Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕYθυμα, αλλA σοβαρA

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΒΥΣΕΛΛΗ

Πολλές φορές αναρωτιέμαι, κι ο αφελής δε τα καταφέρνω νά?βρω άκρη. Λέμε πως δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, και τούτο μας πνίγει. Κι είναι αλήθεια. Προχωρώ όμως σαν τον τυφλοπόντικα πιο βαθιά και ξαναρωτώ, με.
Είναι οι νόμοι πάντα δίκαιοι και ηθικοί; Σου λέει ο άλλος «και βέβαια αφού τους ψήφισε το κοινοβούλιο» Σωστά. Δηλαδή πάντα οι νόμοι, αφού τους ψηφίζει κάποιο κοινοβούλιο ή διαβούλιο, εκ προοιμίου είναι ηθικοί, με την ευρύτερη σημασία της λέξης. Πάει καλά. Οπότε, και οι νόμοι της φασιστικής τότε Ιταλίας και της χιτλερικής τότε Γερμανίας, θα πρέπει να ήταν ηθικοί.
Με τη λογική αυτή και την εις άτοπον απαγωγή, για να θυμηθούμε τα σχολικά μας χρόνια, αποδεικνύεται πως και οι παλιότεροι και οι σημερινοί νόμοι της Δημοκρατίας μας, είναι κι αυτοί, πέρα για πέρα, ηθικοί?
Πάει κι αυτό.
Όμως, τούτο, αμφισβητείται από πολλούς (για να μην πω όλους, πλην των δημιουργών τους), και μην με προκαλείτε, γιατί θα σας θυμίσω αυτό που είχε πει ο Σκύθης σοφός Ανάχαρσις, όταν τον ρώτησε ο μεγάλος νομοθέτης και φίλος του Σόλωνας για τους νόμους που ετοίμαζε προκειμένου να αλλάξει τους προηγούμενους του Δράκοντα. Ο Ανάχαρσις λοιπόν του είπε:
«Νόμος μηδέν των αραχνιών διαφέρειν, αλλ? ως εκεινα τους μεν ασθενείς και λεπτούς των αλισκομένων καθέξειν, υπό δε των δυνατών και πλουσίων διαρραγήσεται.»
(Δηλαδή, ο νόμος, σε τίποτα δεν διαφέρει από τον ιστό της αράχνης. Όπως εκείνος πιάνει τα αδύνατα και μικρά έντομα, έτσι και τον ιστό του νόμου οι δυνατοί και οι πλούσιοι τον τρυπούν και φεύγουν).
Οπότε φίλε μου δεν είναι σημερινό το θέμα. Απλά μεταλλάχτηκε, μεγάλωσε, διογκώθηκε το κακό, και νόμοι, ναι, υπάρχουν, οι πιο πολλοί δεν μας εκφράζουν δεν έχουν ηθική υπόσταση αλλά είμαστε καταδικασμένοι να υπομένουμε να υποφέρουμε και σαν δεν πάει άλλο να επαναστατούμε. Έστω και χτυπώντας το χέρι μας στη κόψη του μαχαιριού.
Και νάσου ο Νώντας χαζοχαρούμενος, αντικριστά με τη Φωτούλα.
?Θα γίνουν εκλογές! Το άκουσα από θετικιά πηγή.
?Τι μ? αυτό;
?Θα αλλάξει η Κυβέρνηση ντε.
?Έ, και;
?Θα έχω τον κολλητό μου. Μου έταξε μεγάλο κονόμα.
?Σε ποιο κόμμα ρε Νώντα είναι ο κολλητός σου;
?Όποιος και να βγει, εγώ που με βλέπεις, τον έχω τον κολλητό μου.
(Είναι όπως λένε πολυεθνικός ή πολυκολλητός).
Με κάποια απογοήτευση ξαναρώτησε η Φωτούλα.
?Μωρέ κι εγώ τους έχω, αλλά στο ίδιο κόμμα. Μαα, δε θα γίνουν εκλογές, Πολλά τα έξοδα.
?Θα γίνουν ντε. Ο διπλοσύντεκνος τοιμάζεται.
?Και τι θα αλλάξει; Κι αν θες να ξέρεις, κανένας δεν είναι σε θέση σήμερα να μας κυβερνήσει.
Κι ο Νώντας απόμεινε με ανοιχτό το στόμα.
Ο Βάγγος όμως διαλαλεί πως ο δικός του, με τις διασυνδέσεις που έχει θα μας βγάλει από τη κρίση.
Ποια κρίση ρε παιδιά; Εμείς είμαστε η κρίση. Κι οι αίτιοι της κρίσης πάλι εμείς. Με την αδιαφορία μας, τον αυταρχισμό, την αλαζονεία, τις παρανομίες και τα ρουσφέτια μας.
Το σκεφτήκατε ποτέ πως, οι όποιοι που εκλέγονται, δεν παίρνουν με την αξία τους την ψήφο μας, αλλά την αγοράζουν; Τους πιο πολλούς ψηφοφόρους, δηλαδή τον ¨κυρίαρχο λαό, τους εξαγοράζουν με τους λαγούς και πετραχήλια που σκορπάνε απ? τα μπαλκόνια κι ακόμα χειρότερα με τα απανωτά ρουσφέτια. Αγοράζουν τους ψήφους αλλά κι αυτοί μένουν δέσμιοι χειροπόδαρα από τον κάθε Βάγγο, Νώντα και Φωτούλα, που αυτοί, μαζί με το κεφάλαιο, μας κυβερνούν.
Και μετά μιλάμε για νόμους!
Ηθικούς!
Ψυχραιμία Νεκτάριε!

Giorgiok1936@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα