Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΚΙΝΑ, ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Ανεκμετάλλευτα μεταλλεύματα αξίας πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, κρύβει το υπέδαφος του Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας και να βοηθήσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την πληγείσα από τον πόλεμο κυβέρνηση.
Όπως κατέληξε ειδική ομάδα που είχε συσταθεί για αυτό το σκοπό, το Αφγανιστάν έχει σημαντικά αποθέματα χαλκού, σιδηρομεταλλευμάτων, νιοβίου, κοβαλτίου, αλουμινίου, μολύβδου, και ασημιού καθώς και πηγές φθορίου, βηρυλλίου και λιθίου.
«Είναι εν δυνάμει καλά νέα, ειδικά για το Αφγανιστάν και αν μπορούμε να βοηθήσουμε τους Αφγανούς στην ανάπτυξη αυτών των αποθεμάτων, σίγουρα αυτό θα έχει τη δυναμική να προσθέσει πολλά στην οικονομία τους», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέηβιντ Λάπαν.
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο αμερικανός υφυπουργός άμυνας, Πολ Μπρινκλι, ο οποίος του είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν στο Αφγανιστάν, έναν δρόμο προς την δική του οικονομική αυτάρκεια να χρηματοδοτήσει τις δικές του ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους και ασφάλεια.
Η χώρα όμως βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου και η κυβέρνησή του κατηγορείται ως διεφθαρμένη.Ο ορυκτός πλούτος βρίσκεται σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των συνόρων με το Πακιστάν, όπου η εξέγερση των Ταλιμπάν, είναι εντονότερη.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Πενταγώνου, τα κυριότερα αποθέματα αφορούν σιδηρομεταλλεύματα με εκτιμώμενη αξία τα 421 δισ. δολάρια ενώ τα αποθέματα του χαλκού εκτιμώνται στα 273 δισ. και αυτά οδηγούν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η συνολική αξία ίσως να υπερβαίνει κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ήδη γνωστά αποθέματα σε πετρέλαιο και αέριο.
«Αυτή είναι μία χώρα με ετήσιο προϋπολογισμό 800 εκ. δολαρίων που εξαρτάται κυρίως από τη διεθνή κοινότητα για το τεράστιο κόστος της ασφάλειας και της ανάπτυξης της, αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι ο αφγανικός λαός να έχει μία πηγή αυτόχθονου πλούτου που αν αναπτυχθεί κανονικά, θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν κυριαρχία», έλεγαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ειδήσεις για τον ορυκτό πλούτο της χώρας είναι πιθανό να εντατικοποιήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά ακόμη και η Ρωσία για μεγαλύτερο ρόλο στην εκμετάλλευση αυτών των πηγών. Ήδη δύο κινεζικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί για επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τεράστιο μεταλλείο χαλκού, νότια της Καμπούλ, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη στρατιωτική επέμβαση που έγινε ποτέ στην χώρα ενώ ένα άλλο συμβόλαιο για 1,8 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλευμάτων, θα βγει σε δημοπρασία εντός του έτους.
Σύμφωνα με τους Αφγανούς είναι το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα σιδήρου στην Ασία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα