Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Κάλεσμα σε όλους τους Εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, τους Ανέργους, τους Συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες του τόπου μας,  να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου και να δώσουν καθολικό παρών στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία της Αγοράς στις 10 το πρωί, απηύθυναν χθες το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ακόμη: 
“Η δυναμική παρουσία όλων μας θα αποτελέσει το πιο ισχυρό ανάχωμα απέναντι στα αντικοινωνικά ? αντιασφαλιστικά ? αντεργατικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος μας. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των παιδιών μας.
Αφού τελείωσε το πάρτι με τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών μας Ταμείων,  αφού τα έφαγαν οι επιτήδειοι με οικοδεσπότες τα λαμόγια της κάθε κυβέρνησης  επί σειρά ετών,  τώρα έρχονται και επιβάλλουν σε μας επιπλέον χρόνια εργασίας, μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των εισφορών και άλλα εξωφρενικά αντιασφαλιστικά μέτρα, για να συνεχίσουν το γλέντι  τους.  ΟΧΙ λένε οι εργαζόμενοι,   ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και λέμε έμπρακτα ΟΧΙ.   
Το μέλλον μας δεν θα είναι η Ανεργία, η Φτώχεια,  η Εξαθλίωση, όσο κι αν αυτά σχεδιάζονται,  και ψηφίζονται  εις βάρος μας.  ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ  να αποφασίζουν για μας,  χωρίς εμάς. Εμείς  οι εργαζόμενοι πρέπει να  αποφασίσουμε και  να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο και είναι γνωστό ότι  όλοι αυτοί ζουν  εις βάρος των εργαζομένων και επιβιώνουν εκμεταλλευόμενοι τον δικό τους μόχθο.
Εμείς οι εργαζόμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ δημόσιο –  κοινωνικό ? ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα.  Λέμε ΟΧΙ στο Αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο που  έκοψαν και έραψαν στα μέτρα του κεφαλαίου και της μεγαλύτερης αύξησης των κερδών του. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και λέμε ΟΧΙ στο αντεργατικό ? αντιασφαλιστικό εξάμβλωμα που μας καταδικάζει  να μην πάρουμε ποτέ τη σύνταξη που ανταποκρίνεται στους κόπους μιας ζωής ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια  όπως μας αξίζει.
Το Σ.Κ. δείχνει το δρόμο, οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε.
Δεν είναι λύση η αύξηση των ορίων ηλικίας.
Δεν είναι λύση η μείωση των συντάξεων.
Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την κατεδάφιση του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος”.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου με αιχμή το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που “υπονομεύει και ανατρέπει τις προσδοκίες ετών”. Σημειώνει ότι “η επιχειρηματική πρωτοβουλία ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να ναρκοθετείται με την διαμόρφωση ενός αβέβαιου και ιδιαίτερα επικίνδυνου ανασφαλούς περιβάλλοντος που προδιαγράφεται με το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό για εργοδότες και εργαζόμενους. Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε. Η αναπτυξιακή διάσταση του ασφαλιστικού δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Μαζικά και δυναμικά πρέπει να περάσουμε στην κοινωνία και στην κυβέρνηση το μήνυμα ώστε να σταματήσει η κατεδάφιση του κράτους Πρόνοιας και του Ασφαλιστικού. Να σταματήσει η κυβέρνηση να υλοποιεί μόνο όσα έχει υπογράψει με τους δανειστές της. Να θυμηθεί τις υποσχέσεις στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον ελληνικό λαό. Ο αγώνας δεν θα σταματήσει στις 29 Ιουνίου. Θα συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή των μέτρων”.

Η “Ταξική Πορεία”

Κάλεσμα σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί της Τρίτης 29 Ιουνίου έξω από το Δημαρχείο απευθύνει η Ταξική Πορεία που τονίζει: “Μέσα από απανωτές ρυθμίσεις και νομοσχέδια, με ραγδαίους ρυθμούς και συνοπτικές διαδικασίες, τα κυβερνητικά επιτελεία σαρώνουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, κατά πώς επιβάλλουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού κεφάλαιου της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.”.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο

Το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) καλεί τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 29ης Ιουνίου
Στην ανακοίνωσή του τονίζει ακόμα:
“Καταστροφικό, αλλά και αναποτελεσματικό κρίνεται το κυοφορούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση, ιδίως για τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
Ανατρέποντας πλήρως όσα ίσχυαν έως σήμερα και παραβλέποντας ότι ειδικά οι μηχανικοί με τις επαχθείς παρακρατήσεις, είχαν δημιουργήσει το υγιέστερο ταμείο στη χώρα μας, το ΤΣΜΕΔΕ, σφαγιάζει τις συντάξεις και τις περιορίζει στο 1/3 των σημερινών, ποσοστό αδιανόητο!
Τέτοια μείωση δεν έχει ιστορικά καταγραφεί πουθενά στον κόσμο και μάλιστα σε τέτοια έκταση και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Όπως αποκαλύπτεται, οι συντάκτες του νομοσχεδίου (ή έστω, του σχεδίου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση) δεν έχουν λάβει υπόψη τους το καθεστώς της ειδικής προσαύξησης η οποία προστίθεται στην κύρια σύνταξη των μηχανικών, με χρήματα που έχουν οι ίδιοι συνεισφέρει, και τους εξισώνει με όλους τους άλλους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των μηχανικών, με προϋπηρεσία 35 ετών, υπό το νέο καθεστώς, θα βρεθούν με σύνταξη 690 ευρώ!
Παράλληλα, σε ότι αφορά τις άλλες ρυθμίσεις ? στο εργασιακό και ασφαλιστικό ? εκφράζεται μια συντονισμένη ισοπεδωτική πολιτική, η οποία με απόλυτη σαφήνεια και με βίαιο τρόπο θέτει ως στόχο τους αυτοπασχολούμενους επιστήμονες και ειδικά του μηχανικούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 55% των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας.
Την ίδια ώρα που επιχειρείται ισοπέδωση της ασφάλισης, εξελίσσεται και μια προσπάθεια ισοπέδωσης της εργασίας και αυτό καταδεικνύεται σαφώς από συγκεκριμένα στοιχεία:
Το ΤΣΜΕΔΕ σε οικονομικούς δείκτες είναι το πιο υγιές ταμείο. Αναλογιστική μελέτη του 2010 απέδειξε ότι, ακόμη και αν επιστραφούν τα χρήματα που έχει καταβάλει το κράτος (ελάχιστα, χρωστάει πολύ περισσότερα) και το ταμείο αποποιηθεί τους κοινωνικούς πόρους (κάτω από 1% των εσόδων του), θα είναι υγιές για 30 τουλάχιστον χρόνια ακόμη. Με ποιο ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό έρεισμα αυτοί που υποστηρίζουν τα επαγγελματικά ταμεία διαλύουν το ΤΣΜΕΔΕ; Το αποθεματικό του Ταμείου επενδύεται χωρίς ρίσκο αλλά με ικανοποιητικό κέρδος σε δράσεις των μελών του.
Το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζει όσους έχουν την ιδιότητα του μηχανικού. Αυτό το οποίο θεωρείται ως μέτρο κοινωνικής προστασίας, ακόμα και αν δεν καταργηθεί θα αποδυναμωθεί απόλυτα. Ποιος νέος ελεύθερος επαγγελματίας θα εξακολουθήσει να εγγράφεται στο ταμείο του, όταν καλείται να καταβάλλει το ίδιο ύψος εισφορών για να πάρει το 28% των συντάξεων που χορηγούνται σήμερα; Το ΤΣΜΕΔΕ έχει χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά, το κάνουν ένα εύρωστο ταμείο, το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα ταμεία. Παλεύουμε για την ισότητα, όχι για την ισοπέδωση.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνδυασμένη επίθεση στην ασφάλιση και στην απασχόληση δίχως αύριο.
Με αυτά τα δεδομένα το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου, δεν μπορεί να μείνει απαθές. Αντιθέτως, θα αντιδράσει για να διασώσει το δικαίωμα στην εργασία και στην ασφάλιση.
Γι? αυτό και το ΤΕΕ καλεί τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 29ης Ιουνίου, από κοινού με όλους τους άλλους επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα