Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων των Δήμων που θα συγκροτήσουν τον νέο Δήμο Χανίων, με σκοπό να γίνει μια πλήρης καταγραφή των νομικών προσώπων, των οικονομικών δεδομένων και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 9 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Χανίων (ΤΕΔΚ) προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που έχουν ανακύψει από την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη.
Η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε χθες στο Δημαρχείο Χανίων μεταξύ των 6 από τους 7 δημάρχους των Δήμων που θα συνενωθούν σύμφωνα με το σχέδιο “Καλλικράτης”.
Στη συνάντηση, εκτός από τον δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη – ο οποίος είχε τη σχετική πρωτοβουλία – παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Σούδας, Γιάννης Περάκης, Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός, Ελευθερίου Βενιζέλου, Μανώλης Κεμεσίδης, Κεραμειών, Μανώλης Στρατουδάκης, Θερίσου, Γιώργος Τσαπάκος, ενώ δεν έδωσε το “παρών” ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Μανώλης Σταματάκης, παρότι είχε προσκληθεί όπως και οι υπόλοιποι.
Μετά τη συζήτηση, ο κ. Βιρβιδάκης έκανε γνωστό ότι στη σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική καταγραφή:
– Πρώτον, των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων του κάθε Δήμου.
– Δεύτερον, της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο κάθε Δήμος, με βάση τους ισολογισμούς ή τα στοιχεία που αφορούν το κλείσιμο του 2009.
– Τρίτον, των έργων τα οποία εκτελούνται ή των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
Μετά την καταγραφή – όπως δήλωσε – θα γίνει μια νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και των δημάρχων όπου θα συζητηθούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Βιρβιδάκης αφού ευχαρίστησε για την ανταπόκριση τους δημάρχους σημείωσε μεταξύ άλλων: “Είναι καιρός να μην ασχολούμαστε μόνο με τα εκλογικά μας, αλλά να ασχοληθούμε και με την ουσία του θέματος που αφορά τους πολίτες. Και η ουσία είναι πώς θα είναι λειτουργικοί οι νέοι Δήμοι ώστε να μπορεί ο δημότης και ο πολίτης να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι στη συζήτηση επικράτησε “πνεύμα συμφωνίας” και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσει να προχωρήσει ο “Καλλικράτης” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον “Καλλικράτη”. Σημασία έχει ότι είναι ένας νόμος του κράτους και ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συμβάλει ο καθένας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να υλοποιηθεί και να μην υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών”.
Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις υπαλλήλων που κρίνονται απαραίτητες στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης των υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν στους νέους Δήμους ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε: “Το πρώτο θέμα που έθεσα είναι η ενεργοποίηση κάποιων άρθρων του “Καλλικράτη”. Την Πέμπτη στην Αμφιλοχία ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΤΕΔΚ) είναι και το αίτημα των υπαλλήλων των ΤΥΔΚ. Όπως επίσης υπάρχουν μια σειρά άλλα θέματα που σχετίζονται και με τον “Καλλικράτη” αλλά και με την καθημερινότητα. Οπότε θα σας πω περισσότερα πράγματα και θα ενημερώσω και τους δημάρχους μετά που θα γυρίσω από το συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ”.
Ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης, σε δηλώσεις του για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ανέφερε ότι θα επακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, ενώ πρότεινε σε αυτές να συμμετέχουν οι επικεφαλής της μειοψηφίας αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Παράλληλα, ο κ. Περάκης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον: “Δεν υπάρχει φόβος απόλυσης κανένας και έχει τονιστεί από τον υπουργό και την ΚΕΔΚΕ. Είναι κακόβουλα αυτά που γράφονται στις εφημερίδες. Όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό υπάρχει η δυνατότητα των μετατάξεων και καλό θα είναι να έχουμε και μια πολύ καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους κάτι το οποίο θα κάνουμε στην άλλη συνάντηση”.
Δημ. Μαρ.

Κλειστά χαρτιά… για ψηφοδέλτιο

Ο κ. Βιρβιδάκης, ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τους δημοσιογράφους, αν στο ψηφοδέλτιό του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα συμμετέχει κάποιος από τους δημάρχους των περιαστικών Δήμων που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση: “Σας είπα ότι η συνάντηση έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα του νέου Δήμου και δεν έχει να κάνει με τις εκλογές. Όταν έρθει η ώρα για τις εκλογές θα τα πούμε”, σημείωσε σχετικά κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του.

Απών… ο Σταματάκης

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βιρβιδάκης ρωτήθηκε και για την απουσία του κ. Σταματάκη από τη χθεσινή συνάντηση καθώς ήταν ο μοναδικός από τους δημάρχους των περιαστικών Δήμων που δεν βρέθηκε στο Δημαρχείο Χανίων: “Ο κ. Σταματάκης είχε προσκληθεί. Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε. Από εκεί και πέρα θα τον ενημερώσω για την απόφασή μας σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων για να υπάρξει μια πρώτη δουλειά την Παρασκευή και θέλω να υπενθυμίσω ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη”, είπε ο κ. Βιρβιδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα