Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Άγκυρα
Για διγλωσσία στη Μέση Ανατολή κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας όμως ότι οι δύο χώρες έχουν “μακρόχρονη φιλία”.
«Μιλάτε για δημοκρατία όμως μετά κάνετε το αντίθετο της δημοκρατίας (…) Όποτε αυτό σας βολεύει, τάσσεστε υπέρ ολοκληρωτικών καθεστώτων και όποτε σας συμφέρει, μιλάτε για δημοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στις ΗΠΑ σε αυτό το κομμάτι της ομιλίας του.
«Να αποκοπεί από τη Δύση ή την Ανατολή δεν θα ήταν ούτε δυνατό ούτε δίκαιο για την Τουρκία. Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που έχει δείξει η ιστορία», πρόσθεσε την ώρα που πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, πιστεύουν ότι η Τουρκία στρέφεται προς την Ανατολή και τις αραβικές χώρες.
«Η χώρα που μπορεί να καταλάβει καλύτερα την αποστολή και τη σημασία της Τουρκίας είναι η επί χρόνια φίλη μας, οι ΗΠΑ», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι «σε πολλές περιοχές η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν κοινούς στόχους». Οι δύο χώρες έχουν “περιστασιακές” διαφωνίες, διότι «χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες» σε θέματα της περιοχής, επεσήμανε ο Ερντογάν.

ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.
Διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων

Στρασβούργο
Αντικείμενο διακρίσεων εξακολουθούν να αποτελούν οι Ρομά και άλλες μειονότητες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (Ecri), του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι συνθήκες διαβίωσης πολλών Ρομά παραμένουν ανησυχητικές καθώς η χρηματοδότηση των πρόσφατων σχεδίων δράσης ήταν ανεπαρκής, τονίζεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο.
Οι γυναίκες Ρομά αποτελούν αντικείμενο πολλών διακρίσεων και τα παιδιά Ρομά είναι στους δρόμους και δεν έχουν την αναγκαία μέριμνα. Η Ecri ζητάει από τις αρχές να μεριμνήσουν ώστε κανένα παιδί Ρομ να μην στέλνεται χωρίς λόγο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με νοητικά προβλήματα, ενώ επισημαίνει ότι ορισμένες δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων δεν συμβάλλουν στη συμφιλίωση των κατοίκων.
Στην ίδια έκθεση, όπου επισημαίνονται επίσης κάποιες “θετικές εξελίξεις”, αναφέρεται ότι “πολλά άτομα από τις ιστορικές μειονότητες που διαμένουν εδώ και πολύ καιρό στη χώρα έχουν πολιτογραφηθεί”.
Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα “έχει συμβάλλει στην εδραίωση του δικαστικού πλαισίου στον αγώνα κατά του ρατσισμού”, ενώ υπό επεξεργασία είναι και ένα νομοσχέδιο για την προστασία από τις διακρίσεις, αναφέρεται στην έκθεση της Ecri. Η υπηρεσία αυτή εκπονεί περιοδικά εκθέσεις και απευθύνει συστάσεις στις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα