Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η βόμβα που σκότωσε τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη. Επίθεση στα “πρότυπα” της ΕΤΑ και του IRA, δείχνει η έρευνα των αστυνομικών αρχών, ενώ η “τεχνική” που χρησιμοποιήθηκε δείχνει πως οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς.

Οπως έγινε γνωστό χθες από την Αστυνομία η βόμβα έφτασε στο Υπουργείο μέσα σε ένα δέμα σε σκληρό κουτί που εστάλη ταχυδρομικώς στις 18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
Το δέμα έγραφε ως αποστολέα τον Χρήστο Καραβέλα με διεύθυνση την Εκάλη και έφτασε στο γραφείο την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο Πολιτικό Γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο Υπουργείο.
Πράγματι όλη η αλληλογραφία μεταφέρθηκε προχθές το πρωί, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8 και τέταρτο το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.
Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα – παγίδα, ήταν κατασκευασμένη με τεχνική που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν σε τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο μηχανισμός έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και τη χθεσινή.
ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
Στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού, βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.
Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός. Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για “αργό’ εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.
Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

·

ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην οικογένεια του θύματος
ΑΘΗΝΑ
Την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού υποδιευθυντή, Γ. Βασιλάκη επισκέφθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του συνεργάτη του. Η κηδεία του Ηρακλειώτη αστυνομικού θα γίνει σήμερα στην Αθήνα.
Ο υπουργός έφτασε χθες το απόγευμα στο σπίτι του 50χρονου στου Ζωγράφου και εξέφρασε στη σύζυγο και στα δύο παιδιά του άτυχου υπασπιστή του την οδύνη και τη θλίψη του για τον θάνατό του. Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε από το σπίτι του συνεργάτη του χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Ο Γιώργος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1960. Στις 4 Αυγούστου του 1983 μπήκε στο Αστυνομικό Σώμα, το 1987 στη Σχολή Αξιωματικών και το 1990 αποφοίτησε. Μετατέθηκε στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Αξιωματικών και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ως εκπαιδευτής. Το 1999 τον πήρε στο πλευρό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως βοηθό του τότε υπασπιστή του. Με την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μετατίθεται στη Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ και έκτοτε βρισκόταν παρά τω πλευρώ του Μ. Χρυσοχοΐδη.
Καταγόταν από το Απεσωκάρι Ηρακλείου. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών, ενός 23χρονου φοιτητή στη Γυμναστική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη και ενός 19χρονου φοιτητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.
H κηδεία του άτυχου αστυνομικού υποδιευθυντή θα τελεστεί σήμερα, στη 1 μ.μ., από το Νεκροταφείο Ζωγράφου. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ή στον Σύλλογο κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ».

·

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
Διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκη της επίθεσης

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για τη βόμβα στην “καρδιά” των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, με εκπροσώπους της διεθνούς πολιτικής σκηνής να καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση. Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γεωργίου Βασιλάκη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στα προσφιλή πρόσωπα του γενναίου αυτού ανθρώπου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση. Εκφράζω τη θλίψη μου για τον θάνατο του συνεργάτη του Έλληνα υπουργού και πατέρα δύο παιδιών», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γέρζι Μπούζεκ σημειώνει ακόμη πως «είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσης όταν ένα έθνος πρέπει να δρα και να λειτουργεί ενωμένο για την υπέρβαση δυσκολιών, ότι κάποιοι δεν διστάζουν να σκοτώσουν αθώους πολίτες. Καταδικάζω τους δράστες αυτής της βομβιστικής επίθεσης». Η Γαλλία βρίσκεται «στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Γαλλία καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα την επίθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό ενώπιον των δημοσιογράφων. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε στην οικογένεια του θύματος και ο αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. «Μαζί με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί καταδικάζουμε αυτή την αισχρή επίθεση και προσφέρουμε τη στήριξη και βοήθειά μας, στην προσπάθεια να προσαχθούν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης στη Δικαιοσύνη», είπε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα