Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ

Βρυξέλλες
Μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα τεχνολογίας και επιστημονικής έρευνας δείχνουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε αντίθεση με τον αθλητισμό, όπως αποδυκνείεται από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα την έρευνα και την τεχνολογία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80% (86% για τους Ελληνες) ότι ενδιαφέρονται για τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις, έναντι 65% που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό. Ακόμη, πάνω από το 70% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει πιο σημαντική στο μέλλον, ενώ το 50% πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με την προβολή του έργου τους και το 66% ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων στα επιστημονικά θέματα.
Εξάλλου, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τα οφέλη και τη σημασία των επιστημών, ένα μεγάλο ποσοστό εκφράζει παράλληλα ανησυχίες για τους κινδύνους που ενέχουν οι νέες τεχνολογίες και την ισχύ που αποκτούν οι επιστήμονες μέσω της γνώσης.
Στην ΕΕ το 61% των πολιτών θεωρεί ότι είναι καλά ή αρκετά καλά ενημερωμένο για τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το 74% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η συνεργατική έρευνα που εκτείνεται στο σύνολο της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα, ενώ πάνω από έξι στους δέκα τη θεωρούν πιο δημιουργική και αποδοτική. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών συναντά ευρεία αποδοχή (βρίσκει σύμφωνο το 72% των Ευρωπαίων).
Συνολικά, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αρκετά αισιόδοξοι όσον αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία. Το 75% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την άποψη ή τείνει να συμμερίζεται την άποψη ότι χάρη στην επιστήμη και στην τεχνολογία θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές. Παρατηρείται όμως ελαφρά στροφή προς τον σκεπτικισμό σε σχέση με τη δημοσκόπηση του 2005.
Οι Ευρωπαίοι κρίνουν ακόμη θετικά την επίδραση που έχει στους νέους η ενασχόληση με τις επιστήμες, αλλά θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις δεν δραστηριοποιούνται αρκετά ώστε να τονώσουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Η ενίσχυση των προσπαθειών των κυβερνήσεων για την προσέλκυση των γυναικών στην επιστημονική δραστηριότητα θεωρείται απαραίτητη και πιστεύεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα