Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Εντείνονται οι δυσκολίες για τους πρώην χρήστες ναρκωτικών εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς η διαδικασία επανένταξής τους στην κοινωνία συναντά εμπόδιο την ανεργία. Τη νέα στρατηγική του ΚΕΘΕΑ, βάσει των νέων δεδομένων, παρουσίασε ο πρόεδρός του, Γεράσιμος Νοταράς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου).
“Να διαφυλάξουμε ως κοινωνία την αλληλεγγύη και τη συνοχή μας και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους” είναι το μήνυμα του ΚΕΘΕΑ, όπως ανέφερε ο κ. Νοταράς κατά τη χθεσινή παρουσίαση του απολογισμού και του στρατηγικού σχεδιασμού στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η νέα στρατηγική, διευκρίνισε, «λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση με συνέπεια της εξάπλωση της χρήσης, την υπονόμευση του κινήτρου θεραπείας και την δυσκολία κοινωνικής ένταξης».
Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος επεσήμανε ότι οι πρώτες επιπτώσεις εμφανίζονται ήδη στα άτομα που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης και αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το βέβαιο είναι, συνέχισε, ότι τα προβλήματα θα ενταθούν στους τομείς της υγείας, της σχέσης με το νόμο, στους τρόπους χρήσης και στην εργασία.
Αναφερόμενος στο “προφίλ” του χρήστη το 2009, σε δείγμα 2900 ατόμων, είπε ότι έχει ως εξής: Κυρίως άνδρας μέσης ηλικίας, περίπου 28 ετών. Στο παρελθόν απευθύνθηκε σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, διαμένει με τους γονείς του, είναι άνεργος και έχει διακόψει την εκπαίδευση του στα 15 του. Η πρώτη επαφή με παράνομες ουσίες γίνεται στα 15 (κυρίως κάνναβη) και τρία χρόνια αργότερα με ηρωίνη.
Οι 7 στους 10 αναφέρουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και περισσότεροι από 1 στους 10 ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ η ηπατίτιδα C αναφέρεται από το 30,9% ως διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας. Τέλος οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά και οι 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το ΚΕΘΕΑ κατά το 2009 προσέφερε τις υπηρεσίες του με 90 μονάδες στην επικράτεια όπου προσέφυγαν 3.182 χρήστες. 1.085 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης, 515 συμμετείχαν στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης. Περίπου 6.000 γονείς συμμετείχαν στα κέντρα οικογενειακής υποστήριξης. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη συμμετοχή κρατουμένων και αποφυλακισμένων: 1.864 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων και 200 στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης για φυλακισμένους.
Με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης οι υπεύθυνοι του Κέντρου υπογράμμισαν ότι θα ενισχυθούν οι οργανισμοί θεραπείας και θα ληφθεί σειρά μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος όπως:
– Η δημιουργία νέων συμβουλευτικών κέντρων.
– Δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης από τις πρώτες φάσεις της θεραπείας.
– Δικτύωση των Οργανισμών θεραπείας με τους εργοδοτικούς φορείς και τις επιχειρήσεις.
– Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών από μέλη και αποφοίτους προγραμμάτων.
– Δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης της υποτροπής για την υποστήριξη των απεξαρτημένων.
– Δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής και επανένταξης αποφυλακισμένων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα