Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σε συμφωνία για την επιβολή φόρου στις τράπεζες κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής χθες, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προωθήσουν την επιβολή φόρου επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην επικείμενη G20. Μετά τις αρχές Ιουλίου αναμένεται η δημοσίευση των stress test των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης «συμφώνησαν να δηλώσουν ότι τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα πρέπει να επιβάλουν μηχανισμούς είσπραξης φόρων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Το μέτρο αυτό, ανέφερε η πηγή, θα στοχεύει στην εξασφάλιση «δίκαιης κατανομής του βάρους (της κρίσης) και δημιουργίας κινήτρων για τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων» της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο μέλλον, αναφέρεται στο κείμενο.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν επί τάπητος κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 την επόμενη εβδομάδα στο Τορόντο το θέμα επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, παρά τη διαφωνία κάποιων κρατών μελών.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι μορφή θα είχε ένας τέτοιου είδους φόρος. «Η εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» αναφέρεται στο κείμενο των «27».
Η Σύνοδος συμφώνησε σε γενικές γραμμές για την αυστηροποίηση των κανόνων για τους «δημοσιονομικούς παραβάτες» της Ευρωζώνης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις προτάσεις επιτροπής εμπειρογνωμόνων τον Οκτώβριο.
Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ υιοθέτησαν επίσης οριστικά την στρατηγική ανάπτυξης «Ευρώπη 2020», που έχει ως προτεραιότητες την έρευνα και την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι στόχοι της «Ευρώπης 2020» είναι η αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων στην έρευνα και την αύξηση κατά 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, την άνοδο του ποσοστού των απασχολούμενων ηλικίας 20 – 64 ετών από 69% σε 75% και τη μείωση της φτώχειας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα