Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ
Παραπομπή της Ελλάδας
στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Βρυξέλλες
Την παραπομπή της Ελλάδας, μαζί με άλλες τρεις χώρες, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μή ενσωμάτωση της κοινοτικής περιβαλλοντική νομοθεσίας, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ που αφορούν αντίστοιχα τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.
Επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2006 στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής επιβεβαίωσε τις ελλείψεις στη διαχείριση από τις οποίες απορρέουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η ανακοίνωση της απόφασης των Βρυξελλών ήρθε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Περισσότεροι από 100.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύονται σήμερα προσωρινά σε χώρους βιομηχανιών.   
Εκτός από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.
Η Επιτροπή παρέπεμψε επίσης τις ελληνικές αρχές στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω της απευθείας σύναψης σύμβασης παροχής δημοσίων υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Αττική χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Σε δίκη 20 άτομα
Αθήνα
Είκοσι άτομα παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της συμμετοχής σε σπείρα, στην οποία αποδίδεται και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009.
Την παραπομπή των 20 που σχετίζονται με τη δράση του λεγόμενου “συνδικάτου του εγκλήματος”, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών Χρίστος Παπαγεωργίου.
Ο εισαγγελέας καταλογίζει στον κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς, όπως αναφέρει, μέσα από τις φυλακές έδινε εντολές για τη διάπραξη σειράς εγκληματικών ενεργειών, όπως ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, κατοχές εκρηκτικών κ.ά.
Σύμφωνα με την πρόταση, ενεργό ρόλο στην απαγωγή Παναγόπουλου είχαν επτά άτομα, ενώ ηθικοί αυτουργοί ήταν η Παναγιώτης Βλαστός και ο επίσης κρατούμενος Γιάννης Σκαφτούρος.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών πριν λίγες ημέρες, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση για 13 από τους 20 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
—-
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζευγάρι
εξαπατούσε
τουρίστες
Θεσσαλονίκη
Απάτη με “πακέτα” διακοπών εξιχνίασε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Το τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 39χρονης και του 57χρονου συζύγου της.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι, από τον Ιούλιο του 2008 έως τον περασμένο Αύγουστο, η γυναίκα, χωρίς να συνεργάζεται με κάποιο τουριστικό πρακτορείο, εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες πουλώντας τους πακέτα διακοπών έναντι χρηματικών ποσών που κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του συζύγου της.
Το συνολικό ποσό που φέρεται ότι απέσπασε το ζευγάρι ανέρχεται στις 315.000 ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΥΠΟΥ
48ωρη απεργία
Αθήνα
Σαρανταοκτάωρη απεργία για τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Ιουνίου εξήγγειλε η Ενωση Ακολούθων Τύπου, αντιδρώντας στο «κλείσιμο μεγάλου αριθμού Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού».
Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της Ενωσης Ακολούθων Τύπου, γίνεται λόγος για «άρνηση της κυβέρνησης να διαβουλευτεί», ενώ υπενθυμίζεται η «πρωθυπουργική εξαγγελία για ενσωμάτωση των Γραφείων Τύπου στις πρεσβείες».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ
Αγαπημένος προορισμός η Ελλάδα
Βελιγράδι
Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Σέρβων τουριστών παραμένει και φέτος η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από σερβικούς φορείς τουρισμού.
Ο διευθυντής της YUTA Ράντε Στάνκοβιτς, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία, δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι και αυτή τη χρονιά ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός, αφού το 40% των Σέρβων που αναχωρούν για διακοπές έχουν ως προορισμό τις ελληνικές ακτές.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου, είναι χαρακτηριστικό ότι, το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το κόστος διαβίωσης στη Σερβία.
Από την πλευρά του, ο Σλομπόνταν Λεποσάβιτς, διευθυντής του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου KONTIKI Travel, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «ανεξήγητο φαινόμενο, αφού η αύξηση (της ζήτησης) σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο ξεπερνάει το 100%».
Δηλώνει δε χαρακτηριστικά ότι η αίσθηση των Σέρβων ότι μπορούν να αναχωρήσουν για διακοπές, χωρίς να ταλαιπωρούνται μπροστά από τις ξένες πρεσβείες, όπως πριν, έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Σημειώνει, επίσης, ότι εξελίσσονται εξαιρετικά οι κρατήσεις για τα ελληνικά νησιά, σε συνδυασμό με κρουαζιέρες στο Αιγαίο, ενώ τα επίπεδα πληρότητας σε νησιά όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη, ανέρχονται στα περσινά επίπεδα.

ΖΗΤΑ Ο Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ
Αλλαγές στην επιτροπή
για το “μαύρο χρήμα”

ΑθHνα
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, απηύθυνε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, μεταφέροντας τη διαμαρτυρία και ανησυχία του για την αδράνεια της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Μετά τη δημόσια διαπίστωση, ότι υστερεί ο τομέας της διερεύνησης του “μαύρου” χρήματος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Βαλυράκης προτείνει στον υπουργό που εποπτεύει την επιτροπή να υπάρξει άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου και να συγκροτηθεί εκ νέου ανεξάρτητη Αρχή με την κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Βαλυράκης απευθύνει επίσης επιστολή και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, υπενθυμίζοντάς του ότι η επιτροπή δεν έχει καμία επεξεργασμένη απάντηση ή πορισματική έκθεση για κάποιο από τα έξι αιτήματα που του έχει απευθύνει από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου η επιτροπή, για άνοιγμα και περαιτέρω επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.
—-
“ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”
Νέο κόμμα ιδρύει
ο Φώτης Κουβέλης

ΑθHνα
Την ίδρυση της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 30 Ιουνίου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε υπαρκτό το ζήτημα διαφορών με τη σύγχρονη Αριστερά, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ για ανέξοδο αριστερισμό.
Όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης «είναι αρνητικό ένα αριστερό κόμμα να δημιουργεί στεγανά του κυβερνητικού κόμματος».
Ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση.
«Επιλέξαμε να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις ‘ασφαλείς’ απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών, μια αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης με το δικό της εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο».
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για συγκρότηση κόμματος, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα