Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στον εκσυγχρονισμό και στην αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ. στοχεύει το νέο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Δέκα στόχοι για τη βελτίωση των υπηρεσιών, προσβασιμότητας, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικής διάρθρωσης, ελεγκτικών μηχανισμών, κοινωνικής λογοδοσίας, εθελοντισμού στο ΕΣΥ και αλλαγές στην υγεία σε πέντε νομοθετικά βήματα που θα αφορούν το πλαίσιο προμηθειών στα φάρμακα, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς επίσης και τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι «τομές με ξεκάθαρη κατεύθυνση» για την Υγεία, όπως εξήγησε η υπουργός.
Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρείες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.
Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.
Θεσπίζεται, όπως πρόσθεσε η υπουργός, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των Δ.Σ. κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.
Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.
Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής – πολλά από τα οποία σε γενικές γραμμές έκριναν θετική την κατεύθυνση των μέτρων- σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τους επικουρικούς ιατρούς, τις εφημερίες κ.α. η κα Ξενογιαννακοπούλου στη δευτερολογία της χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ποια φάση και σε ποιο δημοσιονομικό περιβάλλον κινούμαστε όταν όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.
«Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες προς περαιτέρω συζήτηση των επιμέρους θεμάτων και βάσει οικονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει η ίδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα