Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ G8

Τορόντο
Σε διεθνή θέματα στράφηκαν οι ηγέτες της G8, στη σύνοδο του Καναδά, καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος, κυρίως μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, στο θέμα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Η τελική ανακοίνωση αντανακλά τη διαφωνία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ νωρίτερα περί συναντίληψης ΕΕ – ΗΠΑ για το μείγμα της πολιτικής που οδηγεί σε ανάπτυξη.
Οι ηγέτες της G8 συμπέραναν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη «εύθραυστη» και επεσήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της χιλιετίας.
«Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές», σημειώνουν οι ηγέτες της ομάδας των οκτώ πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.
«Όσον αφορά στην ανάπτυξη, μια δεκαετία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κοινών προσπαθειών με τους εταίρους μας επέτρεψε να προοδεύσουμε σημαντικά στο δρόμο για τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)», διαπιστώνουν.
«Όμως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως και οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να κάνουν κι άλλα, στην πραγματικότητα η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους στόχους για το 2015», προσθέτουν. Και καταλήγουν «Χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές». Έτσι, οι ηγέτες των οκτώ πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών βρήκαν κοινό τόπο στα θέματα της κορεατικής κρίσης με αφορμή τη βύθιση της νοτιοκορεάτικης κορβέτας και του Ιράν.
Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο αναφέρει: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό της 26ης Μαρτίου που προκάλεσε το ναυάγιο του πλοίου Cheonan της Δημοκρατίας της Κορέας και το θάνατο 46 ανθρώπων. Η κοινή πολιτική και στρατιωτική ομάδα έρευνας υπό τη διεύθυνση της Δημοκρατίας της Κορέας με τη συμμετοχή ξένων ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη φέρει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για το ναυάγιο του Cheonan».
«Υπό αυτές τις συνθήκες καταδικάζουμε την επίθεση που προκάλεσε το ναυάγιο του Cheonan» καταλήγουν και ζητούν από τη Βόρειο Κορέα «να απέχει από οποιαδήποτε επίθεση ή οποιαδήποτε εχθρική απειλή» κατά της Νοτίου Κορέας.
Αναφορικά με το Ιράν, κάλεσαν την κυβέρνησή του να προσέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα και ζητούν να προβεί σε περισσότερες ενέργειες αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα