Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αριστεροδεξιός εθνολαϊκισμός

Για «φτηνό ακραίο και επικίνδυνο λαϊκισμό» κατηγόρησε η κα Μπακογιάννη τον κ. Σαμαρά τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την σημερινή «εικόνα αποσύνθεσης και παρακμής της ΝΔ». Η κυρία Μπακογιάννη, με αφορμή την εναρκτήρια ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, τον κατηγόρησε ότι «ψηφίζοντας υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας επέλεξε να μην συμμετάσχει στη σοβαρή και επώδυνη συζήτηση για τα μέτρα εφαρμογής του μνημονίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ακόμη και σήμερα δεν απαντά στο ερώτημα πως θα πληρωνόντουσαν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων, αν η Βουλή δεν ενέκρινε το μνημόνιο». Απευθυνόμενη στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου υπολογίζει ότι έχει ακόμη ευάριθμη ομάδα πρόθυμων ακροατών, κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι «πάσχει από σύνδρομο καταδίωξης» και κερδοσκοπεί πολιτικά επί των ερειπίων της χώρας. (Τώρα κυρία μου, ποιος μας κληροδότησε αυτόν τον ερειπιώνα, ας μη το κουβεντιάσουμε. Πάντως το πλήθος των συνέδρων τον αποθέωσε προχθές με δοξαστικούς αλαλαγμούς). Παρακάτω η κα Μπακογιάννη αφού σημείωσε ότι δεν πρέπει να διολισθήσουμε στον «αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό» συμπλήρωσε ότι «η υποκρισία, η παραδοξολογία, τα φοβικά σύνδρομα, στα οποία πλειοδοτεί η ηγεσία της ΝΔ σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική» την στιγμή που «οφείλουμε να συγκροτήσουμε μία ρεαλιστική και υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση η οποία να δίνει όραμα, έμπνευση και πίστη στις δυνάμεις της κοινωνίας μας, στην Ελλάδα της δημιουργίας». Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην εμπιστευτούμε την κα Μπακογιάννη στις εκτιμήσεις της για το κόμμα που της πήρε ο Αντώνης μέσα από τα χέρια. Το υπηρέτησαν μαζί, τόσα χρόνια?!
ΑΕΣ

Και η Δημοκρατία γελά!

Κύριε διευθυντά,
να σημειώσουμε προς όσους συμμετέχουν ενεργά ή όχι στα προεκλογικά δρώμενα ότι, εν αντιθέσει με τη σοβαροφάνεια, η σάτιρα (όπως και το χιούμορ) είναι κατά τον Αριστοφάνη συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Και βεβαίως άλλο σοβαρότητα κι άλλο σοβαροφάνεια.
ΑΕΣ

Αλλαγή…
Όπως γράφουν οι εφημερίδες, είκοσι ημέρες μετά την αποχώρηση των Ανανεωτών από την Κουμουνδούρου, πεντακόσιοι είκοσι αντιπρόσωποι του νέου κόμματος από ολόκληρη τη χώρα, ενέκριναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τη Διακήρυξη πολιτικών θέσεων και αρχών της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών του νέου κόμματος κωδικοποιείται στις θεμελιώδεις αρχές «δημοκρατικός σοσιαλισμός- αριστερός ευρωπαϊσμός- μεταρρυθμιστική στρατηγική- οικολογική εγρήγορση». «Αφήνουμε» λένε οι πολιτικές θέσεις «πίσω την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής και είμαστε η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ». Ωραίο αυτό το «αφήνουμε», αλλά το πρόβλημα εστιάζεται αντιστρόφως, με το ερώτημα αν η Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής επιτρέψει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος πλην αυτός του μνημονίου και του ΔΝΤ; Για την «αριστερή» αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέρεται ως επιβεβλημένη ανάγκη «η μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης και διαφθοράς». Όλες αυτές οι αλλαγές, του κράτους, του φορολογικού συστήματος, του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου κλπ, ακούγονται καλά και ωραία και αριστερόστροφα, αλλά θυμίζουν την ίδρυση του ΣΥΝ όταν οι αφίσες είχαν τα ομματοϋάλια με τα τρία μάτια και τα συνθήματα ξεχείλιζαν από «αλλολογία» χωρίς ανάλυση και εξειδίκευση και χωρίς? αντίκρισμα στην κάλπη. Διότι βεβαίως, μετά το «όραμα» του μέλλοντός σου, δεν αρκεί να υπόσχεσαι μια? «άλλη» πολιτική, πρέπει να την περιγράψεις κιόλας, με κατανοητό τρόπο για τους πολίτες. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Πάντως το γεγονός ότι τα βασικά στελέχη του νέου κό??ατος, υπερτονίζουν την πολιτική αξία της συνεργασίας των προοδευτικών δυνά?εων, την οποία θεωρούν μόνιμο στόχο τους, αποτελεί σημαντική αμυντική πολιτική συνεισφορά για τις δυσκολίες του μέλλοντος.
ΑΕΣ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΟΥ σήμερα! Σε πλήρη παράλυση η χώρα λόγω της απεργίας των εργαζομένων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πριν απ? τα μπάνια του λαού. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ από την ψηφοφορία για την ψήφιση του Μνημονίου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Μετά την απομάκρυνση από την ψηφοφορία για την ψήφιση του Μνημονίου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Μετά την απομάκρυνση από την ψηφοφορία για την ψήφιση του Μνημονίου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…
ΚΑΙ ΚΑΛΑ! Αντε και πέρασε με τη βοήθεια του στρατηγού… Καλόκαιρου τις συμπληγάδες πέτρες της ψήφισης του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού η Κυβέρνηση! Τις ξέρες της εφαρμογής τους πώς θα τις αντιμετωπίσει παραΰστερα;
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ μας παίρνανε το βόδι, τώρα λένε ότι μας χρωστάνε κιόλας. Αυξήσεις θα δώσουν, λέει, στις συντάξεις μέχρι τα 1.400 ευρώ με το νέο Ασφαλιστικό.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΩΤΗ Κουβέλη, και τους συν αυτώ κόμμα, λένε, ιδρύει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Κάμε κι εσύ ένα κόμμα. Μπορείς!
ΑΓΝΩΣΤΑΙ ΑΙ βουλαί των κυρίων. Χτυπάνε όπου θέλουν, όπως θέλουν κι όποτε θέλουν. Σιγά που θα μας δίνουν και λογαριασμό, για τις προθέσεις των οι ύπατοι αρμοστές.
ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ υποψήφιος – υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Ούτε την τσόχα ούτε τα ραφτικά θα χάσω. Μια απλή αίτηση θα κάνω ή θα βάλω να μου κάνουνε. Πού ξέρεις; Τι, τελείωσε η προθεσμία;
ΚΑΤ? ΕΞΑΙΡΕΣΗ στο Παλιό Λιμάνι ο Αγροτικός Αύγουστος πέρυσι. Κατ? εξαίρεση κι εφέτος και του χρόνου στον ίδιο χώρο. Εξαίρετος κανόνας ο κατ? εξαίρεση κανόνας!
ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΙ, με τον Μάξι,/ με τον Ροντρίγκες, με τον Τέβες/ και τ? άλλα παιδιά/ προχωράμε και νικάμε… Οι περισσότεροι με την Αργεντινή είμαστε. Και λόγω… ΔΝΤκρατίας και στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Να σηκώσει ο Μαραντόνα την κούπα στην Νότια Αφρική και ο κόσμος όλος!
ΝΑ ΠΑΙΖΩ ανοιχτά μου μήνυσε ο γνωστός και μη… εξαιρετέος Παύλος (Παβλής) Πολυχρονάκης (χρόνια πολλά για τη γιορτή σου και δια της στήλης Παβλή!), αναφερόμενος στα ιστορικά ανέκδοτα. Το κάνω. Ανακάλυψα μια καλή… φωλιδέ τελευταία, εξάλλου.
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ο γλύπτης Πολύκλειτος έκανε δύο όμοια αγάλματα. Το ένα απ? αυτά το έδειχνε σε όλους, ενώ το άλλο το έκρυψε για να μην το δει κανείς. Ο κόσμος κοιτούσε το πρώτο άγαλμα και πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν παρατηρήσεις. Ο γλύπτης τις άκουγε προσεκτικά κι έκανε στο άγαλμα σύμφωνα με αυτές διορθώσεις. Μετά έβαλε δίπλα και τα δύο αγάλματα και όλοι αναγνώρισαν ότι εκείνο το άγαλμα που έμεινε χωρίς διορθώσεις είναι πολύ πιο ωραίο από το άλλο που διορθώθηκε. Τότε ο Πολύκλειτος είπε στους… κριτικούς του: “Τώρα βλέπετε ότι το άγαλμα που δεν σας άρεσε και με αναγκάσετε να το διορθώσω, δηλαδή το δικό σας έργο τελικά, είναι άσχημο, ενώ το έργο που σας αρέσει είναι το δικό μου”.
Πατρίδα δεν σε θυμάμαι/ Ποτέ τόσο πεθαμένη/ Τόσο παραχωμένη/ Σ? αγέρα και καπνό/ με το ?να πόδι σε βάραθρο/ Τ? άλλο σε βαλτοτόπι/ θεάσαι τη χημική διάλυση/ Σε πτώμα που ?ναι δικό σου/ Αμορφο/ Αδοξο/ Να το βιάζει/ ο χρόνος”
Το ποίημα “Θέαση β” του Δημήτρη Κακαβελάκη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα