Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ

ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχουν κι οι ευχάριστες ειδήσεις. Λέμε ευτυχώς γιατί, όσο σκοτεινιάζουν τα πράγματα γύρω μας, όσο στις ειδήσεις των 8 μ.μ. οι διάφοροι βαρύγδουποι αναλυτές ?δημοσιογράφοι και «ειδήμονες»- θα μας τρομοκρατούν, εμείς θα πρέπει να είμαστε όσο μπορούμε πιο ψύχραιμοι. Και να απολαμβάνουμε, έστω τις λίγες αλλά ουσιαστικές χαρές που μας προσφέρονται.
ΜΙΑ απ΄ αυτές είναι η κυκλοφορία του σημαντικότατου κατά την άποψή μας βιβλίου «Στα χρόνια του Βενιζέλου?». Είναι μια συν-έκδοση του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων». Έρχεται δε να συμπληρώσει την ανάλογη έκδοση για τους μαθητές της Στ΄ Τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας. Πρόκειται για μια εύληπτη παρουσίαση μερικών απ΄ τις πιο καρποφόρες καινοτομίες του Ελ. Βενιζέλου και των συνεργατών του στους τομείς Εσωτερική και Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία, κυρίως δε Εκπαίδευση και Πολιτισμός.
Η ΕΚΔΟΣΗ είναι φροντισμένη, έγκυρη, πλούσια σε φωτογραφικό υλικό, με πρόσθετα κείμενα που συμπληρώνουν τα ιστορικά θέματα? Αλλά και με συμπληρωματικό «Γλωσσάρι» καθώς και πλούσια βιβλιογραφία. Άλλη μια προσφορά του Χανιώτικου Ιδρύματος, που, αν και προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Γ΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας- πρόσθετο βοήθημα-, νομίζουμε πως αποτελεί πολύτιμο συλλεκτικό απόκτημα για τη βιβλιοθήκη κάθε φιλομαθούς αναγνώστη. Δεν ξέρουμε, αν προγραμματίζεται και μια μετάφρασή του στην αγγλική γλώσσα. Θα άξιζε τον κόπο.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

Ρήσεις – Αντιρρήσεις
Για τη διεύρυνση της Ε.Ε. με τα 27 μέλη (γερμανική πολιτική), ο έμπειρος Γερμανός πολιτικός Χέλμουτ Κολ είπε τα εξής χαρακτηριστικά: «Αυτή η ένωση αποτελεί ένα αστείο (!). Είναι τόσο διαυγής όσο το πηχτό μελάνι! Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είκοσι επτά επίτροποι και κάθε επίτροπος απασχολεί χίλια άτομα. Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει».

[-Όταν σε μια Ένωση δεν υπάρχει δημοκρατία αποφάσεων, αλλά εγωισμοί και εθνικισμοί σε κρίσιμα θέματα, γιατί το όλο εγχείρημα της μέχρι τώρα Ε.Ε. να μην αποτελεί ένα? αστείο; Απόδειξη; Η «τραμπάλα» του κοινού νομίσματος, του ευρώ και η βαθιά οικονομική κρίση όλων μας?]

«Πάμε σε ένα Συνέδριο μέσα σε μια περίοδο η οποία είναι μουντή ψυχολογικά και πολιτικά και κοινωνικά, για να σπάσουμε τη μουντάδα και να δώσουμε ένα φως, μια ελπίδα στην ελληνική κοινωνία. Και επιμένουμε ότι δεν φυγομαχούμε, δεν λιποτακτούμε».
(Κώστας Τασούλας, γραμματέας της Κ. Ο. της Ν.Δ., στον Flash, 24-6-10)
[-Πεντέμισι χρόνια στην κυβέρνηση, γιατί άραγε κανείς εκεί στη Ν.Δ. δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για να «σπάσει αυτή η μουντάδα»; Αλλά ποιο δαχτυλάκι; Αυτό δεν ήταν χωμένο στο «μέλι» του δημόσιου χρήματος;]
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσδιόρισε πρόσφατα το κόμμα του, ως «κόμμα των άξιων και των αξιών»!
-Για τις υπερ-αξίες των δομημένων ομολόγων, των αγοροπωλησιών του Βατοπεδίου, των off shore εταιριών νεοδημοκρατών υπουργών, των καταληστευμένων Ασφαλιστικών Ταμείων, των υπερ-άξιων «κουμπάρων» κ.λπ., θα μας μιλήσει ποτέ αυτός, ή ο κ. Καραμανλής;

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
«-Αριστερά μου, γιατί?;»
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ μαζί του είναι πάντα ουσιαστικές. Απόμαχος συνδικαλιστής, αριστερών τάσεων αλλά «ανοιχτόμυαλος», και με την εμπειρία χρόνων και αγώνων στις πλάτες του, μας εξομολογείται. Η αυτοκριτική του είναι πικρή και τσουχτερή: «Από το 1989 μέχρι σήμερα-λέει- τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), πες μου τι ουσιαστικές προτάσεις έχουν κάνει στο λαό ?και μέσα στη Βουλή- για να είχε αλλάξει, όταν ήταν καιρός το (διεφθαρμένο) πολιτικό μας σύστημα; Δεν ήξεραν τι συνέβαινε; Δεν ήταν μέλη του Κοινοβουλίου; Δεν τα συζητούσαν στο «Καφενείο» της Βουλής με τους άλλους; Δεν ψήφιζαν και οι ίδιοι τους νόμους «περί ευθύνης» υπουργών; Κατέβασαν ποτέ τον κόσμο στο δρόμο εναντίον του άρθρου 86 του Συντάγματος; Μας εξήγησαν ποτέ γιατί δεν ψήφισαν ή γιατί ψήφισαν ό,τι ψήφισαν: Αλλά?, «κόρακας κοράκου μάτι, βγάζει;». Κι εδώ που τα λέμε, αρκεί ο απόλυτος μηδενισμός ως ιδεολογία κι ο εκμηδενισμός των πάντων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας; Με την πλήρη άρνηση ως απάντηση σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης που διανύουμε; Έτσι θα έχουμε ανατροπές και ρήξεις με το κατεστημένο που και οι ίδιοι υπέθαλψαν τόσα χρόνια;»

?Ο ΛΑΟΣ πράγματι βρίσκεται μπροστά σε τρομερά διλήμματα: από τη μια είναι η πλήρης άρση της εμπιστοσύνης του προς όλα τα κόμματα και ειδικά της αντιπολίτευσης-αρχής γενομένης από τη Ν.Δ., και από την άλλη έχει να «χωνέψει» (;) τα σκληρότατα, τα δυσβάστακτα μέτρα της κυβέρνησης, εν ονόματι της «σωτηρίας της πατρίδας»! Γι αυτό κι οι απεργίες, δεν είναι οι αναμενόμενες. Βρίσκουν, λοιπόν, πολλοί καιροσκόποι ευκαιρία και επενδύουν μόνο στη λογική της συνεχούς έντασης. Πιστεύουν πως έτσι καλλιεργούν τη μεγάλη αντίθεση. Ότι ήλθε η ώρα γα τη μεγάλη σύγκρουση. Όποιος παρακολουθεί το διαδίκτυο-«ελεύθερο» βήμα κάθε άποψης, αλλά και ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση- θα διαπιστώσει ότι αυτό βρίθει μηνυμάτων σφοδρής αντιπαράθεσης. Κείμενα που ξεπερνούν κατά πολύ τις επίσημες κομματικές «γραμμές».

ΤΟ ΚΚΕ και ο συρρικνωμένος πια ΣΥΡΙΖΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα υπολόγιζαν στην ψηφοθηρία (με μοχλό τη δυσαρέσκεια του κόσμου αλλά και την πέρα κάθε λογικής αντιπαράθεση), αρχίζουν ?λόγω διάσπασης (ΣΥΡΙΖΑ) και δημοσκοπήσεων- να μη νιώθουν τόσο άνετα! Ειδικά μετά το τραγικό συμβάν (αρχές Μάη) κατά το οποίο χάθηκαν 3 ζωές, είναι πιο προσεκτικοί στις κινητοποιήσεις τους?

ΑΛΛΑ κι οι πιο νουνεχείς των κομμάτων της σημερινής «Αριστεράς» (με ό,τι πια σημαίνει αυτή η λέξη) καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν «κομματικοί στρατοί» για μεγάλα ευκαιριακά κινήματα. Δεν υπάρχει πειθαρχία, ούτε ο έλεγχος μιας κινητοποίησης από τη στιγμή που παρεισφρέουν «άλλα στοιχεία» -εξωκοινοβουλευτικά- που δρουν απρόβλεπτα. Ποιοι επενδύουν σε τέτοιες καταστάσεις και σε τι αποβλέπουν, είναι το αιτούμενο όλων μας?

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Ως κατακλείδα του 8ου Συνεδρίου της Ν.Δ., ο πρόεδρος του κόμματος,
ο κ. Σαμαράς, έριξε το σλόγκαν, «αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο»!
? Κεφάλι(α)
θα αλλάξουν;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα