Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Προτροπή στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, να προχωρήσουν στις μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Ο υπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία στηρίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες με την σειρά τους θα πρέπει “να στηρίξουν τον εαυτό τους” και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, είπε ότι είναι η ώρα να κοιτάξουν τους όρους αμοιβών σε υψηλόβαθμα στελέχη τους, καθώς και να διασφαλίσουν τους όρους ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει περαιτέρω αν υπάρξει ανάγκη.
Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο χαρακτήρισε “δίχτυ ασφαλείας” για το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα λάβει τα πρώτα χρήματα. Εκτίμησε ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και γενικότερα της εφαρμογής του προγράμματος τριετούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αποδίδουν, το έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο έχει μειωθεί κατά 39%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8% και η μείωση των δαπανών φθάνει το 10%. Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Είναι η ώρα των μεγάλων ανατροπών τώρα, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι με το πλαίσιο των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι βάσεις για βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού με αίσθημα δικαίου και ξεπερνιούνται αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και κανόνες που δεν προστάτευαν τους εργαζομένους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα