Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΡΜΕΝΟΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ:

“Απ? όλα τα εσώρουχα, τη χάρη έχει η βράκα,
που βρίσκεται κάθε πρωί, στου κρεβατιού την άκρα”.

Για 3η συνεχή χρονιά όσο κρατεί και η ανασύσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου στο άλλοτε μεγάλο και ιστορικό χωριό, Αρμένοι της επαρχίας Αποκορώνου, το οποίο, παρά τις αντιξοότητες που ταλανίζουν την ύπαιθρο χώρα, καταφέρνει να διατηρεί νέες οικογένειες και να είναι ένα προνομιακό σε σχέση με πολλά μη παραθαλάσσια άλλα χωριά του νομού μας, γιόρτασε προχθές το βράδυ το έθιμο του Κλήδονα συγκεντρώνοντας πάνω από 700 ανθρώπους στην πλατεία του.
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων είναι ο κ. Γεώργιος Αβερκάκης που δήλωσε τα εξής: ” Ο Σύλλογος μας είναι παλιός, αλλά είχε παρουσιάσει μια αδράνεια η οποία πριν από τρία χρόνια με την ανασύσταση που κάναμε ορισμένα άτομα, καταφέραμε να του δώσουμε νέα πνοή. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε στο πλευρό μας όλο το χωριό, μόνιμους και μη κατοίκους που μας υποστηρίζουν, μας ενθαρρύνουν και μας βοηθούν με κάθε τρόπο στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Το έθιμο λοιπόν του Κλήδονα, αναβίωσε στο χωριό μας για 3η χρονιά, όσα χρόνια είμαστε στο τιμόνι του και κάθε χρόνο όλο και καλύτερα οργανώνουμε την εκδήλωση. Τα μικρά παιδιά είναι καταχαρούμενα που βλέπουν και ζουν τόσο παραστατικά αυτά που εμείς, οι γονείς και οι παππούδες μας διατηρούσαμε, αλλά, για πολλούς και διάφορους λόγους πριν από πολλά χρόνια σταμάτησαν από παντού. Οι Αρμένοι έχουν ιστορία και καλή κοινωνία με εργατικούς και φιλόξενους κατοίκους, όπου όλοι μαζί προσπαθούμε για να έρθουν καλύτερες μέρες στο χωριό και πάμε καλά. Απόψε, όλες οι ταβέρνες είναι γεμάτες από κόσμο και ακόμα δεν αρχίσαμε την εκδήλωση. Θα τηρήσουμε το έθιμο που γιορτάζεται την παραμονή του Αγίου Ιωάννου και θα πούμε πολλές μαντινάδες. Να σας πω λίγες από αυτές που θα εκφωνήσω αργότερα.

Στ? Αη Γιαννού τον Κλήδονα
θα πάω στο χωριό μου
μήλο να ρίξω για να δω
κι εγώ το ριζικό μου.
Σειρές, σειρές οι αγγουριές,
σειρές, σειρές τ? αγγούρια,
μπας και θαρρείτε κοπελιές
πώς είναι άντρες βούγια;

Στον Ιορδάνη ποταμό μικρή μου σε βαφτίσαν
και εκειά σου χάρισε ο Χριστός τα κάλλη τα περίσσια.

Λαός που την παράδοση ξεχνά και δεν θυμάται
στο λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται.

Βάλε το χέρι κοπελιά το πρώτο μήλο πιάσε,
καλόκαρδη, καλότυχη με τον καλό σου να ?σαι.

Βγαίνει το μήλο του αετού και του καλού λεβέντη
απου ?ναι πρώτος τζι ομορφιές μα πρώτος και στο γλέντι.

Αξίζει όμως να σας πούμε και δυο λόγια για ένα σπουδαίο γεγονός που θα γίνει στο χωριό σύντομα, από μια Παγκόσμια Επιτροπή Ειρήνης, η οποία προτίθεται να εγκαταστήσει, για την Ελλάδα, εδώ στους Αρμένους ένα μνημείο για την Ειρήνη, το 20ο μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο?”
Εξάλλου για την εκδήλωση του Κλήδονα, μας μίλησε και ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίδης, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, λέγοντας τα εξής: “Ο Σύλλογος μας από την ανασύσταση του διανύει όπως σας είπε και ο πρόεδρος, τρία πολύ πετυχημένα χρόνια. Εγώ έφτιαχνα από παλιά μεγάλο στεφάνι και έχω την τιμή να συνεχίζω και τώρα που είμαι μέλος του Συλλόγου να το φτιάχνω. Είμαστε ενωμένο και αγαπημένο χωριό και θέλουμε να το βλέπουμε να προοδεύει”.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Αρμένων κ. Πέτρος Βλαχάκης. Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη εσπερίδα με τις φωτιές, τις μαντινάδες που είπαν ανήλικοι και ενήλικες για να χειροκροτηθούν όλοι με την σάτιρα που περιείχαν οι στίχοι. Ο χορός, το κέφι και τα τραγούδια παραδοσιακών συγκροτημάτων κράτησαν τον κόσμο για πολλές ώρες του μεσονυκτίου στις ταβέρνες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα