Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ Ι.Ε.Τ.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Εθνικό Ίδρυμα “Ελ. K. Βενιζέλος”, είχαν χθες οι 15 φοιτητές και νέοι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο διεθνές εργαστήριο συγγραφής Crete Writing Workshop, που πραγματοποιείται
στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.).
Μαζί με τους καθηγητές τους, οι φοιτητές έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” που βρίσκεται στη Χαλέπα, λίγο πριν τις 7 χθες το απόγευμα.
Εκεί τους υποδέχθηκαν η αρχειονόμος – βιβλιοθηκονόμος Χαρά Αποστολάκη και η ιστορικός – υπεύθυνη των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Αργυρώ Βατσάκη, οι οποίες τους ανέλυσαν τις εκπαιδευτικές, εκδοτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος και μίλησαν για την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, αλλά και τις υποτροφίες που δίνει το Ίδρυμα σε νέους επιστήμονες και μαθητές.
Αμέσως μετά, οι φοιτητές μαζί με τους υπεύθυνους του Εργαστηρίου κατευθύνθηκαν στην οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου όπου ξεναγήθηκαν από την ιστορικό Ειρήνη Σταυρουλάκη.
Η κα Σταυρουλάκη, αφού τους έδειξε τους χώρους της οικίας, τους παρουσίασε την προσωπική και πολιτική διαδρομή του μεγάλου Κρητικού πολιτικού μέσα από τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο σπίτι.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους επισκέπτες το αυτοκίνητο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο οποίο είχε δεχθεί μία από τις πολλές δολοφονικές απόπειρες που είχαν οργανωθεί εναντίον του.
Φοιτητές και νέοι δημοσιογράφοι τράβηξαν φωτογραφίες τις οποίες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες των ρεπορτάζ τους, ενώ από το Ίδρυμα τους δόθηκε έντυπο υλικό που αφορά τη δράση του Ιδρύματος και αλλά και του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Παντείου Νίκος Λέανδρος χαρακτήρισε την επίσκεψη “απαραίτητη” καθώς, όπως τόνισε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μια φυσιογνωμία τεράστιας εμβέλειας για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία: “Είναι πολύ σημαντικό που είδαμε το έργο του το οποίο είναι πολύπλευρο και αφορά τόσο την Κρήτη όσο και τις εξελίξεις μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και πολύ μετά, όταν διαμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που υπάρχει σήμερα στα Βαλκάνια. Συνεπώς, η επίσκεψη ήταν απαραίτητη, το Ίδρυμα είναι εξαιρετικό κάνει μια πολύ καλή δουλειά, τα αρχεία είναι εξαιρετικά πολύτιμα και ελπίζουμε μέσα από αυτή την επίσκεψη ότι οι φοιτητές και οι νέοι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο σεμινάριο θα χρησιμοποιούν αυτό το υλικό από εδώ και πέρα στη δουλειά τους”.
Παράλληλα, ο κ. Λέανδρος επεσήμανε ότι οι εντυπώσεις από το Ι.Ε.Τ. είναι εξαιρετικές και πρόσθεσε ότι το Ινστιτούτο είναι ένα επίτευγμα όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα: “Ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης για δημοσιογράφους δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα. Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχει ένας τέτοιος θεσμός όπως στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Συνεπώς είναι μια κατάκτηση”, είπε ο κ. Λέανδρος και συμπλήρωσε: “Το Ινστιτούτο είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα και πρέπει να βοηθηθεί από όλους. Είναι δύσκολες οι εποχές μπορεί να γίνει ένα κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας και αυτό το αποδεικνύει το σεμινάριό μας, το οποίο γίνεται σε συνεργασία του Παντείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου, στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές και δημοσιογράφοι από 5 χώρες. Οι εποχές όμως είναι δύσκολες και χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια”.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι χθες το πρωί οι 15 φοιτητές και οι νέοι δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, παρακολούθησαν μια διάλεξη στο Ι.Ε.Τ. από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη, ενώ μετά την επίσκεψη στην οικία του Βενιζέλου επισκέφθηκαν το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας όπου και ενημερώθηκαν από τον κ. Φίλη για το έργο που γίνεται στο Πάρκο. Οπως είπε ο κ. Φίλης, το πάρκο διάσωσης χλώριδας και πανίδας έχει έκταση 300 στρεμμάτων και ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ξεκίνησε η κατασκευή του το 1994 αλλά έγιναν τα εγκαίνια και άνοιξε για το ευρύ κοινό το 2004.
Επίσης, χθες το βράδυ η 15μελής ομάδα από το Ι.Ε.Τ. επισκέφθηκε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), ενώ σήμερα, φοιτητές και νέοι δημοσιογράφοι πρόκειται να μεταβούν στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα