Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Βερολίνο
Δριμεία κριτική κατά του Ισραήλ άσκησε χθες ο γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, Ντερκ Νίμπελ, ο οποίος δήλωσε πως οι ισραηλινοί διέπραξαν ένα «μεγάλο λάθος εξωτερικής πολιτικής», με το να μην του επιτρέψουν να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ αντέδρασε με έκπληξη στην κριτική του Νίμπελ, με αξιωματούχους του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνουν ότι «υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική. Εχουμε εξηγήσει ότι δεν επιτρέπουμε την είσοδο ξένων πολιτικών στη Λωρίδα της Γάζας».
Αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ φοβήθηκε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που διοικεί την περιοχή, θα εκμεταλλευόταν τις επισκέψεις ξένων πολιτικών για λόγους προπαγάνδας. Αυτό παράλληλα θα αποδυνάμωνε τη μετριοπαθή κυβέρνηση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία εδρεύει στη Δυτική Οχθη, είπε ο ίδιος.
Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα να επισκέπτονται την περιοχή ξένοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι που επιθυμούν να επιθεωρήσουν τα αναπτυξιακά έργα ή εκπρόσωποι οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Νίμπελ είχε προγραμματίσει προχθές να επισκεφθεί μία μονάδα του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης που έχει χρηματοδοτηθεί από το γερμανικό κράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, ήταν εξίσου επικριτικός απέναντι στη στάση του Ισραήλ με σημερινές του δηλώσεις.
«Καταδικάζω την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αρνηθεί στον υπουργό Νίμπελ να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Βέστερβέλε σε ανακοίνωσή του με την οποία καλεί το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα