Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ

Επικυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη που είχε εκδοθεί για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, Γιώργου Τσουγκράνη. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας είναι αυτοτελής πράξη και δεν έχει παραγραφεί.
Χθες εμφανίστηκε στο Συμβούλιο που συνεδρίασε για το ζήτημα αυτό ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορία που του απαγγέλθηκε μετά την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι άνοιξε, για να εξυπηρετήσει τον πρώην υπουργό, λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας όπου εμβάστηκαν συνολικά 250.000 μάρκα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για την επικύρωση ή μη της απαγόρευσης εξόδου που έχει επιβληθεί στον επιχειρηματία, κουμπάρο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.
Ο κ. Τσουγκράνης ζήτησε από τους εφέτες, να μην επικυρώσουν τον περιοριστικό όρο που του επιβλήθηκε, επικαλούμενος τη μόνιμη διαμονή του στην Ελλάδα, το καθαρό ποινικό μητρώο του, προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει κανέναν δεσμό με το εξωτερικό. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει επίσης ότι αν είχε υπόνοια πως τα χρήματα που μπήκαν στον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία ήταν ύποπτα, δεν θα μετέφερε στην Ελλάδα και μάλιστα διατραπεζικά το 2007 το υπόλοιπο του λογαριασμού εκείνου.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
“Και τίποτε να μην ήξερε κανείς για την ζημιά που έκαναν τα δυο παλιά κόμματα στην ελληνική οικονομία, φτάνει να δει κανείς τι κατατέθηκε σήμερα στην Εξεταστική για τη Siemens σχετικά με τον Ο.Σ.Ε., τον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βύθισαν στα ελλείμματα, του στέρησαν κοινοτικούς πόρους (80 εκατ. ευρώ από μία και μόνο σύμβαση!) και δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει -με τα χρήματα που πληρώσαμε- δεκάδες ηλεκτροκίνητες μηχανές…”.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού με την κατ? αντιπαράσταση εξέτασή του με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιώτου.
Ο κ. Παναγιώτου που εξετάσθηκε για δεύτερη φορά από την επιτροπή, έχει καταγγείλει την “ασυνήθιστη συνέχεια” στη θητεία δύο υπουργών Μεταφορών, των κ. Χ. Βερελή και Μ. Λιάπη “προκειμένου να πάρει η Siemens με κοινοπραξία συγκεκριμένα έργα με απευθείας ανάθεση”. Καταγγέλλει επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό που υπηρέτησε στο πόστο αυτό και επί υπουργίας Βερελή και επί υπουργίας Λιάπη ότι συνέργησε σε μία παράνομη σύμβαση. Ταυτόχρονα με υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Παναγιώτου αποδίδει ευθύνες και στον διάδοχο του Μιχάλη Λιάπη στο Υπουργείο, Κωστή Χατζηδάκη, γιατί “διατήρησε τον μηχανισμό στήριξης, της παράνομης σύμβασης του προαστιακού και ζημίωσε τον ΟΣΕ με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που παρεχώρησε στους Δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων”.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτές που του αναλογούν, σχολίασε ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου σχολίασε: “Η επιτροπή συνεχίζει να διερευνά τις πτυχές του τομέα ΟΣΕ, με απαίτηση από τη Siemens να βοηθήσει ουσιαστικά με στοιχεία για τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Το μέτρο της ευθύνης ενός εκάστου είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί”.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για “τεράστιες πολιτικές ευθύνες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες συνδέονται με τη γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ΕΕ να διαχωρίζει την υποδομή από την εκμετάλλευση”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα