Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ:
Η Ισπανία κάνει σωστά βήματα για την οικονομία
Μαδρίτη
Τις ανησυχίες για τα προβλήματα της οικονομίας της Ισπανίας προσπάθησε να καθησυχάσει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται.
Η Ισπανία κάνει τα σωστά βήματα προς τη σταθερότητα, είπε. Δήλωσε αισιόδοξος ότι η ισπανική οικονομία θα ανακάμψει και κάλεσε τους Ισπανούς να στηρίξουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Θαπατέρο «γίνονται προς όφελος της οικονομίας».
Μάλιστα, χαιρέτισε, τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του πλαισίου της αγοράς εργασίας επί το ελαστικότερο, λέγοντας ότι κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση». Η επίσκεψη του Στρος-Καν στην Ισπανία ήρθε εν μέσω φημών ότι προετοιμάζεται σχέδιο οικονομικής βοήθειας.
Τις πληροφορίες αυτές είχε νωρίτερα διαψεύσει, για ακόμα μια φορά, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ του εξέφρασε «την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει και να κάνει αποτελεσματικές όλες τις μεταρρυθμίσεις» που έχει διακηρύξει.
Υπενθυμίζεται ότι το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 11,2% του ΑΕΠ το 2009 και η σοσιαλιστική κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας για να προσπαθήσει να τα μειώσει σε 6% το 2011 και σε 3% το 2013.

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Αυξήθηκαν
οι παραγγελίες
στη βιομηχανία

Αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών και ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες του 2009, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, αύξηση 3,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2009, έναντι μείωσης 24,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας όπως ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων (+40,6%) και ο δείκτης κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών (+3,3%) με αυξήσεις σε επιμέρους δείκτες, όπως στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, στα βασικά μέταλλα και στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Επίσης, η αύξηση του δείκτη οφείλεται στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 2,3% και στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 6,3%.
Αντίστοιχα, ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 4,9% σε σχέση με το 2009, έναντι μείωσης 34,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΛΓΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Προτεραιότητα
στην οικονομία
Βρυξέλλες
Η οικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημιουργία μεγαλύτερης συνοχής ανάμεσα στα κράτη – μέλη και η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων τους είναι οι βασικές προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία παραλαμβάνει τα ηνία από την Ισπανία την 1η Ιουλίου.
Στο Βέλγιο έχει ξεκινήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης μετά τον θρίαμβο των Φλαμανδών αυτονομιστών στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι διαπραγματεύσεις προοιωνίζονται μακρές και δύσκολες με τα πολιτικά κόμματα να εξετάζουν πλήθος σεναρίων για συνασπισμούς κομμάτων. Προτεραιότητες θα αποτελέσουν επίσης η εναρμόνιση της νομοθεσίας στους τομείς Δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας, η κλιματική αλλαγή και η περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Βελγίου στην ΕΕ, Ζαν ντε Ρουτ, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Ζαν ντε Ρουτ, μία από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας θα είναι να διαχειριστεί την αντίδραση της ΕΕ στη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η προεδρία θα βοηθήσει στην οργάνωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα θα μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ θα εργαστεί για τη δημιουργία συνοχής στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Ένα δεύτερο σημαντικό έργο της προεδρίας θα είναι η συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, ώστε να μην βρίσκονται πλέον στο έλεος των αγορών.
Όπως αναφέρει ο Βέλγος διπλωμάτης, ένα από τα διδάγματα που απορρέουν από την οικονομική κρίση είναι η ανάγκη για ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, μέσω, για παράδειγμα, της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.
Ο Ζαν ντε Ρουτ τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την εναρμόνιση της νομοθεσίας για την επιβολή αμοιβαίας αναγνώρισης στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης, καθώς και στον τομέα του περιβάλλοντος για να διατηρηθεί η δυναμική για την επικείμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ελεγχος στις αυξήσεις ασφαλίστρων
Αθήνα
Στον εξορθολογισμό των χρεώσεων που επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Προς την κατεύθυνση αυτή επεξεργάζεται νομοσχέδιο που βάζει φρένο στις αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις, τις μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα, αλλά και στο καθεστώς των προμηθειών που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια τα πρώτα χρόνια της διάρκειάς τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομίας ευελπιστεί ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι, θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη διαφάνεια στους όρους και τις χρεώσεις αλλά και τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών στις ασφαλιστικές συμβάσεις.
Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να καθοριστεί ένας αντικειμενικός τρόπος ο οποίος θα δικαιολογεί τις αυξήσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες, κάτι που, όπως λένε πηγές του υπουργείου, σήμερα δεν γίνεται, με αποτέλεσμα το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το Υπουργείο πρότεινε στις ασφαλιστικές εταιρείες τρία διαφορετικά σενάρια, στα οποία όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Χρυσός:
Ιστορικό ρεκόρ
Λονδίνο
Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού φτάνοντας τα 1.258,38 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται προς το πολύτιμο αυτό μέταλλο.

Κλ. Ναυπάκτου: Μη
διανομή μερίσματος
Αθήνα
Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΒΕΕ.

BP: Υποβάθμιση
πιστοληπτικής
ικανότητας
Λονδίνο
Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε χθες κατά τρεις μονάδες τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP από το “Aa2” στο “A2” εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Η Moody’s εκτιμά ότι το σύνολο των δαπανών για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας “μάλλον θα είναι πιο αυξημένο απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, δεδομένης της έκτασης των ζημιών”.
Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει την BP.

Euroline Επενδυτική:
Μείωση μετοχικού
κεφαλαίου
Αθήνα
Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Euroline Επενδυτική Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου είκοσι μετόχων που εκπροσωπούσαν 7.197.951 μετοχές και ψήφους, δηλαδή ποσοστό 67,72% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Βιοχάλκο:

Δεν εξελέγη
νέο Δ.Σ.
Αθήνα
Δεν λήφθηκε απόφαση στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας Βιοχάλκο Α.Ε. για το 5ο θέμα της “Εκλογής μελών νέου διοικητικού συμβουλίου”, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας των 2/3 του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης, δεν λήφθηκε απόφαση και για το 6ο θέμα “Ορισμός των μελών της επιτροπής ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν.3693/2008”, για το οποίο δεν απαιτείται αυξημένη απαρτία, συνδέεται, όμως, άμεσα με το 5ο θέμα.

ΑΠΟ ΤΟ 2023
Η Ε.Ε. θα απαγορεύσει
τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη
Από το 2023 η λειτουργία μονάδων λιθάνθρακα θα επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο εφόσον εγκατασταθούν συστήματα κατακράτησης του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, προβλέπει συμφωνία για την οποία ενημέρωσαν το Reuters πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ανεπίσημη συμφωνία αφορά την Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές Ρύπων. Εκπρόσωποι της ΕΕ στις Βρυξέλλες επικύρωσαν το κείμενο στο οποίο κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για να γίνει νόμος η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι πηγές του Reuters εκτιμούν ότι αυτό είναι σχεδόν βέβαιο.
Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας γενικά θα πρέπει να μειώσουν επίσης τις εκπομπές θείου και διοξειδίου του αζώτου και να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους και του νερού.
Πάντως για τις χώρες που δυσκολεύονται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προβλέπεται παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Ιουνίου 2024.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα