Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γοητευτικά και άλλα

Οπως έλεγα, προ ημερών, σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων στο facebook, ζούμε σε μιαν εποχή λάθος προτύπων που προβάλλονται μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσουν τη νεολαία ή τους πολίτες από τους πραγματικούς στόχους τους και τους ωθούν να ακολουθούν λάθος προτεραιότητες.
Έτσι π.χ. τα κορίτσια της εφηβείας, αντί να έχουν στόχο την παιδεία και την ολοκλήρωση ως άνθρωποι (υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις) καταλήγουν να ονειρεύονται τη συμμετοχή σε κάποιο talent show φορώντας ρούχα της Ευγενίας και λικνιζόμενες σαν αυτήν, συζητώντας θέματα από το «πλούσιο ρεπερτόριο» των μεσημεριανών εκπομπών και ακκιζόμενες σαν την (κάθε) ξανθιά ή ξανθίζουσα της (κυριολεκτικά) μικρής οθόνης!
Στη σκακιέρα, όμως, του ευάλωτου χώρου της παιδείας και της δημόσιας εκπαίδευσης, αν και κριτήριο, όπως λένε κάποιοι, είναι ποιους και όχι τι ξέρεις, θαρρώ πως, για την οροθέτηση και την επίτευξη των στόχων σου, είναι καλύτερο να χάνεις πιόνια («στρατιώτες») μετά από κινήσεις των οποίων το εάν είναι ορθές ή λανθασμένες κρίνει η ευστροφία των άλλων. Στον αντίποδα, πιστεύω ότι, όταν φτάσει η κρίσιμη μάχη να αιχμαλωτίσεις το κεντρικό πιόνι της παρτίδας, όλα πια κρέμονται από σένα, που θα ‘χεις διδαχτεί και από τα δικά σου λάθη και των άλλων, και από τη δική σου σωρευμένη σοφία και εμπειρία…
Γ.Ο.Η.Σ.

Άγγελος εξάγγελος
χωρίς καλές ειδήσεις
Τα γκάλοπ φαίνεται ότι προκαλούν «εθισμό» όπως το τσιγάρο. Και να θέλεις να τα αγνοήσεις σε προκαλούν να τα προσέξεις, να τα σχολιάσεις, να επιχειρήσεις να τα αναλύσεις και να υποβάλεις την επαλήθευση ή την διάψευση των συμπερασμάτων σου στη βάσανο του επόμενου?γκάλοπ. Πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB δείχνει ότι το συνολικό ποσοστό αποδοχής των δυο κομμάτων του πανταχόθεν βαλλόμενου «δικομματισμού», έχει πέσει κάτω από το μισό του εκλογικού πληθυσμού ενώ στο παρελθόν συγκέντρωναν μέχρι και 85% των ψηφοφόρων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά βίας συγκεντρώνουν μαζί 48,2%, με το κυβερνητικό κόμμα να προηγείται (όση σημασία κι αν έχει το «προηγείται» σ? αυτό το επίπεδο ποσοστών) με 28.1% των θετικών γνωμών και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί με μόλις 20,1%…! Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, τα δυο «μεγάλα» κόμματα συγκέντρωναν 10% παραπάνω το καθένα τους. Κόμμα γίγας σήμερα, το «κόμμα» της «αδιευκρίνιστης ψήφου» (λευκό 3,7%, άκυρο 3,7%, δεν ξέρω, δεν απαντώ 8,4%, θα απόσχω 12,7%, δεν κατέληξα ακόμη 2,6%) το οποίο σε αντίθεση με το λογικό ενδεχόμενο την ζημιά των δυο μεγάλων κομμάτων να εισπράξουν τα «μικρά» (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι) συγκεντρώνει το 31,1% του εκλογικού σώματος. Τα «μικρά» κόμματα, διατηρούνται παρά τα λεγόμενά τους, σε απόσταση από την κοινωνία, η οποία ουδόλως σκέφτηκε να επιμερίσει την ζημιά των «μεγάλων» κομμάτων σε αυτά. Τα διατηρεί στα γνωστά ποσοστά τους (μαζί και τα τρία 15% και 17,5% μαζί με τους οικολόγους) όσο χρειάζεται για να συμπληρώσουν το 100% του δείγματος. Προφανείς οι επιπτώσεις της κατάρρευσης των ποσοστών και εύλογες οι αταξίες, αποβολές, αποχωρήσεις, διασπάσεις και άλλες διαταράξεις που καταγράφονται καθημερινά στο εσωτερικό τους (πλην του «μπετόν αρμέ» ΚΚΕ). Τι δύναμη όμως θα έχει η κριτική αυτών των κομμάτων στην πολιτική της κυβέρνησης, όταν το εκλογικό σώμα δεν τα εμπιστεύεται και τα κρατά καθηλωμένα σε ποσοστά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ δείχνει να μην εμπιστεύεται ούτε τους ηγέτες τους. Ενώ δίνει στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Σαμαρά ποσοστά θετικών γνωμών πάνω από 50%, το αντίστοιχο ποσοστό του κ. Τσίπρα μόλις φτάνει το 30%. Ποιοι θα ανορθώσουν το ηθικό ενός λαού του οποίου επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι?! Φοβάμαι πως ούτε το επόμενο γκάλοπ θα έχει την απάντηση.
ΑΕΣ

Άδικες γενικεύσεις
Χαζεύοντας (κατά την μόδα) σε ένα «Blog», διαπίστωσα ότι ο «πάσα ένας» στην εποχή μας μπορεί εύκολα και δωρεάν να γίνει «Μπερλουσκόνι» και εν ονόματι της ελευθερίας της έκφρασης να συμβάλλει επικίνδυνα στον ευτελισμό της δημόσιας αντίληψης για θεσμούς και πρόσωπα που εκ της σχολικής ή και μόνον της οικογενειακής αγωγής μας, έπρεπε να έχουμε μάθει να σεβόμαστε, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με την αναγκαιότητα τους ως θεσμών ή με τις ιδέες τους ως προσώπων. Σταμάτησα σε μια φωτογραφία του «Blog» που έδειχνε το κοινοβούλιο (ως εύκολο στόχο εκτόνωσης)?«στεφανωμένο» με το σύνθημα που έγινε σουξέ στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διμήνου. Το σύνθημα, ντε, που με την απαίτηση «να καεί, να καεί (?) η Βουλή» μετέφερε το βουλευτήριο, ως κτήριο, στις πάλαι ποτέ? «Χιόνες» των Χανίων ή στις εγκαταστάσεις τής, πριν την εξυγίανση της περιοχής του Πειραιά, που εξυπηρετούσε την ανάγκη για γυναικεία συντροφιά, «τα ναυτάκια τα? ζουμπουρλούδικα» του αμερικανικού ναυτικού?! Υποψιάζομαι ότι όλοι όσοι με ευκολία εκστόμισαν το σύνθημα ή κόσμησαν χρησιμοποιώντας το ως εικαστική παρέμβαση, οικείους χώρους (όπως το Blog τους), θα αντιδράσουν, θα διαμαρτυρηθούν και θα κατηγορήσουν για σεμνοτυφία, τουλάχιστον, την «Αρχή» η οποία, με αφορμή παράπονα ηθικολόγων γειτόνων εκβάλλει στο πυρ το εξώτερον ένα χώρο δουλειάς, τον οποίο κάποιοι με την γνωστή ευκολία των εισαγγελέων του πεζοδρομίου, ονομάσουν «οίκο ανοχής». Προφανώς τα λάθη μερικών πολιτικών είναι πολλά, μεγάλα και ασυγχώρητα, αλλά η γενίκευση και η επέκταση σε όλους της κατηγορίας του κλέφτη, του απατεώνα, του δολίου δωρολήπτη, του πουλημένου και του επίορκου είναι εσφαλμένη και άδικη. Υπάρχουν και σήμερα Πολυχρονίδηδες, για να θυμηθώ τον αείμνηστο χωριανό μας. Έστω και ένας τέτοιος βουλευτής αν υπάρχει στο κοινοβούλιο, τότε το σωστό σύνθημα δεν είναι «να καεί, να καεί» αλλά «να σωθεί, να σωθεί» η Βουλή, γιατί αλλιώς ετοιμαστείτε για πατερούληδες και κατασκευασμένους σωτήρες.
Υ.Γ. Σε επόμενο σχόλιο θα σας μιλήσω και κάποιους οι οποίοι αυτοδιορίστηκαν ήδη «εκλέκτορες» και θα διαλέξουν, λένε, τους εκπροσώπους μας πριν από μας για εμάς.
ΑΕΣ

Αντισυγκεντρώσεις
Παρά την έκκληση της υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου προς τους καθηγητές, «για την ανάγκη να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους να είναι σε ομηρεία με αυτό τον ακραίο τρόπο» η ΟΛΜΕ αποφάσισε να παρατείνει την αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων, παρατείνοντας το άγχος και την αγωνία των υποψηφίων. Αυτός ο τρόπος «συμπαράστασης» των δασκάλων στα πρώτα ακαδημαϊκά βήματα των μαθητών τους, δεν είναι προφανώς ο πιο ενδεδειγμένος παιδαγωγικά (θα έλεγα το εντελώς αντίθετο) μιας και διδάσκει στα νέα παιδιά ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχεις τους στόχους σου, είναι να εκβιάσεις το κράτος ή μια μερίδα συμπολιτών σου, συνήθως τους έχοντες ανάγκη και τους ανήμπορους που δεν μπορούν να αντιδράσουν, μοναδικοποιώντας το κατά την αντίληψη σου πρόβλημά σου. Να κατανοήσω το πρόβλημά σου αδιόριστε εκπαιδευτικέ, αλλά μαζί με σένα έχω να κατανοήσω και το πρόβλημα του αδιόριστου νομικού, του αδιόριστου μηχανικού, του αδιόριστου γιατρού, του αδιόριστου γεωπόνου και δεν ξέρω πια πόσων και ποιων «αδιόριστων» το πρόβλημα πρέπει να κατανοήσω και να πιέσω το «κράτος» να με? φορολογήσει (!) για να σε διορίσει μαζί με άλλους, κι άλλους, κι άλλους, από τους τόσους πια, που δεν ξέρει ούτε το ίδιο πόσους και πού τους έχει διορίσει?! Και που? σαι?! Όλοι σου αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι με πορείες, ομιλίες και οργανώνοντας συγκεντρώσεις, αλλά, όταν οδηγείς τη διεκδίκησή σου σε εκδηλώσεις ντουντούκας οργανώνοντας απέναντι σε κάθε άσχετη δημόσια συγκέντρωση μια «αντισυγκέντρωση» (όπως καληώρα προχθές στην Αγία Σοφία όπου εγκαινιαζόταν ένα σπουδαίο και χρήσιμο παιδαγωγικό, άλλης κλίμακας έργο, για το οποίο κάποιοι μόχθησαν χωρίς ντουντούκες) καλό θα είναι να έχεις αποφασίσει αν η θέση σου είναι στις συγκεντρώσεις ή στις αντισυγκεντρώσεις. Μια ανάγνωση του «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού δίνει χρήσιμες πληροφορίες.
ΑΕΣ

Κυκλοφοριακό χάος
Αναγνώστες που επικοινώνησαν με την εφημερίδα επισήμαναν ότι κάθε μεσημέρι μετά το κλείσιμο των καταστημάτων δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος καθώς την ίδια ώρα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ετσι, όπως σημείωσαν, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς που μόλις έχουν φύγει από τις δουλειές τους. Φυσικά η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι αναγκαία. Ισως, κάποια άλλη ρύθμιση της ώρας της αποκομιδής να έλυνε το πρόβλημα.
Γ.

Το νερό νεράκι…

Το νερό νεράκι αναμένεται να πούμε, καθώς τα αποθέματα στο Νομό Χανίων εξαντλούνται. Αυτό μας έλειπε: Να μείνουμε από νερό. Για να το αποφύγουμε ας καταναλώνουμε νερό με μέτρο. Η ορθολογική διαχείριση είναι περισσότερα αναγκαία από ποτέ.

Γ. ΛΥΒ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα