να τους φιλοξενήσει και να τους δείξει άλλη μια φορά ότι οι κρητικοί είμαστε φιλόξενοι και να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε ασφαλής προορισμός, φιλόξενοι και να προβάλουμε την κρητική διατροφή».

Επίσκεψη
στον νομάρχη
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η αποστολή από τη Σλοβακία στον Δήμο Πλατανιά, σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στη Νομαρχία Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του νομάρχη Χανίων, του δημάρχου Πλατανιά, της αποστολής από τη Σλοβακία και λοιπών φορέων.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με Στ. Νικηφοράκη
ο Χρ. Πραματευτάκης
Με τον συνδυασμό του κ. Στέλιου Νικηφοράκη θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον νέο Δήμο Πλατανιά, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, Χρήστος Πραματευτάκης.
Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος χθες, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν αληθεύουν οι φήμες περί καθόδου τόσο του ιδίου, όσο και συνεργατών του, με τον συνδυασμό του δημάρχου Πλατανιά, Γιώργου Τσαγκαράκη. «Αυτή τη στιγμή στον “Καλλικρατικό” Δήμο Πλατανιά φέρονται επτά υποψηφιότητες. Μέσα στις επτά είναι και του νυν δημάρχου, του κ. Τσαγκαράκη. Δεν γνωρίζω να απαντήσω επ’ αυτού του θέματος, αν μέλη της δημοτικής μου ομάδας είναι με τον κ. Τσαγκαράκη. Όσον αφορά τον Χρήστο Πραματευτάκη, θα είναι υποψήφιος με τον Στέλιο Νικηφοράκη», δήλωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα