Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μείωση πωλήσεων κατά 50%, παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα και δεκάδες χιλιάδες άνεργοι εργατοτεχνίτες, είναι η εικόνα της κτηματαγοράς κατά τους πρώτους έξι μήνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης, στην αγορά ακινήτων δεν υπάρχει κινητικότητα, τα δάνεια εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο και τα μόνα που κάπως κινούνται είναι τα μικρά και μεταχειρισμένα σπίτια. Από πλευράς αγοραπωλησιών, εφέτος στο πρώτο εξάμηνο πωλήθηκαν περίπου 20.000 ακίνητα, με πρόβλεψη ότι το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις θα είναι ελαφρώς αυξημένες. Δεδομένου ότι πέρυσι διακινήθηκαν 70.000 – 90.000 ακίνητα, φέτος, και αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα μιλάμε για μείωση 40 – 50%.
Παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση τιμών δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της κρίσης. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η συνολική φετινή μείωση τιμών θα είναι 10% – 15%, ενώ σύμφωνα με το κακό, που συνδέεται με ραγδαία επιδείνωση των εξελίξεων στην οικονομία, θα υπάρξει γενικευμένη κατάρρευση τιμών που θα συνδυαστεί και με την μην αποπληρωμή πολλών τραπεζικών δανείων.
Μεγάλες μειώσεις τιμών γίνονται στα αποκαλούμενα ακριβά ακίνητα, από 400.000 ευρώ και πάνω, όπου είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω της υψηλής φορολόγησης και των τεκμηρίων, έχουν γεμίσει οι αγγελίες με προς πώληση σπίτια, καινούργια αλλά και μεταχειρισμένα σε βόρεια και νότια προάστια.
Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο πρώτο τρίμηνο μειωμένη κατά 20% και πάνω από 700 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει φέτος λουκέτο. Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι εκτός από την κρίση, υλικά και κόστος ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς. Από την 1η Ιουλίου άλλωστε αυξάνεται σε 23% ο Φ.Π.Α. για την αγορά ακινήτου. Από πλευράς αριθμών, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως από τους 400.000 κάποτε οικοδόμους, σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε 250.000, που και αυτοί υποαπασχολούνται, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πλήγμα στις επιχειρήσεις παραγωγής οικοδομικών υλικών.
Αναφορικά με την αντιπαροχή, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν περιορίσει σημαντικά τα συμβόλαια και αναμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την οικονομική κρίση. Αλλά και οι λιγοστοί κατασκευαστές που είχαν έρθει αρχικά σε συμφωνία με ιδιοκτήτες γης για να προχωρήσουν σε αντιπαροχές, τώρα το ξανασκέφτονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα