Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Καταρρέει… καθημερινά το Νοσοκομείο Χανίων καθώς τα προβλήματα δεν έχουν τέλος. Εκκληση προς κάθε κατεύθυνση απευθύνουν γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις ιατρικού- νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και υγιειονομικού-ιατρικού υλικού.
Χθες, κατά τη διάρκεια της Γενικής του Συνέλευσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου αποφάσισε να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας μέχρι την επόμενη Δευτέρα από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και τρεις μήνες και ζητούν την καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών.
Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας από τον Απρίλιο βρίσκεται ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου καθώς και τα δύο από τα τρία μηχανήματα του Ακτινολογικού!
Αγώνα για την εξεύρεση λύσεων καταβάλλει ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα, προκυρήσσοντας 34 θέσεις ιατρικού προσωπικού.
Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις που με τις συγκεκριμένες πολιτικές που ακολούθησαν οδήγησαν στην “αποψίλωση” του ιδρύματος.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Όπως ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης, “η γενική συνέλευση του Συλλόγου αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων με επισχέσεις εργασίας από τις 8-12 το μεσημέρι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να πληρωθούν οι υπερωρίες οι οποίες είναι χρωστούμενες από τον μήνα Νοέμβριο. Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουμε την πορεία των κινητοποιήσεών μας.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η προηγούμενη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είχε προχωρήσει σε συμφωνία με μια εταιρεία η οποία άλλαξε το μηχανογραφικό σύστημα της μισθοδοσίας και καθώς το προσωπικό δεν είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν μπορούσαν να βγάλουν το ποσό των υπερωριών. Η Διοίκηση δεσμεύθηκε ότι από την Πέμπτη θα έρθει ένας υπάλληλος από το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Πληροφορική για να προχωρήσει το δικό μας σύστημα και πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν τα χρωστούμενα τρίμηνα”.
“Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τα έτη 2005, 2006 και 2007 δεν έχει γίνει κανείς διαγωνισμός στο Νοσοκομείο Χανίων, όπως σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Έτσι γινόταν απευθείας αναθέσεις στους προμηθευτές με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπέρογκα ποσά και καθόλου προμήθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ορθοπαιδική κλινική δουλεύουμε μόνο με σύριγγες των 5 κυβικών εκατοστών καθώς των 10 και 20 κυβικών εκατοστών δεν υπάρχουν!
Αυτό που έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των ασθενών είναι η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου από τις 14 Απριλίου, ενώ εκτός λειτουργίας βρίσκονται και δύο από τα τρία μηχανήματα του Ακτινολογικού! Για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχουν γίνει προκηρύξεις και οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη χρειάζονται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν”.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου
Όσον αφορά τον αξονικό τομογράφο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης, τόνισε ότι “το μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας εδώ και είκοσι ημέρες. Είχαμε ζητήσει την αντικατάσταση της λυχνίας πριν ακόμα σταματήσει, όταν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει φθορά. Η Επιτροπή Υγείας έχει όντως καθυστερήσει να βγάλει την απόφαση της, την οποία μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα σταλεί σήμερα (χτες) το μεσημέρι. Με αυτό το δεδομένο θα μπορούμε να δώσουμε αμέσως την παραγγελία και να γίνει η τοποθέτηση της λυχνίας. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού εξοπλισμού έχει να συντηρηθεί εδώ και τρία χρόνια στο Νοσοκομείο Χανίων”.
Όσον αφορά το θέμα του ιατρικού προσωπικού ο κ. Δουλγεράκης επεσήμανε ότι έχουν προκηρυχτεί ήδη 13 θέσεις και η διαδικασία της προκήρυξης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για 4 θέσεις Παιδιατρικής οι οποίες θα στελεχώσουν το Νεογνολογικό τμήμα.
Επίσης προβλέπονται 3 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που θα προσληφθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δουλγεράκη, σήμερα ή αύριο θα προκηρυχθούν άλλες 21 ιατρικές θέσεις.
“Με την προκήρυξη συνολικά 34 ιατρικών θέσεων με τις οποίες το Νοσοκομείο θα καλυφθεί πλήρως σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα θα υπάρχει επάρκεια ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα δύο από τις θεσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι νέες όσον αφορά το ιατρικό αντικείμενο. Πρόκειται για δύο παιδοχειρουργικές θέσεις που θα προκηρυχθούν εντός των ημερών”, επεσήμανε ο κ. Δουλγεράκης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για αποψίλωση του Νοσοκομείου, προεκλογικά την περίοδο των Ευρωεκλογών καθώς όπως ανέφερε “έγιναν 40 μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού και 28 μετακινήσεις. Το Νοσοκομείο αποψιλώθηκε από κόσμο. Κάποιοι φρόντισαν να το αδειάσουν και έχουμε όλα τα στοιχεία στην διάθεση μας. Τώρα προκηρύσσουμε θέσεις και στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε 15 νέες νοσηλεύτριες. Επίσης προκηρύξαμε 12 νέες θέσεις και έχουμε ζητήσει να επιστρέψουν όλες οι μετακινήσεις που έγιναν. Για τις 40 μετατάξεις όμως που ήδη έγιναν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Για το υγειονομικό υλικό υπήρξε το γνωστό πρόβλημα με τους προμηθευτές που είχαν αρνηθεί να προμηθεύουν τα νοσοκομεία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να μπει πλέον μια τάξη στις προμήθειες των νοσοκομείων, όπου τα νούμερα προκαλούν ίλιγγο, όπως προκαλούν ίλιγγο και τα χρέη των νοσοκομείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων μέσα στην τετραετία που πέρασε έχει χρέη 90 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν γίνει δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί αλλά αγορές με απευθείας αναθέσεις υλικών. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα με απευθείας αναρτήσεις των διαγωνισμών και των κατοχυρώσεων στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου και στον Τύπο. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που βρήκαμε ήταν υλικά που “στοκάρονταν” στις αποθήκες τα οποία στο τέλος έληγαν μέχρι να φτάσει η ώρα να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι να τακτοποιηθούν όλες αυτές οι εκκρεμότητες θα υπάρξει ίσως ένα μεσοδιάστημα όμως μέχρι στιγμής το Νοσοκομείο δεν έχει μείνει από υλικά ώστε να κινδυνεύσει κάποιος ασθενής”.
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Για τις εφημερίες των γιατρών ο κ. Δουλγεράκης τόνισε πως “το μεγάλο λάθος του Νοσοκομείου ήταν ότι τις εφημερίες των 30-35 επικουρικών γιατρών με ένα χρόνο σύμβαση, τις πλήρωνε το Νοσοκομείο από το ταμείο του και όχι από τα χρήματα που έστελνε κάθε χρόνο για τις εφημερίες το Υπουργείο Υγείας. Με αποτέλεσμα εδώ και δυό χρόνια να φύγει από το ταμείο του Νοσοκομείου 1,5 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να έχει διατεθεί για τους προμηθευτές. Το Υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τις πραγματικές οφειλές και τώρα περιμένουμε συμπληρωματικές πιστώσεις για να καλύψουμε τα δεδουλευμένα του τριμήνου που περασε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που βρήκαμε από το παρελθόν και τώρα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπει μια τάξη στο Νοσοκομείο καθώς αυτή την στιγμή είναι πλήρως ανοργάνωτο. Η οργανωτική δομή του δεν υφίσταται. Έχουμε αρχίσει ξανά από την αρχή. Πρέπει όλα τα τμήματα, οι διοικητικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν με νέους στόχους. Υπάρχει το θέμα της συντήρησης στον εξοπλισμό αλλά και στο κτηριακό που δημιουργούν μια κακή εικόνα για το Νοσοκομείο. Δεν ξέρω τι θα μπορέσουμε να ξαναστήσουμε όρθιο ή να διορθώσουμε, πάντως την προσπάθειά μας θα την κάνουμε”.

Ελλείψεις στις κλινικές
Την ίδια ώρα εκτός από την Ορθοπαιδική κλινική, ελλείψεις σε υγειονομικο-ιατρικό υλικό καταγράφονται και στην Πνευμονολογική κλινική όπως: σε σύριγγες, χάπια, γάντια, χαρτοβάμβακα ενώ τους ασθενείς εξυπηρετούν δύο νοσηλευτές.
Στο Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου (το οποίο εξυπηρετεί τους ασθενείς του Νοσοκομείου, των τριών Κέντρων Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία του νομού, τα ιατρεία των Δικαστικών Φυλακών και Φυλακών της Αγιάς, της Κοινωνικής Πρόνοιας κ.α.) δεν καταγράφονται ιδιαίτερες ελλείψεις σε σκευάσματα και αναντικατάστατα φάρμακα. Ωστόσο από τους 5 φαρμακοποιούς και τους 13 βοηθούς φαρμακείου που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, αυτή την στιγμή υπηρετούν 3 φαρμακοποιοί και 3 βοηθοί. Την κατάσταση εξυπηρετούν απόφοιτοι με ειδικότητα βοηθών φαρμακείου που κάνουν πρακτική άσκηση από την σχολή του ΟΑΕΔ και την ΕΠΑΣ Χανίων.
Στο Ακτινολογικό τμήμα καταγράφονται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ακτινολογικά φιλμ ενώ τα μηχανήματα υπολειτουργούν.
“Το τμήμα λειτουργεί με ένα κλασικό μηχάνημα και με ένα εμφανιστήριο 15 ετών. Υπάρχει ένα μηχάνημα που βγάζει ακτινογραφίες και έτσι και χαλάσει δεν θα υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα για να εξυπηρετεί τους ασθενείς. Το ίδιο ισχύει και για το εμφανιστήριο που υπολειτουργεί και προσπαθούμε να το συντηρήσουμε.
Το ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση. Χρειάζεται να γίνουν συμβάσεις, συντηρήσεις μηχανημάτων και να συνεχίσει η προμήθεια των υλικών” ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων.
Όσον αφορά τον αξονικό τομογράφο όπως ανέφερε ο επιμελητής Α’ κ. Κώστας Κολοκούρης “ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί περίπου δύο μήνες. Τον ένα μήνα γίνονταν μία-δύο αξονικές την ημέρα ενώ τον τελευταίο μήνα είναι εκτός λειτουργίας”.
Στο βιοχημικό τμήμα μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά την ροή των εξετάσεων σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Καπνισάκη, υπεύθυνο του Βιοχημικού τμήματος. Ωστόσο εάν σταματήσει η επίσχεση όπου ο όγκος δουλειάς θα διπλασιαστεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.
Στο Αιματολογικό τμήμα έχουν φύγει δύο άτομα από το μόνιμο προσωπικό, τρεις επικουρικοί και το τμήμα εξυπηρετεί ένας επικουρικός γιατρός.
“Εάν δεν έρθουν τρία άτομα που προβλέπονται, το τμήμα ίσως κλείσει κάποια στιγμή και δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε” ανέφερε η κ. Ολγα Λεβάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Όπως επεσήμανε η κ. Λεβάκη “είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες υγείας στον Χανιώτη πολίτη. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι είδος προς εμπορευματοποίηση, αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν υγεία. Απαιτούμε όμως και να αμειβόμαστε σωστά διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν απλήρωτες δεδουλευμένες υπερωρίες από τον Νοέμβρη, όπως οι βραδινές υπερωρίες, οι αργίες κ.α”.
Όσον αφορά τις ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό η κ. Λεβάκη επεσήμανε ότι ” σύμφωνα με τον Κανονισμό του Νοσοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος το οποίο διαθέτει 460 κρεβάτια έπρεπε να υπάρχουν 1380 άτομα προσωπικό και σήμερα έχουμε γύρω στα 900 άτομα. Έχουμε 220 κενές οργανικές θέσεις σε λοιπό προσωπικό. Πολλά τμήματα έχουν αποδυναμωθεί και λόγω των μετατάξεων που έχουν γίνει και η κατάσταση είναι τραγική. Γι΄ αυτό λέμε ότι το Νοσοκομείο σήμερα υπολειτουργεί, ουσιαστικά λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Η προσπάθεια όλων μας είναι να ξαναστήσουμε το Νοσοκομείο εκ νέου, το οποίο πάσχει από οργανωτική δομή και έχει καταρρεύσει κυρίως την τελευταία πενταετία που ήταν καταστροφική για το ίδρυμα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να το ξαναχτίσουμε εκ νέου”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα