Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Σχέδιο για τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων

Αθήνα
Εντός του Ιουλίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τη λήψη κοινής υπουργικής απόφασης με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενημέρωσαν χθες την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των παραγωγών νοσοκομειακών αποβλήτων και θα προβλέπεται η κατάρτιση οδηγού διαχείρισης με καθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα θα καθορίζεται ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ακόμη μονάδων επεξεργασίας, τη μία στη Δυτική και την άλλη στη Βόρεια Ελλάδα, η δημιουργία των οποίων υπολογίζεται να έχει προκηρυχθεί μέχρι τον Οκτώβριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων ταφής των νοσοκομειακών αποβλήτων, η διαλογή των οποίων θα πρέπει να γίνεται στην πηγή με τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης αυτών από κάθε νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθεί η διαχείρισή τους.
Με βάση την καταμέτρηση του 2004, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι ετησίως παράγονται 14.600 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων, το 50% εκ των οποίων προέρχεται από τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες ενώ το υπόλοιπο παράγεται στα σπίτια από τους πολίτες. Το 75-85%, είπε, των νοσοκομειακών αποβλήτων προσομοιάζουν ως οικιακά και άρα δεν θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ ένα 15-25% χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

ΤΟ 2009
Μείωση εμφανίζει
ο ελληνικός τουρισμός
Αθήνα
Μείωση εμφανίζει στο σύνολό του ο ελληνικός τουρισμός το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών επιχειρηματιών -στην καλύτερη περίπτωση- και το 2010 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.
Ειδικότερα, μειωμένες κατά 10,6% εμφανίζονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2009 φθάνοντας στο ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ αλλά και οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά -6,4% και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη κατά -4,5%, η οποία διαμορφώθηκε στα 697 ευρώ. Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ είναι στο 15,2%, ενώ η συμμετοχή του στην απασχόληση φτάνει το 18,2%.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της ΤτΕ, από το συνολικό ποσό των εισπράξεων το 63,57% των 10,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 6,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από μεμονωμένους ταξιδιώτες ενώ μικρότερο ποσοστό 36,43%, 3,7 εκατ. ευρώ αφορά τα οργανωμένα ταξίδια.
Οσον αφορά την εποχικότητα των διανυκτερεύσεων, στα 9.559 ξενοδοχεία της χώρας, από τα οποία το 52% των κλινών βρίσκεται σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Μακεδονία, αυτή “συσσωρεύεται” τον μήνα Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 31% των ξενοδοχείων ανήκει στην κατηγορία των 2 αστεριών, 26% στα 4 αστέρια, 23% στα 3 αστέρια, 12% στα 5 αστέρια και 8% στο ένα αστέρι.
H Ελλάδα, μεταξύ των ανταγωνιστών της σε παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται στην 16η θέση, ενώ Τουρκία και Ισπανία προηγούνται και βρίσκονται στις θέσεις 7 και 3 αντίστοιχα στις αφίξεις, ενώ στις εισπράξεις στις θέσεις 9 και 2. Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας η Ισπανία βρίσκεται στην 6η και η Κύπρος στην 21η θέση, όπου προηγούνται της Ελλάδας η οποία κατατάσσεται στην 24η.

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
H κρίση να μην γίνει
άλλοθι για “εκπτώσεις”
Αθήνα
Σε καμία περίπτωση η διεθνής και η εθνική οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να αποτελέσει το άλλοθι για να γίνουν «εκπτώσεις» στα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας, όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τίτλο: «Περιβαλλοντική ευθύνη- Πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών».
Η σχετική νομοθεσία στον τόπο μας παραμένει ανενεργή, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, καθώς μπορεί με το Π.Δ. 148/2009 να ενσωματώθηκε στο εθνικό Δίκαιο της χώρας η Κοινοτική Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την υποχρεωτική υπαγωγή των δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. σε σύστημα χρηματοοικονομικής ασφάλειας (η εφαρμογή έπρεπε να αρχίσει την 1η Μαΐου 2010).
Mε βάση την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής που παρουσίασε η Περιβαλλοντολόγος Π.Μ. – Επιμελήτρια ΜΕΠΑΑ, κ. Χριστίνα Θεοχάρη, σκοπός της οδηγίας είναι «να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την περιβαλλοντική ευθύνη, βάσει της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, με σκοπό την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας».

ΔΙΕΡΡΗΓΝΥΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εξαρθρώθηκε σπείρα
νεαρών αλλοδαπών

Αθήνα
Τέσσερις νεαροί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 15,16,19 και 23 ετών, συνελήφθησαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Γαλάτσι και στο Ν. Κόσμο, κατηγορούμενοι για “σύσταση εγκληματικής οργάνωσης” και “διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση”, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.
Οι συλληφθέντες μαζί με συνεργούς τους, που αναζητούνται, είχαν συστήσει “εγκληματική οργάνωση, που βραδινές ώρες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εισερχόταν σε καταστήματα, είτε με θραύση του ομφαλού της κλειδαριάς είτε με θραύση των γυάλινων εισόδων τους και αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα τα οποία στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη”, όπως αναφέρει η ΓΑΔΑ.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο έχουν διαπράξει είκοσι δύο κλοπές-διαρρήξεις καταστημάτων στις περιοχές του Αλίμου, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης, των Πατησίων και στην περιοχή του Γαλατσίου.
Στην ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ συμπληρώνει ότι “σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων που θα παραμείνουν στην Υποδ/νση Ασφάλειας ΝΑ Αττικής για να επιδειχθούν και αποδοθούν στους παθόντες”.
?
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
Δεν υπάρχει μόλυνση
στον Έβρο

Θεσσαλονίκη
Αρνητικά ήταν τελικά τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τη διερεύνηση του ενδεχομένου μόλυνσης στον ποταμό Έβρο. Η ανησυχία προέκυψε, όταν πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία. Ως αποτέλεσμα, γεννήθηκαν φόβοι για διαρροή τοξικών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον Έβρο, αφού το εργοστάσιο της εταιρίας βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα, ο οποίος εκβάλλει στον Έβρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Χημικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως ανακοινώθηκαν στον Αντινομάρχη Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης και Υποδομών Μιχάλη Κογιομτζή, τα δείγματα νερού που πάρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις τοποθεσίες Καστανιές και Πέταλο δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.
Οι τιμές σε ό,τι αφορά τα βαρέα μέταλλα, σίδηρο, χαλκό, είναι κάτω από τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυανιούχες ουσίες, είναι χωρίς καμία επίπτωση για τα νερά του ποταμού και κατά μείζονα λόγο για τα νερά της θάλασσας.

ΓΙΑ ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ
Διώκεται αστυνομικός

Θεσσαλονίκη
Ποινική δίωξη για “κατάχρηση εξουσίας και ασέλγεια” ασκήθηκε σε βάρος αστυνομικού του τμήματος Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε πάνω σε κρατούμενο.
Ο αστυνομικός οδηγήθηκε στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, από όπου ζήτησε αναβολή.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια σωματικής έρευνας που πραγματοποίησε σε κρατούμενο που είχε συλληφθεί για κατοχή μικροποσότητας χασίς,  τον χάιδεψε στα γεννητικά του όργανα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα