Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Νέο γύρο ανατιμήσεων στα καύσιμα φέρνει από αύριο, 1η Ιουλίου, η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), καθώς οι συντελεστές αυξάνονται έως 2 μονάδες, για δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου. Στα Χανιά, όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ξεπεράσει το 1,70 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Χανίων κ. Βαγγέλη Κώτσο, “από την 1η Ιουλίου ο Φ.Π.Α. αυξάνεται από 21 σε 23%, με συνέπεια η τιμή της βενζίνης να αυξηθεί 3-3,5 λεπτά το λίτρο. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος πώλησης της αμόλυβδης είναι στο 1,60 ευρώ το λίτρο και η μέση τιμή αναμένεται να φτάσει στο 1,63. Κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε τιμές που θα κυμαίνονται στο 1,60 ευρώ αλλά και τιμές που θα πλησιάσουν το 1,70 ευρώ”.
“Δυστυχώς, οι διεθνείς τιμές των υγρών καυσίμων βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως όταν καταγράφεται μείωση των διεθνών τιμών δεν σημειώνεται πτώση στις λιανικές τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη να εκτινάσσονται στα ύψη και να γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων όχι μόνο από ντόπιους καταναλωτές αλλά και από ξένους επισκέπτες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να αποφεύγουν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, επειδή η τιμή της βενζίνης είναι αποτρεπτική και όχι η τιμή ενοικίασης. Είναι κάτι που παρατηρείται φέτος για πρώτη φορά στην Κρήτη”, τόνισε ο κ. Κώτσος. Ο ίδιος ανέφερε ότι “θεωρούμε επιβεβλημένο, κάτι που έχουμε επισημάνει και στα συναρμόδια υπουργεία, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβληθούν τέλη κυκλοφορίας στην τιμή της βενζίνης. Είναι ένα μέτρο, που αν τελικά εφαρμοστεί θα είναι άδικο. Διότι, αν σκεφτεί κανείς μία αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 10 λεπτά κι έχοντας ως παράδειγμα έναν αυτοκινητιστή που με το όχημα του κάνει κατά μέσο όρο 15.000 χλμ. τον χρόνο, αυτό θα σημαίνει αυτόματα 1.500 ευρώ τέλη κυκλοφορίας ετησίως. Μιλάμε για αύξηση δέκα λεπτών, την ώρα που συζητείται το ενδεχόμενο η βενζίνη να πωλείται 2 ευρώ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε συνολικές αυξήσεις 30 και 40 λεπτών. Δηλαδή εάν η τιμή της βενζίνης παραμείνει στο 1,80 το λίτρο, θα είμαστε καλά”.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων “όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι υποχρεωμένα να δίνουν αποδείξεις για τα προϊόντα πώλησης, βενζίνη και πετρέλαιο. Έτσι οι προστριβές με το καταναλωτικό κοινό έχουν σταματήσει.
Ωστόσο το μέτρο θεωρούμε ότι είναι μια καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική και όχι ένα δίκαιο μέτρο”.
Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και η ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα “Πετρέλαιο και Οικονομία”, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 1 Ιουλίου, στην Αθήνα.
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν παράγοντες, φορείς και εκπρόσωποι της πετρελαιαγοράς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Χανίων και πρόεδρος της Παννελήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κ. Βαγγέλης Κώτσος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα