Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το “πράσινο φως” της κυβέρνησης έλαβε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

“Είναι το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξασφάλιση του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ” δήλωσε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Θα πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο σύστημα. Ήταν δύσκολο αλλά τώρα πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να είναι βιώσιμο και δίκαιο, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα να υπάρξουν αλλαγές προκειμένου αυτό να διασφαλιστεί.
«Ακόμα και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.
Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, το Ασφαλιστικό πρέπει να εμπεδώνει το αίσθημα δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας.
Επισήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.
«Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια».
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.
Το Ασφαλιστικό παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, αργότερα το απόγευμα.
Το νομοσχέδιο φέρνει μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια εργασίας. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011 ενώ όλοι οι Έλληνες θα συνταξιοδοτούνται στα 65.
Για τις μητέρες με ανήλικο παιδί που υφίστανται και τη μεγαλύτερη αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (15 έτη) οι αλλαγές έχουν ως εξής:
1. Έως 31/12/2010, οι μητέρες με ανήλικο, θα μπορούν να αποχωρούν στα 50 με πλήρη σύνταξη.
2. Από 1/1/2011, θα φεύγουν στα 52.
3. Από 1/1/2012 θα αποχωρούν στα 55 και
4. Από 1/1/2013 στα 65.
Για τις μητέρες με ανήλικο παιδί, το όριο ηλικίας για την εξασφάλιση του δικαιώματος μειωμένης σύνταξης, διαμορφώνεται ως εξής:
1. Από την 1/1/2012 στο 53ο έτος.
2. Από την 1/1/2013 στο 60ο έτος.
 Η συνταξιοδότηση στο 60ο έτος θα γίνεται μόνο ύστερα από 40 χρόνια εργασίας στα οποία θα συνυπολογίζονται έως και επτά έτη πλασματικής ασφάλισης. Επισπεύδεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Άλλες αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:
? Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας καταργείται. Η σύνταξη θα δίδεται ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.
? Αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας που απαιτούνται στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 30 ή 35 έτη ασφάλισης ώστε το 2015 ο χρόνος ασφάλισης να ανέρχεται στα 40 χρόνια και το 2012 το γενικό όριο ηλικίας να είναι το 60ο.
? Στα βαρέα και ανθυγιεινά, το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά στα 60 για πλήρη σύνταξη και στα 58 για μειωμένη. Τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα βαρέα, εναρμονίζονται.
? Η καταβολή της βασικής σύνταξης θα ξεκινήσει από το 2015 και όχι από το 2018. Επίσης, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (αναλογική σύνταξη με βάση χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης και επί του συνόλου του εργασιακού βίου) θα αγγίξει όλους όσους δεν θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.
? Οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται από 2% τον χρόνο που ισχύει σήμερα σε 0,8% έως 1,5% ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Για σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειωθεί στο 33% από 70% σήμερα. Με την προσθήκη και της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 45% έως 70% ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερες περικοπές, θα υποστούν όσοι θα δικαιούνται υψηλές συντάξεις.
Παράταση
στις ανακοινώσεις
για τα εργασιακά
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά, ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.
«Η κυβέρνηση εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του Μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει».
Για αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Αδιέξοδο στην εφαρμογή
προβλέπει ο Γ. Ρωμανιάς
Αδιέξοδο ως προς την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προβλέπει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, επικαλούμενος στοιχεία που θέλουν ως το 2060 τη συμμετοχή του κράτους στο συνταξιοδοτικό να μην ξεπερνά τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ, όταν ο αριθμός των συνταξιούχων θα έχει αυξηθεί πάνω από 70%.
«Έτσι όπως έχει δομηθεί το σύστημα, με πυλώνες τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη, είναι καταδικασμένο να ακυρωθεί» εκτίμησε ο κ. Ρωμανιάς, μιλώντας στον Βήμα 99,5, προσθέτοντας ότι όταν ο μέσος όρος ασφάλισης στην Ελλάδα είναι τα 25 έτη και η ηλικία του νεο-εισερχομένου στην αγορά τα 29 έτη, δεν μπορεί παρά να βγει κανείς στη σύνταξη στα 70 του χρόνια.
«Τα 40 έτη εργασίας είναι βίαιη ανατροπή» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι οι σημερινοί νέοι θα οδηγηθούν σε συντάξεις-επιδόματα φτώχειας.
Επίσης, ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε «προχειρότητα» την ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη -όπως είθισται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ορισμένες διατάξεις του Ασφαλιστικού παραβιάζουν άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 4, άρθρο 28) αλλά και ευρωπαϊκών Συνθηκών, όπως αυτή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Τίποτα κρυφό στους όρους του Μνημονίου
Αθήνα
Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή με αφορμή το Μνημόνιο για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας και τη μετάφρασή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ώρας του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε προχθές για τις διαφορές μεταξύ του επίσημου κειμένου του Μνημονίου και της ελληνικής του μετάφρασης.
Ακόμη μίλησε για δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων των δανειστών σε τρίτους, εκτός ΕΕ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις αλλά και για την «παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, σε ό,τι αφορά την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία».
«Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών», σημείωσε.
Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, περί ύπαρξης όρων του Μνημονίου που δεν καταγράφονται στην ελληνική του μετάφραση, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως «τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο». Σχετικά με την «παραίτηση από την ασυλία του Δημοσίου», υποστήριξε πως οι επικαλούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όροι του Μνημονίου, αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί».
«Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου – κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας. «Με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών, αφού ο περιορισμός στο ύψος των συντάξεων ισχύει για 50 χρόνια;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν ξέρω αν μετά από όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Είμαστε εμείς πιο προστατευμένοι απ? τους άλλους. Αφήστε λοιπόν την κινδυνολογία και τη συνειδητή καλλιέργεια φόβου», προέτρεψε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αντισυνταγματικές σειρά διατάξεων του Ασφαλιστικού
Αθήνα
Αντισυνταγματικές έκρινε σειρά διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μεταξύ αυτών, η επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η ενοποίηση των Ταμείων, ο καθορισμός της βασικής σύνταξης με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί, αλλά και η μη κάλυψη από το κράτος των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων.
Ίσως μάλιστα η «λίστα» των διατάξεων που εμφανίζουν προβλήματα συνταγματικότητας αυξηθεί, αφού ο έλεγχος του νομοσχεδίου συνεχίζεται τη Δευτέρα.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάσκεψή της την Παρασκευή επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά «τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις» και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.
Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.
Επιπλέον, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος.
Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα