Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ:

Αθήνα
Aρνητική ήταν και τον Μάιο η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της πιστωτικής επέκτασης στο 2,8% από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάιο η καθαρή ροή χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στα -40 εκατ. ευρώ, καθώς οι αποπληρωμές δανείων και οι διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασαν τις εκταμιεύσεις νέων πιστώσεων.
Προς τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ καταγράφοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 3,4% από 3,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Στα νοικοκυριά η καθαρή ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στα -143 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση ο ρυθμός μεταβολής να υποχωρήσει στο 2% από 2,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου σε 255,6 δισ. ευρώ.
Εξ’ αυτών τα 136,2 δισ. ευρώ αφορούσαν το χρέος των επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 119,3 δισ. ευρώ των νοικοκυριών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση τη ναυτιλία και τον κλάδο ηλεκτρισμός-φωταέριο-ύδρευση, όπου παρουσιάστηκε επιτάχυνση.
Όσον αφορά στις επιμέρους εξελίξεις στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν -64 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2010 με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3% ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους.
Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν -128 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους υποχώρησε περαιτέρω και έγινε αρνητικός (Μάιος 2010: -0,1%, Απρίλιος 2010: 0,6%).
Αυξήθηκε ο ιδιωτικός
δανεισμός
στην Ευρωζώνη
Στο μεταξύ, κατά 0,2% αυξήθηκε ο δανεισμός τον Μάιο σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 0,1% αντίστοιχα τον Απρίλιο και ύστερα από προηγούμενη κάμψη 7 συνεχόμενων μηνών, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
“Υπάρχουν μερικά μετριοπαθή ενθαρρυντικά σημάδια στα πιστωτικά στοιχεία της Ευρωζώνης που δείχνουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα έχει αρχίσει να ανακάμπτει” δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της IHS Global Insight.
Εντούτοις, ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 της ΕΚΤ μειώθηκε 0,2% τον Μάϊο ακολουθώντας ανάλογη κάμψη τον Απρίλιο.
Τόσο ο δανεισμός όσο και η προσφορά χρήματος είναι έμμεσοι δείκτες της καταναλωτικής δαπάνης και της οικονομικής δραστηριότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα