Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ

Σωστό σχεδιασμό, ορθολογική οργάνωση και ενίσχυση του γεωτεχνικού και λοιπού απαραίτητου προσωπικού για την καταπολέμηση του δάκου, ζητά με επιστολή του προς τη Νομαρχία Χανίων, ο δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, καταθέτοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το θέμα των ψεκασμών.
Συγχρόνως επισημαίνει ότι ο Δήμος προγραμματίζει την πραγματοποίηση συνάντησης στο Δημαρχείο Κολυμπαρίου την Τρίτη 22 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ., στην οποία καλούνται να συμμετέχουν ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαρ. Κουκιανάκης, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, του ΤΕΙ Κρήτης, τα Τοπικά Συμβούλια της περιοχής, οι ιδιοκτήτες ψεκαστικών συγκροτημάτων, οι αρμόδιοι γεωτεχνικοί τομεάρχες και όσα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το επιθυμούν.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Πολυχρονίδη έχει ως εξής:
«Όπως σας είναι γνωστό ο Νομός μας αλλά ιδιαίτερα η περιοχή του Δήμου μας έχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό του δάκου λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών και ειδικότερα των επανειλημμένων λοφοσειρών, με αντίστοιχες μικροκοιλάδες και ρυάκια, αλλά και του ιδιαίτερα ηπίου κλίματος καθώς και σειράς άλλων παραγόντων ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δάκου, και επομένως την ύπαρξη των υψηλών κινδύνων για δακοπροσβολή με συνέπεια πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή του ελαιολάδου.
Γι? αυτό χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, έγκαιρη προετοιμασία αλλά και σωστή εφαρμογή των ψεκασμών και στενή παρακολούθηση της όλης διαδικασίας.
Δυστυχώς η υψηλή δακοπροσβολή του περασμένου χρόνου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της ελαιοπαραγωγής της περιοχής μας, εδημιούργησε πολύ δυσμενές προηγούμενο για τη φετινή ελαιοπαραγωγή, αφού προετοίμασε πολύ μεγάλους αριθμούς δακοπληθυσμού από την αρχή της περιόδου, κάτι που στη συνέχεια προετοιμάζει πολύ αρνητικά και τις επόμενες προσβολές από δάκο.
Ο δάκος, ως γνωστό, μπορεί να ολοκληρώσει υπό ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες κάθε 40 μέρες περίπου μια γενιά, με συνέπεια να συμπληρώσει μέχρι την εποχή της ελαιοσυλλογής 3 – 4 γενιές.
Επειδή το κάθε θηλυκό έντομο μπορεί να προσβάλει από 300 έως 1.000 καρπούς ελιάς σε ιδανικές συνθήκες, είναι εύκολο να φαντασθεί κανείς τους ιλιγγιώδεις αριθμούς, οι οποίοι δημιουργούν.
Ο κίνδυνος επιδεινώθηκε εκτός των άλλων και από τον ήπιο φετινό χειμώνα, ο οποίος επέτρεψε σε ένα μεγάλο ποσοστό του εντόμου, να συνεχίσει τον βιολογικό του κύκλο χωρίς διακοπή και τον πολλαπλασιασμό του στον ηρτημένο ελαιόκαρπο, ενώ αντίθετα όταν ο χειμώνας είναι βαρύς αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και διαχειμάζει εις το έδαφος.
Ακόμη ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος και από το γεγονός της πολύ μεγάλης πρωιμότητας του ελαιοκάρπου, ο οποίος απόκτησε φέτος κατάλληλο μέγεθος προσβολής σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια (από αρχές Ιουνίου ενώ συνήθως αυτό συμβαίνει αρχές Ιουλίου).
Μετά από τα παραπάνω ο Δήμος μας θα ήθελε εφόσον και εσείς συμφωνείτε, να παρακαλέσει:
1. Για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας έγκαιρης οργάνωσης εφαρμογής των ψεκασμών. Όπως προκύπτει από την υπάρχουσα εμπειρία, το πιθανότερο είναι να χρειασθεί η άμεση εφαρμογή και δεύτερου συνεχόμενου δολωματικού ψεκασμού.
2. Την ενίσχυση του γεωτεχνικού και λοιπού απαραίτητου προσωπικού, ώστε να μην υπάρχουν οργανωτικά κενά στην προετοιμασία παρακολούθησης της εφαρμογής του όλου προγράμματος με επαρκή στελέχωση και οργάνωση.
Οποιαδήποτε περικοπή του απαραίτητου προσωπικού και ιδιαίτερα του γεωτεχνικού, η οποία θα είναι σε βάρος της καταπολέμησης του εντόμου, εν ονόματι δήθεν κάποιας οικονομίας, θα αποτελέσει στην πραγματικότητα μέγιστη σπατάλη, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για την οικονομία των παραγωγών όσο και για την ίδια την εθνική μας οικονομία.
Η ελαιοκομία της Κρήτης, ως γνωστό, αποδίδει τεράστια οφέλη στην εθνική μας οικονομία παρά την παραπληροφόρηση που υπάρχει περί του αντιθέτου.
Έτσι η ετήσια αξία της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης ανέρχεται ύψους 100 – 150.000 τόνων ελαιολάδου, συμπεριλαμβάνοντας και την αξία της επιδότησης, ανέρχεται περίπου σε 1 δισ., περίπου όσο και το ύψος των εσόδων από τον τουρισμό.
3. Τη συστράτευση και συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην παραπάνω προσπάθεια όπως των τοπικών συμβούλων, των ιδιοκτητών ψεκαστικών συγκροτημάτων κ.ά., ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται έγκαιρα σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ο Δήμος μας είναι πρόθυμος να συμβάλει στην όλη προσπάθεια , ιδιαίτερα με τη Γεωτεχνική του Υπηρεσία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γι? αυτό ζητά όπως στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής μεταξύ των άλλων να αποστέλλονται στον Δήμο μας έγκαιρα, αντίγραφα των εβδομαδιαίων δελτίων συλλήψεων δάκων, ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, καθώς και οι προγραμματιζόμενες ημερομηνίες έναρξης των ψεκασμών σ? αυτά.
Η παρατηρούμενη σήμερα ραγδαία προσέλευση δάκων στους ελαιώνες, σε συνδυασμό με τη γενετική ωριμότητα και ετοιμότητα για εναπόθεση στον ελαιόκαρπο, καθιστά κάθε καθυστέρηση ψεκασμών, ιδιαίτερα επικίνδυνη για υψηλές σχετικά ζημιές τις την ηρτημένη παραγωγή”.
Καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονίδης τονίζει “προς αποφυγή τυχόν παρερμηνείας, ότι σήμερα δεν υπάρχει κανείς απολύτως κίνδυνος κάποιας επεκτεταμένης δακοπροσβολής, η οποία να δικαιολογεί τη διενέργεια οποιονδήποτε ψεκασμού καλύψεως. Αντίθετα οι ψεκασμοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν μελλοντικά πολύ σημαντικές ζημιές, αφού εξολοθρεύσουν τους φυσικούς εχθρούς του δάκου, οι οποίοι μειώνουν τους αριθμούς του δάκου και αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στην όλη προσπάθεια, με συνέπεια εκτός των άλλων και την αποδυνάμωση της καταπολέμησης του εντόμου. Ιδιαίτερα βλαπτικοί είναι οι ψεκασμοί με τουρμπίνες, οι οποίες εξαερώνουν το ψεκαστικό υγρό και δημιουργούνε μια ολόκληρη σειρά επιπρόσθετων παρενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος. Στην παραπάνω συνάντηση θα γίνει επ? ευκαιρία και μία σύντομη αναφορά στο θέμα της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα