Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

28 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ

Στιγμές άφθονου γέλιου υπόσχεται η κλασική κωμωδία “Ο Αρχοντοχωριάτης” του Μολιέρου, που ανεβάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά και κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου, “ανοίγοντας” το φεστιβάλ του Δήμου Χανίων “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010”.
Στα Χανιά θα δοθούν δύο ακόμη παραστάσεις την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, ο δημοφιλής ηθοποιός και πρωταγωνιστής της παράστασης κ. Δημήτρης Πιατάς: “Στη δύσκολη φάση που περνάει η χώρα μας και ο κόσμος, η ευθύνη ενός κωμικού ηθοποιού είναι να δώσει τα πάντα για να μπορέσει να επικοινωνήσει και να ομορφύνει το γκρίζο τοπίο που μας περιβάλλει. Σε μια χώρα και μια πόλη, όπως τα Χανιά, που έχει τόσο φως, είναι απαράδεκτο ο κόσμος μας να είναι ασπρόμαυρος. Πρέπει να διεκδικούμε το χρώμα και την ομορφιά”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: “Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με το ΔΗΠΕΘΕΚ. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου από το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Ο Μολιέρος το έγραψε πριν από κάποιους αιώνες για την «αυλή» του Λουδοβίκου, μόνο που ο πρωταγωνιστής είναι ένας ήρωας αναγνωρίσιμος ακόμα και σήμερα. Μπορεί να τον συναντήσουμε να περπατάει και στα Χανιά. Είναι ένας άνθρωπος που έχει λεφτά και πιστεύει πως με τη ματαιοδοξία του θα αλλάξει την κοινωνική του τάξη, το status του, για να μπορέσει να πετύχει ουσιαστικά το «τίποτα». Το έργο παραπέμπει στο σήμερα. Ο Λουδοβίκος μπορεί να μην υπάρχει αλλά υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι κωμικοί είναι να αντιστεκόμαστε, να διακωμωδούμε αυτές τις καταστάσεις προς τέρψιν του κοινού -και όχι μόνο- διότι πίσω από αυτό πρέπει να υπάρχει και κάτι το διδακτικό”.
“Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ έχει ανεβάσει πολύ τον πήχυ του περιφερειακού θεάτρου καθώς μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το κυριότερο όμως είναι πως πρόκειται για μια παράσταση που σέβεται τα χρήματα του κοινού και παράλληλα αντιμετωπίζει την κωμωδία με αξιοπιστία και σοβαρότητα”, κατέληξε.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, κ. Μιχάλης Αεράκης, τόνισε ότι: “Φέτος για πρώτη φορά πέρα από το γεγονός ότι ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου είναι ένα πολύ δυνατό έργο, υπάρχουν δέκα θαυμάσιοι ηθοποιοί που το υπερασπίζονται -όχι μόνο επειδή είναι αναγνωρίσιμοι- αλλά γιατί ο καθένας έχει τοποθετηθεί στον κατάλληλο ρόλο. Συνεπώς και φέτος το Δημοτικό Θεάτρο Κρήτης θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με αξιοπρέπεια, εντιμότητα για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η σχέση που έχουμε ανοίξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ θεάτρου και κοινού. Συνολικά θα δοθούν εξήντα παραστάσεις. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει και να απολαύσει μια πολύ καλή παράσταση”.
Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος, για πρώτη φορά πανελλαδικά, δεν έχουν εγκριθεί εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.
“Δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι? αυτό και θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος παρά την οικονομική κρίση που διανύουμε, καθώς το εισιτήριο της Εργατικής Εστίας αποτελούσε ένα «βάλσαμο» για τους εργαζομένους που ήθελαν να δουν μια θεατρική παράσταση το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά ισχύουν τα εισιτήρια του Ο.Γ.Α.”, ανέφερε ο κ. Αεράκης και πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στην τιμή του εισιτηρίου του ΔΗΠΕΘΕΚ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΔΗΠΕΧ, κ. Γιώργος Βούρβαχης, ανέφερε ότι “το φεστιβάλ «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» του Δήμου Χανίων ανοίγει και φέτος με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ. Πρόκειται για ένα πολύ καλό έργο και δεν πρέπει να το χάσει κανείς. Το ΔΗΠΕΘΕΚ ανοίγει για άλλη μια φορά τα «φτερά του» με οδηγό τον κόσμο, τους ανθρώπους που το στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Καλούμε όλο τον κόσμο να δώσει το «παρών» και να παρακολουθήσει την παράσταση, διότι σήμερα το γέλιο λείπει από τον κόσμο”.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης και ηθοποιός, κ. Γιάννης Καλαντζόπουλος, σημείωσε ότι “είναι η τέταρτη φορά που συνεργάζομαι με το ΔΗΠΕΘΕΚ, όμως είναι η πρώτη που το θέατρο μου εμπιστεύθηκε μια τέτοια υπερπαραγωγή, όπως είναι ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, μια κλασική κωμωδία με πολλά διαχρονικά και σύγχρονα μηνύματα. Σε εποχή οικονομικής δυσπραγίας το ΔΗΠΕΘΕΚ ανεβάζει ένα έργο με άφθονο σκηνικό πλούτο, που συνήθως δεν τολμούν τα περιφερειακά θέατρα με τους μικρούς προϋπολογισμούς που διαθέτουν αλλά και ούτε και τα κρατικά. Ουσιαστικά είναι μια παραγωγή επιπέδου κρατικού θεάτρου”.
Τέλος, ο ηθοποιός κ. Τάκης Παπαματθαίου τόνισε ότι “αν και έχω επισκεφθεί την Κρήτη πριν τριάντα χρόνια με το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν, με τον Θύμιο Καρακατσάνη και τον Αριστοφάνη, με το ΚΘΒΕ, με τον Λάκη Λαζόπουλο, είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με το Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.
Τα Χανιά, θεωρώ πώς έχουν το πιο «γελαστικό» κοινό. Ο «Αρχοντοχωριάτης» είναι μια εξαιρετική παράσταση και καλούμε όλους τους Χανιώτες να την παρακολουθήσουν, διότι είναι σίγουρο πώς θα γελάσουν με την καρδιά τους”.
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος. Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς. Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Δημήτρης Πιατάς (κ. Ιορδάνης), Τάσος Παλαντζίδης (Κοβιέλος), Γιάννης Καλατζόπουλος (δάσκαλος Φιλοσοφίας, υπηρέτης, Β? μουσικός, θεατρίνος, χότζας), Τάκης Παπαματθαίου (κόμης Δοράντης, δάσκαλος χορού), Ελένη Κρίτα (κα Ιορδάνη), Νικολέττα Βλαβιανού (Νικολέτα), Θεοδώρα Σιάρκου (μαρκησία Δοριμένη, δάσκαλος ξιφασκίας, Γ? μουσικός), Γιώργος Χρανιώτης (Κλεόντης, δάσκαλος μουσικής), Στέλλα Δρογγίτη (Λουκίλη, μπαλαρίνα, Α? μουσικός, Β? θεατρίνα), Ιωάννα Μυλωνά (τραγουδίστρια, υπηρέτρια, Α? θεατρίνα).
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
Γραφεία θεάτρου (Νικ. Φωκά 5 – Χανιά) (εργάσιμες ημέρες και ώρες) (τηλ.: 2821044256) Κατάστημα KOSTA BODA (Κυδωνίας 17 – Χανιά) (τηλ.: 2821075957) Δημοτική Αγορά (ΚΙΟΣΚΙ):
ΠΑΡ. 25/6 (10 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 – 9 μ.μ.), ΣΑΒ.: 26/6 – ΔΕΥΤ.: 28/6 – TP.: 29/6 – ΤΕΤ.: 30/6: (10 π.μ. – 1 μ.μ.).
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα