Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εντυπωσιασμένος από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, αλλά και από τις ομορφιές της Κρήτης, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, καθηγητής Δημοσιογραφίας, Λου Γιουρένεκ, μιλώντας στα «Χ.Ν.», στο περιθώριο του διεθνούς εργαστηρίου συγγραφής με τίτλο «Crete Writing Workshop», που υλοποιείται από το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Το εργαστήριο είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία καθηγητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο, ο κ. Γιουρένεκ σημείωσε ότι «είναι πολύ καλοφτιαγμένο. Είναι ένα πολύ καλό μέρος για να κάνουμε το καλοκαιρινό μας σχολείο. Υπάρχουν εξαιρετικοί χώροι, υπερσύγχρονοι, με όλες τις ανέσεις και τα αναγκαία μέσα τεχνολογίας. Τα δωμάτια είναι πολύ άνετα και συνολικά το κτήριο είναι εξαιρετικό. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ένα τέτοιο καλοκαιρινό σχολείο».
Ο κ. Γιουρένεκ αναφέρθηκε και στο πώς αποφασίστηκε να διοργανωθεί το διεθνές εργαστήριο συγγραφής στα Χανιά. «Πριν από ένα χρόνο, σε συνεννόηση με τον καθηγητή του Παντείου, Νίκο Λέανδρο σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να οργανώσουμε ένα δεκαήμερο σεμινάριο στην Κρήτη σε σχέση με τη δημιουργική γραφή. Ένα καλοκαιρινό σχολείο που θα έδινε την ευκαιρία στους σπουδαστές να βελτιώσουν τις συγγραφικές τους δυνατότητες, αλλά και ταυτόχρονα θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και το περιβάλλον της Κρήτης. Σκεφτήκαμε ότι η Κρήτη θα ήταν ένα τόπος που μπορεί να δώσει έμπνευση σχετικά με τη συγγραφή. Υπάρχουν πολλά εδώ για να γράψεις, ενώ υπάρχει και κάτι ιδιαίτερο σχετικά με το φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, που σκεφθήκαμε ότι μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργική γραφή», σημείωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην κρητική φιλοξενία, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης. «Είμαι εντυπωσιασμένος από την ομορφιά των βουνών, το καθαρό γαλάζιο νερό της θάλασσας. Πέρασα μία υπέροχη ημέρα κολυμπώντας. Είχαμε ένα καταπληκτικό δείπνο στα Χανιά με καλό και νόστιμο φαγητό, καλό κρασί. Διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Απολαμβάνω την παραμονή μου στην Κρήτη και είμαι εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της», τόνισε ο κ. Γιουρένεκ.
Η ΚΑΛΗ ΓΡΑΦΗ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιουρένεκ επεσήμανε ότι «ότι ο καλύτερος τρόπος γραφής είναι ο απλός τρόπος γραφής. Η καλή γραφή είναι άμεσα και εύκολα κατανοητή. Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς ήταν πάντα, κατά ένα τρόπο, πολύ απλοί συγγραφείς. Σκέφτομαι τη δουλειά του Νίκου Καζαντζάκη. Ήταν πολύ απλή και άμεση, γι’ αυτό και τόσο καλή».
Ο κ. Γιουρένεκ επεσήμανε, ακόμη, ότι «το μυστικό της καλής γραφής είναι η σκληρή δουλειά και το γράψιμο ξανά και ξανά. Γράφοντας ξανά και ξανά και ξανά το ίδιο κείμενο, μέχρι να είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Δεν υπάρχει μυστικό ή μυστήριο. Είναι απλά σκληρή δουλειά. Καμιά φορά είναι σαν να σπας πέτρες», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι στο εργαστήριο συγγραφής συμμετέχουν 15 φοιτητές δημοσιογραφίας και νέοι δημοσιογράφοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σερβία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο στόχος του διεθνούς εργαστηρίου συγγραφής είναι η εκπαίδευση σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και κρητικής διατροφής. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε αγροτουριστικές μονάδες στη Μηλιά και στον Βάμο, στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στη μνημειακή ελιά των Βουβών και στο Μουσείο Ελιάς Βουβών, στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο φαράγγι της Σαμαριάς, στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Κνωσό.
Εκτός από τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται επίσης διάφορα μέρη του Νομού Χανίων με στόχο τη συγγραφή άρθρων, τα οποία θα παρουσιαστούν σε μία ειδική έκδοση εφημερίδας στην αγγλική γλώσσα, ως αποτέλεσμα του συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Τέλος, επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στη Νομαρχία Χανίων και στον Δήμο Χανίων.
Το πρόγραμμα στηρίχτηκε και σε αριθμό υποτροφιών που χορηγήθηκαν από το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα, την εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας, στη μνήμη του επί δεκαετίες εκδότη και διευθυντή της Παναγιώτη Δημητρακόπουλου και από την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα».
Σήμερα, Δευτέρα, στις 11.15 το πρωί, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Νομαρχία Χανίων, από τους καθηγητές του εργαστηρίου, Λου Γιουρένεκ, διευθυντή του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Νίκο Μπακουνάκη, αν. καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκο Λέανδρο, αν. καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Αντώνη Σκαμνάκη, εκλεγμένο επίκ. καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα