Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο ΣΥΝ επιμένει στην ενότητα της Αριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα πρώτο εγχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε χθες το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ Νατάσα Θεοδωρακοπούλου από τα Χανιά.
Παράλληλα, τόνισε ότι “δεν είναι μια καλή εξέλιξη” η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεπεραστεί και το σοκ που προέκυψε από αυτές τις εξελίξεις.
Ερωτηθείσα η κα Θεοδωρακοπούλου για τις τελευταίες εξελίξεις που συνέβησαν στον συνέδριο του ΣΥΝ, ανέφερε σχετικά: “Γενικά ήταν ένα δύσκολο συνέδριο και η απόφαση να κάνουμε ένα έκτακτο συνέδριο αυτή την περίοδο δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε 3 πολύ σοβαρά ζητήματα: τα θέματα της οικονομικής κρίσης και τις προτάσεις τις αριστεράς σε αυτή την περίοδο, τα προβλήματα λειτουργίας του ΣΥΝ, που εκτιμούσαμε ότι έπρεπε μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες να τα αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί στη συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και που επίσης εκτιμούσαμε ότι θα έπρεπε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είναι γεγονός ότι στο συνέδριο ένα από τα σοβαρά ζητήματα όπως αναδείχθηκαν ήταν η απόφαση των συντρόφων καταρχήν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία εκλογής νέων οργάνων και στη συνέχεια είχαμε και την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν είναι μια καλή εξέλιξη και πρέπει πια η Αριστερά να μάθει στην εποχή μας να ζει με τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Τα θέματα της ενότητας, της κοινής δράσης και του πλουραλισμού της αριστεράς είναι σύμφυτα με το μέλλον της και την επιβίωσή της και επομένως χρειάζονται να καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες να μην οξυνθούν οι αντιπαραθέσεις και να βρούμε στο μέλλον διεξόδους και κοινά σημεία επαφής και επικοινωνίας”.
Συνεχίζοντας, η κα Θεοδωρακοπούλου σημείωσε ότι “προφανώς υπάρχει ένας κόσμος που είναι παγωμένος και απογοητευμένος και πρέπει το επόμενο διάστημα να βάλουμε τα δυνατά μας για να ξεπεράσουμε και το σοκ και τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτές τις εξελίξεις”, ενώ στο ερώτημα αν ο ΣΥΝ επιμένει στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Η απόφαση του συνεδρίου όπως αυτή ψηφίστηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία επιμένει στη βασική ιδέα της ενότητας της Αριστεράς και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρώτο εγχείρημα σε αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς στις νέες συνθήκες πρέπει να ξαναδούμε μια σειρά ζητήματα και γι’ αυτό μιλάμε για μια νέα αφετηρία και ένα νέο ίσως πολιτικό συμβόλαιο αλλά πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να συνεχίσει και να διευρυνθεί και να συσπειρώσει καινούριες δυνάμεις, διότι στο επόμενο διάστημα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της Ευρώπης θα οξυνθούν και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε στα δικά μας αλλά πρέπει να ασχοληθούμε με πολύ ουσιαστικότερα και σοβαρότερα ζητήματα”.
Σχετικά με τον “Καλλικράτη” ανέφερε ότι “είναι μια ακόμα απόδειξη της λογικής της δημοσιονομικής περιστολής των οικονομικών” που επιχειρεί η κυβέρνηση και πρόσθεσε: “Είναι φτιαγμένο σε αυτή την κατεύθυνση και όχι στη λογική της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας. Πιστεύουμε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν σε μια περίοδο πολύ μεγάλης κοινωνικής έντασης επομένως θα είναι και ένα πρώτο τεστ και για την κυβέρνηση αλλά και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις μετά από όλη αυτή την δύσκολη περίοδο”.
Τέλος σε ό,τι αφορά τη στρατηγική των συνεργασιών στις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Ο ΣΥΝ ως πολιτικό κόμμα έχει αποδείξει από την αρχή της ύπαρξής του ότι στον χώρο της αυτοδιοίκησης και το λέει και το εννοεί ότι είναι υπέρ των ευρύτερων δυνατών συνεργασιών στο μέτρο που αυτές συνδέονται με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και με δυνάμεις που θέλουν να ανατρέψουν ένα παραδοσιακό και παλιακό σκηνικό στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Επομένως, και στις σημερινές συνθήκες όχι μόνο ο ΣΥΝ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θα αναζητήσουν είναι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα θέλουν να διαφοροποιηθούν και να αντιπαρατεθούν με τις πολιτικές που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα και μας οδήγησαν εδώ και που ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τις ίδιες μπορούμε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα