Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

“Στον αέρα” φαίνεται πως βρίσκεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Νομού, λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του προγράμματος «Θησέας» ν? απεντάξει  τη χρηματοδότησή του.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ η προθεσμία για φέτος λήγει στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη στις 28 του μήνα, θα χρηματοδοτηθούν έργα που είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τις 25 Ιουνίου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι δήμαρχοι των περιαστικών Δήμων έκαναν λόγο για “κοροϊδία” και “εμπαιγμό”.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, “με απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΘΗΣΕΑ, ένα μήνα μετά την προηγούμενη απόφαση, ουσιαστικά καταργεί το Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφό της αναφέρεται ότι όσα έργα είχαν ενταχθεί μέχρι 31/12/09 και εφόσον έχουν σύμβαση πριν τις 25/6/10, μπορούν να συνεχίσουν”.
Ο κ. Βιρβιδάκης έκανε λόγο για “ευθεία κοροϊδία”, επισημαίνοντας ότι “το πρόγραμμα αυτό είχε σταματήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2010 και ουσιαστικά μας ανακοινώνεται ότι χάνεται όλη η χρηματοδότηση του Θησέα, χρήματα δηλαδή της Αυτοδιοίκησης, που έπρεπε τα Υπουργεία να βάλουν επιπλέον 35%. Παρόλα αυτά, είναι ζήτημα αν έχουν βάλει το 2%.
Άρα τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης παύουν πλέον να δίδονται στην Αυτοδιοίκηση! Το ίδιο ισχύει και για όλες τις χρηματοδοτήσεις αφού η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ενώ ήδη κλείνει ο έκτος μήνας. Κανείς δεν ξέρει τι χρήματα θα δοθούν και πού ή τι χρήματα υπάρχουν”.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, για το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
“Στην πράξη, μέχρι στιγμής, ούτε η επιστολή που μας έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών τον Απρίλιο και έλεγε ότι σταματούν οι περικοπές ισχύει. Γιατί, ενώ με βάση την επιστολή θα έπρεπε να μοιράζονται για παράδειγμα ως δωδεκατημόριο σε όλους τους δήμους της Χώρας 202 εκατ. το μήνα, τώρα μοιράζονται περίπου 162 εκατ. Άρα, μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες περικοπές που η Αυτοδιοίκηση δεν θα τις αντέξει και τίθεται πλέον θέμα λειτουργίας των δήμων”, κατέληξε ο κ. Βιρβιδάκης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θερίσου, κ. Γιώργος Τσαπάκος, έκανε λόγο για “εμπαιγμό” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανέφερε ότι ο Θησέας άνοιξε τυπικά για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις και έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο Μανώλης Κεμεσίδης, δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου, τόνισε ότι πρόκεται για “κοροϊδία”, επισημαίνοντας ότι με την δεδομένη κατάσταση ακυρώνονται τα πάντα.
Όπως αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ΤΕΔΚ θα αποστείλει επιστολή σε όλους τους Δήμους προκειμένου να καταγράψουν τα έργα τα οποία είναι στο “Θησέας”, είτε βρίσκονται στο 20%, στο 35% ή στο 45%, τα οποία με βάση τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του “Θησέα” δεν μπορούν να προχωρήσουν.
“Ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Αυτή την στιγμή, απ? ό,τι φαίνεται, όλοι οι δήμοι σε όλο τον νομό έχουν τέτοια έργα, είτε δημοτικά ή διαδημοτικά”, επεσήμανε ο κ. Βιρβιδάκης.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε, ότι οι Δήμοι Χανίων, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας, εφόσον δε βρεθεί λύση, θα πρέπει να πληρώσουν 890.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Τέλος, κατά την συνεδρίαση της ΤΕΔΚ αποφασίστηκε η παράταση της σύμβασης του ΔΗΠΕΘΕΚ καθώς η προηγούμενη έληξε στις 30/6.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα