Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ

Ρώμη
Το ευρώ είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole-24 Ore.
Οταν ερωτάται για την πιθανότητα το ευρώ να μην επιβιώσει της έλλειψης συντονισμού και σύγκλισης των οικονομιών της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο απαντά: «δεν συμμερίζομαι αυτήν την ανάλυση».
Ο Πορτογάλος αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα εμφανίστηκαν σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, αλλά το ισχυρό και αξιόπιστο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων των μελών της Ευρωζώνης και των χωρών που δεν συμμετέχουν σε αυτήν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει επίσης την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ.
Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής εκφράζει την ικανοποίησή του που η Ευρώπη στάθηκε ικανή να υιοθετήσει μέτρα όχι μόνο για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά επίσης και για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας του τραπεζικού συστήματος.
Ο Μπαρόζο παραδέχεται ότι η ΕΕ θα μπορούσε να έχει αντιδράσει νωρίτερα, αλλά τονίζει ότι «είναι εύκολο να κρίνει κανείς εκ των υστέρων». Συνεχίζοντας λέει: «Πήρε χρόνο διότι αποτελούμε μια Ένωση δημοκρατιών και δεν έχουμε μια κεντρική εξουσία με επιβολή λύσεων σε όλους τους άλλους».
Δεν αποτελεί αξιόπιστη
απειλή η αποβολή
από την Ευρωζώνη
Η εκδίωξη μιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα λειτουργούσε, δήλωσε στο μεταξύ ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Αυτό δεν είναι συνεπές με την πολιτική δομή που διέπει το ευρώ και εν τέλει δεν αποτελεί πειστική απειλή», είπε σε ομιλία του, όπως αναφέρει το Reuters.
Επίσης, ο Bini Smaghi απέρριψε την ιδέα μιας «ελεγχόμενης» διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες – μέλη, την οποία υποστηρίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο Αξελ Βέμπερ της ΕΚΤ, λέγοντας ότι είναι λάθος να προβλέπουμε την κατάρρευση της Ευρωζώνης.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μια σειρά από σοκ έχουν πλήξει την Ευρωζώνη, τα οποία ενδέχεται να την υπονομεύσουν. Μερικοί έχουν προβλέψει ήδη τη διάλυσή της – πρόωρα», είπε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα