Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την επέκταση του μετρό της Αθήνας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στην “Αττικό Μετρό” ΑΕ, συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην μη ανανέωση συμβάσεων που έληξαν.
Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση για τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση υπεγράφη χθες στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ. Χρήστο Τσίτουρα, πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ.
Το δάνειο αυτό αφορά, κυρίως, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία, των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Το Μάιο 2007, δόθηκε σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω, μήκους 4,3 χλμ., με τρεις νέους σταθμούς. Η επέκταση της γραμμής 3 συνεχίζεται με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία τριών νέων σταθμών και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της εν λόγω γραμμής προς Χαϊδάρι, μήκους 1,4 χλμ., με ένα νέο σταθμό.
Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ελληνικό θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Η γραμμή 2 θα επεκταθεί περαιτέρω προς Ανθούπολη, με την προσθήκη 1,5 χλμ. και δύο σταθμών.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε ότι «η ΕΤΕπ στηρίζει, εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, τα σημαντικά έργα μετρό, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επέκταση του μετρό της Αθήνας θα ενισχύσει το συγκοινωνιακό σύστημα της πόλης με ένα ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην ελληνική πρωτεύουσα. Το έργο αυτό αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Τσίτουρας σχολίασε ότι «η Αττικό Μετρό είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΤΕπ, για να μπορέσει να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα έργα μετρό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πάντα με τη στήριξη των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα μελλοντικά μεγάλα έργα των επεκτάσεων του μετρό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που τόσο υπηρετούν τους πολίτες των δύο ελληνικών μητροπόλεων. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και σ’ αυτή την πρόκληση, όπως και στο παρελθόν».
Σημειώνεται ότι το μετρό της Αθήνας χρηματοδοτείται από κοινού από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την ΕΤΕπ, καθώς ανταποκρίνεται στο στόχο της ΕΕ για προώθηση της αστικής ανανέωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το συνολικό ύψος των δανείων, που έχει χορηγήσει η ΕΤΕπ για το μετρό της Αθήνας, από το 1994, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το Μετρό της Αθήνας, εξαιτίας της νέας σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτό, σε ένδειξη συμπαράστασης προς του 286 συμβασιούχους, οι οποίοι απειλούνται με απόλυση, καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.
Χθες το μεσημέρι, το ΔΣ των εργαζομένων αποφάσισε νέα κινητοποίηση, η οποία δεν έχει τη μορφή 24ωρης απεργίας, αλλά επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι συρμοί του μετρό για τρίτη συνεχή μέρα δεν θα βγουν από τα αμαξοστάσια.
Με το μετρό διακινούνται καθημερινά πάνω από 650.000 επιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει και σήμερα να βρούν εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα