Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βρυξέλλες
Πολύ πίσω, σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της, βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και συγκεκριμένα του οργανωμένου κάμπινγκ. Έκθεση της Eurosta δείχνει ότι οι διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ της χώρας μας το 2008 αντιπροσώπευαν μόλις το 2,4% του συνόλου των διανυκτερεύσεων.
Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 15%. Το κάμπινγκ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Δανία, στη Γαλλία και στη Σουηδία, ενώ οι πιο φανατικοί “κάμπερ” είναι οι Ολλανδοί.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Ελλάδα, το 2008, το 72% των τουριστικών διανυκτερεύσεων παντός είδους (ξενοδοχεία, δωμάτια, κάμπινγκ, κ.λπ.), πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς. Ενώ σε ό,τι αφορά, ειδικά, τα κάμπινγκ, περίπου οι μισές διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%. Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα καταγράφηκαν 321 οργανωμένα κάμπινγκ, συνολικής χωρητικότητας 89.000 κλινών και πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Το κάμπινγκ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Δανία, με διανυκτερεύσεις να αντιπροσωπεύουν το 43% των τουριστικών διανυκτερεύσεων στη χώρα. Ακολουθούν η Γαλλία (33% τουριστικών διανυκτερεύσεων σε κάμπινγκ) και η Σουηδία (31%). Αντίθετα, το κάμπινγκ είναι λιγότερο διαδεδομένο στην Κύπρο (0,1%), στη Βουλγαρία (0,4%) και στην Πολωνία (1%).
Ωστόσο, οι πιο φανατικοί «κάμπερς» είναι οι Ολλανδοί, οι οποίοι περνούν το 20% των διακοπών τους (τουλάχιστον 4 νύχτες) σε οργανωμένα κάμπινγκ. Ακολουθούν οι Σλοβένοι (11%) οι Ελβετοί (8%), οι Τσέχοι (7%), οι Γάλλοι (6,5%) και οι Γερμανοί (6%). Οι Έλληνες περνούν το 1,5% των διακοπών τους σε κάμπινγκ.
Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις σε οργανωμένα κάμπινγκ σημειώθηκαν στη Γαλλία (99 εκατομμύρια), στην Ιταλία (65 εκατ.), στη Μ. Βρετανία (61 εκατ.), στην Ισπανία (31 εκατ.), στη Γερμανία (23 εκατ.) και στην Ολλανδία (19 εκατ.).

Ελεύθερο κάμπινγκ

Στην Ελλάδα, το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται με την πρόφαση της προστασίας της φύσης από τη ρύπανση και τις πυρκαγιές.
Φορείς και συλλογικότητες κατά καιρούς, έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους με την απαγόρευση αυτή, επισημαίνοντας ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές μπορούν να γίνουν φύλακες του φυσικού τοπίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα