Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου ζητεί ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι το Κ.Π.Ε. Βάμου είναι το μοναδικό στο νομό Χανίων, άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2003 και «έχει προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες στους τομείς της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, φορέων και πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς την κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτό, με αίσθημα ευθύνης, συμβάλλουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους». Και ο βουλευτής προσθέτει: «κατά την τετραετία 2006-2010 το Κ.Π.Ε. Βάμου πραγματοποίησε 221 εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα σε μαθητές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων δέχθηκε 5.387 μαθητές όλων των βαθμίδων και 590 συνοδούς εκπαιδευτικούς. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν 23 σεμινάρια και ημερίδες για εκπαιδευτικούς και στελέχη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνολικά επιμορφώθηκαν 1.014 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, το Κ.Π.Ε. Βάμου συνεργάζεται ως κομβικός συντονιστής σε 10 εθνικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έχει αναπτύξει συνεργασίες με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Για τη συνολική του προσφορά το Κ.Π.Ε. Βάμου βραβεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 ως ένα από τα κορυφαία Κ.Π.Ε. σε ολόκληρη τη χώρα».
Ο Χανιώτης βουλευτής σημειώνει ότι «αντί να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του και της σημαντικής προσφοράς του Κ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στον τόπο μας γενικότερα, με λύπη μου διαπιστώνω ότι σήμερα η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο νομό Χανίων τίθεται σε κίνδυνο». Ο κ. Δαμιανάκης εντοπίζει δύο βασικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Κέντρου: «1. Παρότι το Κ.Π.Ε. Βάμου είναι κέντρο περιφερειακού τύπου με δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών και εκπαιδευτικών, με πρόσφατη εγκύκλιό της (Φεβρουάριος 2010) η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ενημερώνει ότι καταργούνται οι πολυήμερες επισκέψεις σχολείων στα Κ.Π.Ε. της χώρας, εκτός αν οι μαθητές επιθυμούν να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής τους. 2. Η κατάργηση του επιδόματος πρόσθετης απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα Κ.Π.Ε., το οποίο προβλεπόταν από το Νόμο 3205/03 και πλέον καταβάλλεται μόνο στους υπευθύνους των Κ.Π.Ε., παρότι το σύνολο των εκπαιδευτικών συνεισφέρει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους, είναι προφανές ότι πρόκειται να προκαλέσει πρόσθετες δυσχέρειες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα